Blog Hoe onderhoud ik mijn teak houten meubelen?

Hoe onderhoud ik mijn teak houten meubelen?

We kunnen al genieten van heerlijke lentetemperaturen en dat betekent dat je ook meer kan profiteren van jouw tuin of terras. Het ideale moment om tuinmeubels volledig zomerklaar te maken! Maar hoe doe je dat met teak houten meubelen?

zenhit-teak-sofa-royal-botania-hanolux.png

Gepubliceerd op 13 april 2018

Tuinmeubelen

Teakhout, de nobelste der houtsoorten

Teakhout is afkomstig van de ‘Tectona Grandis’. Deze reusachtige bomen kunnen een diameter hebben van wel 2,5 meter!

Door de grote hoeveelheid natuurlijk aanwezige oliën is het hout bestand tegen extreme weersomstandigheden zonder te verweren of te bewegen. De oliën zorgen verder ook voor een minimale indringing van chemische middelen en voor een geringe aantasting door ongedierte.

Bovendien heeft het hout een mooie structuur en kleur. Al deze eigenschappen maken dat teak wel vaker “de nobelste der houtsoorten” genoemd wordt.

Verkleuring van teakhout als natuurlijk proces

Bij buitengebruik verandert teakhout langzamerhand van kleur. Het gaat van warm goudbruin naar een zilvergrijze patina kleur.

Hoe dat komt? Het sterke UV-licht en de heftige weersinvloeden tasten het hout zodanig aan dat het verkleurt. Dit is een volledig natuurlijk proces en vermindert de kwaliteit van het hout niet. Of je dit proces wilt toestaan of niet is afhankelijk van je persoonlijke smaak.
  

Shop onze onderhoudsproducten voor tuinmeubelen

Hout niet grijs laten worden

Hou je van de originele kleur en wil je jouw favoriete meubels niet grijs laten worden? Gebruik dan teak sealer op een volledig droog en stofvrij oppervlak. Je moet deze behandeling regelmatig herhalen. 

Tussendoor kan je jouw tuinmeubels met teak cleaner onderhouden om vlekken geen kans te geven.

Hout wél grijs laten worden

Vind je het natuurlijke proces van vergrijzing op je teak houten tuinmeubels oké? Dan hoef je eigenlijk niets te doen. 

Onderhoud wel best je teak terrasmeubel regelmatig met teak cleaner om het oppervlak vuilafstotend te maken en éénmaal per jaar (voor de winter) met teak protector om vochtindringing en vlekken tegen te gaan.

Van grijs hout terug naar goudbruin hout

Is jouw teak houten tuinmeubel grijs geworden en wil je graag zijn originele goudbruine kleur terug? Met teak renovator wordt de oorspronkelijke kleur grotendeels herwonnen. Bovendien geeft dit product je meubel opnieuw een prachtige bruine schijn.

Vuil hout terug proper maken

Jouw tuinmeubel is ondanks alle voorzorgen toch vuil? Geef het een goede reinigingsbeurt met teak cleaner, het all-round onderhoudsproduct voor teakhout. Eenmaal weer schoon onderhoud je het weer als gewoonlijk met teak sealer of teak protector.

Hardnekkige vlekken verwijderen

Persistente vlek? Super Cleaner is de oplossing. Nadien behandel je het volledige oppervlak van je teak houten tuinmeubel weer met teak cleaner in combinatie met teak sealer of teak protector.

Je merkt het, teak meubelen onderhouden kan je zeker en vast op eigen houtje! Zeker met behulp van het onderstaand schema.👇

Schema: hoe onderhoud ik mijn teakhouten terrasmeubel?

teak-hout-onderhoud-schema-hanolux.jpg

Bezoek onze showroom in Turnhout

Dat is 3.000 m² boordevol inspiratie voor jouw droomexterieur. 

hanolux-showroom.jpg

Nieuw! Hanoluxueus inspiratiemagazine

Lees het inspiratiemagazine