Roken is een trend die zich over heel de wereld begint te verspreiden. Roken voegt smaakt toe en zorgt ervoor dat vlees zacht en sappig blijft én het is ook eens makkelijk om te doen.

Hoe?
Roken op de barbecue is eenvoudig. Je hebt alleen een barbecue – alle barbecues van Weber zijn ervoor geschikt – en een beetje rookhout nodig. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje rookhout op het grillrooster, in de smoker box of tussen de gloeiende briketten of houtskool te leggen. Wacht tot het hout begint te roken en leg dan het gerecht op het grillrooster. Sluit de deksel. Tijdens het garen van het gerecht, zal de rook lichtjes in het gerecht trekken. Je kunt allerlei gerechten koken van rundvlees tot varkensvlees, kip, vis en zelfs kaas, fruit en groenten. Je kunt allerlei soorten rookhout gebruiken. Behalve behandeld hout of hout met hars. Weber biedt een breed assortiment met verschillende soorten hout, smaaksterktes en aroma’s. Sommige houtsoorten zijn perfect voor vis, andere voor kip etc. Je kunt experimenteren met de smaken en jouw eigen favoriet kiezen!

roken op barbecue weber grillson

Weber Smokey Mountain Cooker
Wanneer je de smaak te pakken hebt met het roken, is de volgende stap de Smokey Mountain Cooker. Deze barbecue is speciaal ontwikkeld voor het roken en het bereiden van gerechten op een lage temperatuur gedurende een langere tijd, een methode die veel gebruikt wordt voor klassiekers zoals pulled pork. Wanneer je gerechten bereidt volgende de zogenaamde ‘low & slow’ methode, is de magische temperatuur 110 °C. Vlees behoudt op deze manier zijn sappen en smaak, vezels breken langzaam af zodat er een extreem zacht stuk vlees overblijft. Het vlees absorbeert de rooksmaak ook beter wanneer het een langere tijd op de barbecue ligt, daarom is een lagere temperatuur nodig. De temperatuur rond 110 °C houden is een kleine uitdaging op een normale barbecue, maar een Smokey Mountain Cooker  is ontworpen voor dit doel. Zijn vormgeving en de bijgeleverde waterschaal zorgt ervoor dat de temperatuur laag en stabiel en het vlees sappig blijft. Het enige wat je hoeft te doen is af en toe de waterschaal en briketten bijvullen. Weber Smokey Mountain Cooker  is beschikbaar in drie formaten: 37, 47 en 57 cm.


Weber Original Smoker
Box
Een handige box die je gemakkelijk van de barbecue kunt halen wanneer je niet meer extra rooksmaak aan een gerecht wilt geven. Vul de smoker box met rookhoutsnippers en plaats deze op het grillrooster of op de Flavorizer Bars van jouw gas buitenkeuken. Wacht tot het rookhout begint te roken en leg daarna het gerecht op het grillrooster.

 

In 3 stappen starten met roken
1
Bereid de barbecue voor op de gewenste grillmethode en temperatuur.
2 Plaats ongeveer een handvol rookhout op het grillrooster, direct op de briketten/houtskool of in de smoker box. Sluit de deksel en wacht tot er rook verschijnt. Wat betreft de hoeveelheid rookhout is het eigenlijk een kwestie van smaak, maar als stelregel kan je nemen: beter te weinig dan te veel. De smaak zou snel bitter kunnen worden.
3 Plaats het gerecht op het grillrooster en sluit de deksel. Het gerecht zal zowel gerookt als gegrild worden. Voeg, indien gewenst, extra rookhoutsnippers toe.