Blog Vaak gestelde vragen over gasbarbecues

Vaak gestelde vragen over gasbarbecues

13-08-06-set02-summit-koreanbbq-0006-1600x1200-crop.jpg

Gepubliceerd op 21 mei 2014

Barbecue

Vaak gestelde vragen over gasbarbecues:

Waarom een gasbarbecue?

Hoe krijg ik het beste resultaat bij gebruik van mijn gasbarbecue?

Voor welke gasbarbecue kies ik?

Waar staat kWh voor? Wat is BTU?

Wat is het verschil tussen LPG en aardgas?

Hoe weet ik welk materiaal en welke afwerking het best is?

Wat is een rotisserie?

Wat is het verschil tussen direct en indirect koken?

Wat zijn vlammendempers?

Waarom een gasbarbecue?

Op een gasbarbecue kan u koken zoals u dat binnen ook kan: grillen, wokken, roosteren, bakken, braden... Alles kan. Buiten koken is net zo gemakkelijk als binnen koken en heeft evenveel mogelijkheden. Probeer het eens uit!

Met een gasbarbecue kan u alles op dezelfde plaats buiten bereiden. U hoeft dus niet steeds naar binnen te lopen voor uw aardappeltjes, groente en dergelijke. U blijft gewoon bij uw gasten... Wel zo gezellig!

Hoe krijg ik het beste resultaat bij gebruik van mijn gasbarbecue?

  • Volg altijd de instructies van de fabrikant bij het gebruik van uw gasbarbecue.
  • Zet uw gasbarbecue op een vlakke ondergrond en op een beschutte plaats.
  • Steek eerst de brander het verst van de brandstofbron aan, dit om luchtzakken in de uitlaat te voorkomen.
  • Verwarm uw gasbarbecue altijd minstens 10 minuten voor (max 5 min als de kap naar beneden is), met alle branders op HI.
  • In bijna alle gevallen hoeft het eten maar één keer te worden omgedraaid.
  • Houd het deksel naar beneden. Indirect koken gaat vaak sneller en vermindert de kans op steekvlammen. Gebruik niet alle branders als het deksel naar beneden is. Dit creëert namelijk een oven-effect, te heet voor koken.
  • Om het eten mooi gelijkmatig te bruinen brengt u de olie direct op het eten aan in de plaats van op het braadrooster. Dit voorkomt ook dat het eten aan het braadrooster vastplakt.
  • Houd uw buitenkeuken en de accessoires schoon. Vergeet niet het opvangbakje voor het vet schoon te maken.

Voor welke gasbarbecue kies ik?

De twee belangrijkste criteria voor het kiezen van een nieuwe gasbarbecue zijn de kwaliteit van de materialen en de stevigheid van het product.

Onze gasbarbecues scoren hoog op beide criteria. De gebruikte materialen zijn duurzaam en de onderdelen die af en toe vervangen moeten worden zijn met schroeven bevestigd, zodat de gasbarbecue lang meegaat en even stabiel blijft.

Waar staat kWh voor? Wat is BTU?

BTU (British Thermal Unit) en kWh (kilo Watt uur) geven hetzelfde weer: de hoeveelheid gas die een brander verbruikt in maximale stand op een uur tijd. De BTU of de kWh notering meet dus het verbruik van het gas en niet de werkelijke warmteproductie. Wees voorzichtig met het vergelijken van deze cijfers, want een hoger verbruik komt niet altijd overeen met een hogere warmteproductie. In sommige gevallen is de brander namelijk inefficiënt: dan gebruikt deze veel gas (en heeft daardoor een hoge BTU of kWh notering), maar wordt minder warm.

Wat is het verschil tussen LPG en aardgas?

LPG (Liquid Petroleum Gas) en aardgas zijn twee soorten brandstof. LPG kan propaangas of butaangas zijn. LPG komt uit een gasfles en brandt heter, terwijl aardgas rechtstreeks via ondergrondse buizen in de huizen komt. Of u nu LPG of aardgas gebruikt voor uw BBQ is niet van invloed op de prestaties van het apparaat, deze blijven hetzelfde. voor barbecues worden propaan en butaan gas het meest gebruikt.

Hoe weet ik welk materiaal en welke afwerking het best is?

Bij het kopen van accessoires kunt u kiezen uit verschillende materialen. Het is belangrijk dat u de voordelen van de materialen kent, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

ROESTVRIJSTAAL, de naam zegt het al, is een legering die beter bestand is tegen roesten en verkleuren dan gewoon staal. Het is makkelijk schoon te maken en gaat lang mee.

GIETIJZER wordt snel en gelijkmatig warm en houdt warmte lang vast. Het is goed schoon te maken, maar kan roesten. Wanneer het goed wordt onderhouden gaat het een leven lang mee. Gietijzer is fijn om mee te koken en het is erg voordelig geprijsd.

GEËMAILLEERD GIETIJZER gaat net als gewoon gietijzer efficiënt met warmte om. Het is eveneens gemakkelijk schoon te maken en ziet er mooi uit. De emaillelaag beschermt het gietijzer tegen roesten.

Wat is een rotisserie?

Rotisserie is een manier van koken waarbij het vlees aan een braadspies wordt geregen en boven de warmte wordt rondgedraaid. Er zijn geen vaste regels voor het gebruik van het rotisseriesysteem: u kunt de indirecte kookmethode gebruiken, de achterbrander, of een combinatie van beide. Om goudbruine perfectie te bereiken raden wij aan om gedurende 80% van de kooktijd de indirecte methode te gebruiken en om de laatste 20% af te ronden op de achterbrander.

Wat is het verschil tussen direct en indirect koken?

Direct koken is de traditionele manier van barbecuen. Het eten wordt direct op het rooster of op de plaat bereid met het deksel open.

Indirect koken is te vergelijken met het effect van een oven: het deksel is dicht en het eten wordt langs alle kanten verwarmd. Bij deze techniek staan de branders onderaan uit en die aan de zijkanten aan. Als alternatief kan het eten op het warmhoudrooster geplaatst worden.

Wat zijn vlammendempers?

Vlammendempers beschermen de branders tegen druppen, waardoor steekvlammen worden vermeden. Ook helpen ze de warmte gelijkmatiger over het braadrooster te verdelen, waardoor het buitenfornuis efficiënter werkt. Vlammendempers worden alleen gebruikt in combinatie met een grillrooster, niet met een bakplaat.

Nieuw! Hanoluxueus inspiratiemagazine

Lees het inspiratiemagazine