Een winterbarbecue warm aankleden kan met gezellige verlichting, de juiste verwarming en natuurlijk de perfecte barbecue. Maar wat ga je tijdens zo’n koude winter klaarmaken om je gasten te verwarmen? Wij geven je alvast enkele receptideeën van onze laatste Oklahoma BBQ Workshop.

Bij een winterbarbecue hoort natuurlijk ook een aangepast menu. Je kan gebruik maken van de seizoensproducten zoals witloof en savooikool, maar ook wild en stoofpotjes zijn een goed idee. Als aperitiefhapje stellen we een echte traditionele wintersoep voor. Deze kan je op de meeste barbecues gemakkelijk opwarmen en houdt iedereen lekker warm. Hieronder vind je alvast enkele receptideeën van onze laatste Oklahoma BBQ Workshop.

Breydelspek in de wok met rozijntjes

Ingrediënten (4 personen)
4 sneden Breydelspek van 1cm dik
1 el rozijnen
1 el pijnboompitten
1 el gehakte bladpeterselie
1 gehakte ui
peper en zout
olijfolie
een beetje notenolie

Werkwijze
Verhit de wok, snijd het spek in stukjes en bak het met de ui aan in beide oliën. Voeg de rozijnen en pijnboompitten toe, kruid een beetje bij met peper en zout en voeg op het einde de peterselie toe.

Warm gerookte eendenborst op een frisse salade met tomaten en olijven

Ingrediënten (4 personen)
4 eendenborsten
barbecuekruiden ‘Elckerlijc’
enkele soorten sla naar keuze
olijven
zongedroogde tomaten
notenolie
frambozenazijn
een beetje honing
peper en zout
olijfolie
een beetje confituur

Werkwijze
Bestrooi de eendenborsten met de barbecuekruiden en laat 3 uur rusten in de koelkast. Meng de oliën, de azijn, de honing en de confituur tot een vinaigrette en kruid met peper en zout. Snijd de olijven en de tomaatjes fijn. Reinig de sla, strooi er wat tomaatjes en olijven over en besprenkel met vinaigrette. Plaats de eendenborst op voorhand in de Oklahoma op +/- 120°C gedurende 45 minuten. Snijd de filet fijn en schik op de salade.

Braadkip met hooi, nasi en een currysausje

Ingrediënten (4 personen)
1 kip
blokjes gerookt spek
1 mango
1 appel
1 sjalot, ui, wortel, prei, paprika (fijngesneden)
champignons
200 g basmatirijst
hooi
1 Carolus Classic
1 el bloem
boter
20 cl kokosmelk
verse koriander
vleesmarinade
gevogeltefond
barbecuekruiden
groentenkruiden
kerriepoeder
aardappelzout
kerriepoeder
een scheut witte wijn
olijfolie
peper

Werkwijze
Bestrijk de kippen met vleesmarinade en kruid met barbecuekruiden. Laat het hooi weken in het bier, meng dit met fijngesneden mango en het spek en kruid met barbecuekruiden. Braad in de barbecue op +/- 220°C gedurende 80 minuten. Hak het sjalotje en stoof aan in olijfolie, snijd de appel fijn en stoof mee. Voeg bloem, kerriepoeder en wat aardappelkruiden toe. Bevochtig met de wijn, kokosmelk en fond en laat koken tot de gewenste dikte. Stoof de groenten aan in boter, voeg de rijst toe en stoof verder. Kruid met groentenkruiden en peper. Bevochtig met de gevogeltefond en water (2 delen vocht op 1 deel rijst). Wanneer het vocht is opgenomen, is de rijst klaar.

Banaan met verse munt en aardbeien

Ingrediënten (4 personen)
4 bananen
aardbeien
verse munt
vanille-ijs
vanillesuiker
boter
suiker
Kirsch
kaneel

Werkwijze
Snijd de banaan open en bestrooi met een beetje vanillesuiker en fijn gesneden munt. Snijd de aardbeien in stukjes en stop in de banaan. Breng op smaak met een klein beetje kaneel en een scheutje Kirsch. Wikkel in aluminiumfolie en laat garen in de barbecue. Serveer met een bolletje vanille-ijs.