Kies een categorie
 • Alle
 • BBQ en buitenkeukens
 • Bubbelbaden
 • F.A.Q.'s Webshop
 • Fitness
 • Infraroodcabines
 • Sauna
 • Stoomcabines
 • Swimspas
 • Tuinmeubelen
Filter op tags
 • Alle
 • gezondheid
 • kooktechnieken
 • massage
 • onderhoud
 • tips
 • winter

Hoe breng je een bepaalde atmosfeer in je sauna?

Wat zijn de voordelen van een barrelsauna of saunaton?

Verkoopt Hanolux ook buitensauna’s?

V

Wat zijn de voordelen van een crosstrainer?

Hoe werkt een Finse sauna?

Wat doet Gene Bervoets in de buitenkeuken?

Hoe beleven onze klanten de aankoop van nieuwe tuinmeubelen?

Hoe werkt een infraroodcabine?

Wat doet Peter Van Asbroeck in de sauna?

Moet je schandalig rijk zijn om een whirlpool te kopen?

Installeert en maakt Hanolux zelf sauna’s?

Wat vinden klanten van onze service?

Wat vinden bezoekers van onze showroom?

Wat zijn de troeven van een stoomcabine?

Hoe creëer je wellness bij je thuis?

Wat zijn de voordelen van een whirlpool?

Wat maakt een hotspring uit de Highlife NXT reeks zo speciaal?

Vraagt het onderhoud van een bubbelbad veel tijd?

Hoe vaak moet ik trainen op mijn fitnesstoestel?

Welk fitnesstoestel is het beste?

Kan je een BBQ ook als pizza-oven gebruiken?

De voordelen van een cederhouten cabine van Health Company?

Wat is het verschil tussen een biketrainer en een hometrainer?

Waarom is een ergometer nuttig bij revalidatie?

Wat is een swimspa?

Aan welke hartslag moet ik trainen op mijn fitnesstoestel?

Wat is een sanarium of vochtige bio sauna?

Een bubbelbad in je tuin, wat doet dat met je gezondheid?

Is een Oklahoma moeilijk om op te BBQ’en?

Hoe kan je direct en indirect grillen op een BBQ?

Kan ik een bubbelbad bij Hanolux uittesten?

Wat is een Triosol infraroodcabine?

Hoe maak ik mijn tuinmeubelen klaar voor de zomer?

Welke merken van tuinmeubelen verkoopt Hanolux?

Waar moet ik opletten bij de aankoop van een loopband?

Uit welk materiaal bestaat het tuinmeubilair van Hanolux?

Wat is het verschil tussen een hamam en sauna?

Wat is het verschil tussen een sauna en infraroodcabine?

Hoe onderhoud ik mijn tuinmeubelen?

Inox
Inox -of roestvrij staal- is een ijzerlegering waarvan de corrosiebestendigheid verhoogd wordt door toevoeging van chroom en nikkel. Een zo glad mogelijk oppervlak helpt verder om corrosie te voorkomen. Roestvast staal is dus niet volledig ongevoelig voor corrosie of roest en moet daarom regelmatig schoongemaakt worden om vastzetting van vuil op het oppervlak te voorkomen. Woont u aan zee of in een industrieel gebied, dan is 3 à 4 keer behandelen per jaar aangeraden, anders volstaat 2 keer per jaar. Het best is om RVS te reinigen met water en een zachte zeep. INOX PROTECTOR is een lichte olie voor dagelijkst gebruik en bescherming, INOX CLEANER is een zachte zeepoplossing en INOX HEAVY DUTY CLEANER zorgt voor een diepe reiniging bij hardnekkige vlekken, zweefroest of ijzercontaminatie. Gebruik deze producten zoveel mogelijk voor de vastzetting van vuil plaatsvindt, dus preventief.

Aluminium
Aluminium is een metaal dat lichtgewicht combineert met sterkte, waardoor het erg geliefd is bij bepaalde meubelen. Soms is het oppervlak gepoedercoat, soms gelakt. Onderhoud aluminium met water en een zachte zeep. Zeker nooit met schurende middelen, schuursponsjes of oplossende producten schoonmaken! Als de lak- of poederlaag aangetast is kan u deze met een lakstift bijwerken.

Teakhout
Teakhout heeft in principe niet echt onderhoud nodig, alhoewel een regelmatige beurt met TEAK CLEANER het oppervlak vuilafstotend maakt en zo langer schoonhoudt. Wil u het natuurlijke vergrijzingsproces tegengaan, gebruik dan TEAK SEALER, en als u een grijsgeworden meubel terug een bruine uitstraling wil geven TEAK RENOVATOR. Vasthoudende vlekken behandelt u éénmalig met REMOVE STAIN. Tenslotte gebruikt u één keer per jaar, voor de winter, TEAK PROTECTOR, om vochtindringing tegen te gaan.

Gelakt hout
Gelakte tuinmeubelen onderhoudt u met water en een zachte zeep. Zeker geen schurende of oplossende producten gebruiken. Als de lak beschadigd is kan u een lakstift gebruiken om de beschadiging mee te behandelen zodat er geen vocht- of vuilindringing plaats kan vinden.

Glas
Glas is zeer hard en krasbestendig, vooral mat glas. Onderhoud uw glazen blad toch regelmatig om het inbranden van vuil te voorkomen, zeker bij zwart glas. Gebruik hiervoor klassieke schoonmaakmiddelen voor glas. Is er toch een persistente bevuiling die u er niet gemakkelijk afkrijgt? Gebruik dan éénmalig HEAVY DUTY GLASS CLEANER.

Graniet
Graniet is de tweede hardste steensoort die er bestaat (diamant is de hardste). Dit maakt graniet tot een ideaal materiaal voor tafelbladen. Aangezien granieten oppervlakten altijd geschuurd of gehamerd zijn, hebben ze maar weinig onderhoud meer nodig. Dagelijks onderhoud gebeurt met water en een zachte zeep. U kan NO STAIN gebruiken om vlekken tegen te gaan. Graniet mag u met de hoge druk reiniger schoonmaken.

Synthetische vezel
Veelal geweven polyester- of polyethyleenvezel die gecoat is met PVC. Gebruik water en een zachte zeep voor het onderhoud. de BATYLINE CLEANER van Royal Botania is een goede keuze. Zeker geen schurende middelen, schuursponsjes of oplossende producten gebruiken. Sommige acryl kussens of overtrekken kan u op lage temperatuur in de wasmachine wassen, als u ze maar niet laat centrifugeren. Drogen in een droogkast en strijken mogen ook niet.

ALURA LOUNGE-50prcnt-COLLECTION-detail02

Hoe onderhoud ik teakhout?

Bij buitengebruik gaat teakhout langzamerhand door het UV-licht en door de weersinvloeden verweren en veranderen van kleur. Het verliest z’n goudbruine kleur en krijgt een zilvergrijze patina. Dit is een volkomen natuurlijk proces en vermindert de kwaliteit van het hout niet. Of u dit proces wil toestaan of niet is een kwestie van persoonlijke smaak.

Onderhoud

Teak heeft vanwege z’n hoge resistentie eigenlijk geen onderhoud nodig. Desondanks kan een behandeling het hout minder gevoelig maken aan vlekken, of de natuurlijke verkleuring tegengaan. Ook reeds bestaande vervuiling kan u aanpakken met onderhoudsproducten speciaal ontwikkeld voor teak.

teakschema

Houdt u van de originele kleur en wil u uw favoriete meubel niet grijs laten worden? Gebruik dan TEAK SEALER op een volledig droog en stofvrij oppervlak. U moet deze behandeling regelmatig herhalen. Tussendoor kan u uw meubel met Teak Cleaner onderhouden om vlekken geen kans te geven.

Vindt u het natuurlijke proces van vergrijzing OK? U hoeft eigenlijk niets te doen. Onderhoud uw terrasmeubel toch regelmatig met Teak cleaner om het oppervlak vuilafstotend te maken en éénmaal per jaar (voor de winter) met TEAK PROTECTOR, om vochtindringing en vlekken geen kans te geven.

Uw favoriete meubel is ondanks alle voorzorgen toch vuil? Geef het een goede reinigingsbeurt met TEAK CLEANER, het all-round onderhoudsproduct voor teakhout. Eenmaal weer schoon onderhoudt u het weer als vanouds met Teak Sealer of Teak Protector.

Persistente vlek? REMOVE STAIN is de oplossing. Nadien behandelt u het volledige oppervlak weer als gewoonlijk met Teak Cleaner in combinatie met Teak Sealer of Teak Protector.

Misschien is uw meubel wel grijs geworden, maar wil u graag zijn originele kleur herstellen? Met TEAK RENOVATOR wordt de oorspronkelijke kleur grotendeels herwonnen met een prachtige bruine schijn tot gevolg.

Succes!beacher-rb-kat

Hoe uw BBQ Reinigen

Uw houtskoolbarbecue reinigen

De Weber schoonmaakborstel van bamboehout heeft aan de achterkant een schraper. Met deze schraper kunt u grote, vastgeplakte etensresten van het grillrooster verwijderen. Wanneer het rooster nog warm is, is het makkelijker te reinigen. Indien u wacht met schoonmaken, zullen de etensresten zich alleen nog maar meer vasthechten en wordt het schoonmaken moeilijker. Voor een intensieve schoonmaakbeurt reinigt u de kuip en het deksel met een Weber reiniger.

 

Uw gasbarbecue reinigen

Verwijder na het barbecueën alle grove etensresten met een keukenpapiertje. Zet daarna het vuur op de hoogste stand en sluit het deksel. Wacht 10-15 minuten, tot alle resten verbrand zijn en borstel daarna het rooster schoon met de Weber schoonmaakborstel. Bij extreme vervuiling kunt u het beste nogmaals voorgaande stappen herhalen. Gebruik in geen geval een staalborstel! Daarmee beschadigt u het grillrooster.
Aan de binnenkant van het deksel zal na een tijdje een dun laagje vet komen. Deze kunt u het beste schoonmaken na het barbecueën. Het deksel moet nog een beetje warm zijn. Reinig het deksel met een spons met Weber Barbecuereiniger en heet water. Bladdert de verf aan de binnenkant van het deksel af? Bij de Weber gasbarbecues series Spirit, Genesis en Summit zijn de deksels van geëmailleerd en roestvrij staal. Hierop zit geen verf of andere beschermlagen. Wat wel kan afbladderen zijn de vetresten die aan het deksel kleven. Met de tijd verbranden die vanzelf (gecarboniseerde vetresten). Ook kunt u deze resten verwijderen door het te weken in vetoplossend afwasmiddel en heet water.
Onze grillroosters en Flavorizer Bars zijn zeer goed bestendig tegen hoge warmte. Vetten en andere sappen branden na een tijd in de emaille-laag en in het roestvrij staal. Oppervlakkige corrosie ontstaat door de grote hitteverschillen en dat is geen kwaliteitsprobleem. Dit zijn gewone gebruikssporen.

 

Uw elektrische barbecue reinigen

Haal altijd de stekker uit het stopcontact voordat u begint met het schoonmaken van uw elektrische barbecue. De stekker, kabel, temperatuurregelaar en het warmte-element mogen nooit onder stromend water gehouden worden, of ondergedompeld worden.

De elektrische barbecue heeft een krachtig verwarmingselement die rood gloeit wanneer deze aanstaat. Vetten en sappen worden meteen verbrand door de hoge warmte. Het verwarmingselement blijft dus grotendeels gewoon schoon tijdens het barbecueën. Wanneer er op lage warmte gebarbecued wordt, kunt u het beste na het barbecueën de elektrische barbecue op de hoogste stand zetten zodat het element alsnog schoonbrand. Het warmte-element heeft een glad oppervlakte. U kunt het warmte-element schoonmaken met een spons, een beetje warm water en een vetoplossend afwasmiddel. Let wel op dat de stekker uit het stopcontact is. Het warmte-element mag absoluut niet onder stromend water schoongemaakt of ondergedompeld worden. Gebruik bij het schoonmaken geen oven- of keukenreiniger. Ook het gebruik van agressieve schuur/schoonmaakmiddelen wordt afgeraden.

Na het verwarmen van de barbecue, met het deksel gesloten, kan het grillrooster ook schoongeborsteld worden met een Weber 3-zijdige schoonmaakborstel. Voor een intensievere schoonmaakbeurt kunt u het beste een spons, warm water en vetoplossend afwasmiddel gebruiken. Voor een intensieve schoonmaakbeurt van de ketel kunt u het warmte-element voorzichtig verwijderen door de 2 schroeven los te maken. Na het verwijderen van het warmte-element kunt u gemakkelijk de ketel schoonmaken. Grove etensresten kunt u met een spatel (hout of kunststof) verwijderen. Wij verwijzen u graag naar de gebruiksaanwijzing van de elektrische barbecue voor meer informatie.

 

4 stappen om niet te vergeten

Invetten voor het grillen
Vet het grillrooster voor het barbecueën in met olie. Dit voorkomt dat gerechten aan het rooster blijven plakken.

Indirecte grillmethode
Met de indirecte grillmethode, in het bijzonder met de houtskoolbarbecue, kunt u uw barbecue het beste tegen vervuiling behouden. Zet een groot aluminium druipbakje in het midden op het houtskoolrooster. Daarboven legt u dan het gerecht op het grillrooster. Vetten en sappen lekken dan in het druipbakje en deze kan dan gemakkelijk weggegooid worden. Giet een beetje water in het aluminium druipbakje om eventuele rookontwikkeling te voorkomen.

Warm reinigen
Om tijd te winnen, reinigt u uw gas- of houtskoolbarbecue (maar niet uw elektrische barbecue) wanneer deze warm is. Een warm grillrooster reinigen duurt 15 seconden in plaats van 15 minuten voor een koud grillrooster. Als hij is afgekoeld, zet de barbecue dan nog even aan om de resten te carboniseren en schoon te borstelen.

Goed borstelen
U kunt de roestvrij stalen schoonmaakborstels van Weber voor alle Weber grillroosters gebruiken. Gebruik in geen enkel geval staalborstels, deze zijn veel te hard en zullen het oppervlakte van het grillrooster beschadigen. Er zijn verschillende soorten borstels verkrijgbaar: met een lang of een kort handvat of speciaal ontworpen voor reiniging tussen de roosters.

Hoe een BBQ aansteken

Het aansteken van de barbecue hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. Het is heel simpel.. of je nu houtskool of gas gebruikt.

Uw houtskoolbarbecue aansteken

Het barbecueën met briketten is met de accessoires van Weber kinderspel. Weber biedt verschillende brandstoffen aan. Vuistregel: houtskool is sneller warm en briketten gloeien langer. Het aansteken
kunt u het beste doen behulp van een brikettenstarter en Weber aanmaakblokjes. Dit is de meest eenvoudige en veilige weg naar het perfecte gloedbed.
De brikettenstarter:

 • Vul met de gewenste hoeveelheid briketten;
 • Leg 3 aanmaakblokjes op het brikettenrooster en steek ze aan;
 • Zet de gevulde brikettenstarter boven de aanmaakblokjes;
 • Wacht totdat de briketten allemaal bedekt zijn met een grijze aslaag;
 • Schud de gloeiende briketten op het onderrooster (kijk uit voor de vonken) en klaar!

Uw elektrische barbecue aansteken

Het voorverwarmen van een elektrische barbecue is zeer gemakkelijk:

 • Steek de stekker in het stopcontact en zet de temperatuurregelaar op de hoogste stand. Verwarm de barbecue tenminste 25 minuten voor met een gesloten deksel;
 • De optimale temperatuur voor diverse gerechten is snel bereikt;
 • Onze tip: houd een zakthermometer bij de hand om de kerntemperatuur van het vlees te meten. Zo kunt u goed controleren of het gerecht de juiste gaarheid bereikt heeft.

Uw gasbarbecue aansteken

Op deze manier verwarmt u uw gasbarbecue op de juiste manier voor:

 • Open eerst de deksel voordat u de gasfles opendraait.
 • Draai de eerste brander volledig open en wacht twee tellen, zo kan het gas zich verzamelen;
 • Druk daarna op de ontstekingsknop. De brander zal na één of tweemaal drukken gaan branden;
 • Wanneer de eerste brander aan staat, kunnen de andere branders ook op de hoogste stand gezet worden;
 • Sluit de deksel en verwarm de barbecue voor tot de gewenste temperatuur;
 • De temperatuur kan per gerecht eenvoudig geregeld worden door de traploos regelbare branders.

Het sauna ritueel

De sauna en het sauna ritueel zijn oorspronkelijk afkomstig uit Finland. Vroeger gebruikten de Finnen in vuur verhitte stenen om hun huizen te verwarmen. Door water op de stenen te gieten werd de ruimte nog warmer. In de middeleeuwen verspreidde dit principe zich over heel Europa. Mensen zagen de sauna als één van de belangrijkste manieren om het lichaam te reinigen. En dat is nog steeds zo.

Het reinigende effect
Door de warmte probeert het lichaam af te koelen door te gaan zweten. Hierdoor voert het lichaam afvalstoffen af, de poriën worden van binnenuit gereinigd en de dode huidcellen worden zacht. De dode huidcellen kunnen makkelijk worden verwijderd door te scrubben, wat een fris gevoel geeft. De hoge temperatuur in de sauna heeft ook een heilzaam effect op het lichaam. De intense doorbloeding die tijdens het saunabezoek ontstaat zorgt voor een optimale celstofwisseling. Door de warmte zetten de bloedvaten in de huid uit. Bij het afkoelen vernauwen de bloedvaten opnieuw. Dit gaat allemaal erg snel en net deze afwisseling zorgt voor een verbeterde bloedsomloop.

Het ritueel stap voor stap
Neem voor het saunabezoek een warme douche, niet alleen uit hygiënische overwegingen, maar ook om het lichaam op te warmen. Masseer dus ook handen en voeten. Droog daarna de huid heel goed af om het transpiratieproces in de sauna te bevorderen. Water op de huid zorgt er immers voor dat de inwerking van de warmte wordt vertraagd en het zweten bemoeilijkt. Bereid het lichaam voor op de sauna met een warm voetenbad (5 à 10 min).

Na het voetenbad kan je eventueel genieten van het weldadig effect van een whirlpool hydromassagebad. Dit zal zorgen voor een ontspannend gevoel voor de saunabeurt.

Kies een bank uit in de sauna, wetende dat de hoogste banken het warmst zijn. Strek je volledig uit zodat ook je rugspieren contact hebben met het warme hout en je sneller ontspant. Een badhanddoek gebruik je om hygiënische redenen, maar ook om je te beschermen tegen de hitte van het hout. De temperatuur is ideaal tussen 80 °C en 90 °C. Tijdens het saunabezoek kan je water op de gloeiende stenen gieten om het effect te versterken. Na 8 à 10 minuten, als het zweet op je huid parelt, of als je voelt dat de warmte ondraaglijk wordt, ga je naar buiten.

Als je uit de sauna bent, neem je een douche of bad van 17 °C. Daarna kan je nog 20 à 30 minuten nagenieten, goed ingeduffeld in een deken, en iets drinken om het verloren vocht te compenseren. Het spreekt voor zich dat alcohol geen goede optie is.

Dit ritueel wordt meestal 2 tot 3 keer herhaald. De tweede keer kan je het langst in de sauna blijven, omdat je dan gewoon bent aan de warmte en je lichaam nog niet vermoeid is. Spoel je aan het einde af met koel water of ga zwemmen, rust nog wat uit en vergeet niet te drinken. De regel is simpel: nooit eindigen met een warm gedeelte van de cyclus. Masseer je huid na afloop in met olie of een hydraterende crème. Kleed je pas opnieuw aan als je niet meer zweet.

Waarop moet je letten bij het kopen van een spa?

Je staat op het punt een belangrijke aankoop te doen. Je wilt investeren in een spa voor bij je thuis om samen met je gezin te kunnen relaxen wanneer jullie daar zin in hebben.

Een paar aandachtspunten die een miskoop kunnen vermijden.
1) de hygiëne van uw whirlpool
2) de verschillende soorten massages in uw whirlpool
3) het verbruik van uw whirlpool

Deze 3 pijlers bepalen 95% van de kostprijs, en zoals zo dikwijls geldt hier ook: hoe beter, hoe duurder. Na verloop van ongeveer 10 jaar is de duurste aankoop de goedkoopste geworden!

Informeer u dus goed over alle voor- en nadelen. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze, aangename en duurzame ontspanning.

Al klinkt het goedkopere aanbod van sommige leveranciers in je zoektocht naar de perfecte spa misschien wel als muziek in je oren, laat je toch niet zomaar verleiden om voor de goedkoopste spa te kiezen. Een goedkopere spa kan namelijk op termijn een hele dure worden. Het is misschien een huizenhoog cliché, maar wanneer we het hebben over spa’s is goedkoop duurkoop – een waarheid als een koe.

Het is echt belangrijk om volgend onderscheid in je achterhoofd te houden wanneer je gaat ‘spa-spotten’: je hebt inderdaad goedkopere merken of modellen die beschikken over minder luxe of minder extra opties, maar wel degelijk voldoen aan de normen van West-Europa, Canada of de VS. Het zijn budgetmodellen met minder extra’s, maar ze zijn daarom niet minder van kwaliteit. Je zit met andere woorden veilig wanneer je voor een dergelijk budgetmodel kiest.

Wanneer je echter kiest voor een goedkoper model dat in China werd gefabriceerd, zou je op termijn wel eens in de problemen kunnen komen. Natuurlijk zijn niet alle modellen uit China van slechte kwaliteit, maar je hebt wel meer kans om een miskoop te doen. Deze modellen kunnen zich namelijk niet meten met de topkwaliteit van Canada, Europa en de VS. Hun sturing, verwarming en isolatie zijn vaak minder van kwaliteit. Ook is de besturingsmethode vaak erg complex. Het grootste minpunt is echter het verbruik en het grotere risico op lekkages van deze goedkopere Chinese modellen. Ze verbruiken aan €3 tot €4 stroom per dag in vergelijking met €1 per dag voor spa’s van een hogere kwaliteit. Ook het verkrijgen van onderdelen bij een herstelling is vaak problematisch.

Kies dus voor een degelijk merk! En kies binnenin het gamma van dit degelijke merk naar gelang uw specifieke wensen voor een luxe model of een eenvoudig model. Kom voor meer uitleg gerust langs bij ons in Turnhout.

Een barbecue op gas of op houtskool

Indien u dit seizoen op zoek gaat naar een nieuwe barbecue, heeft u zich ongetwijfeld reeds geïnformeerd bij vrienden en collega’s.
U heeft wat research gedaan en nu zit u ongetwijfeld te twijfelen tussen een gasbarbecue of een houtskoolbarbecue.

Gewoonlijk zweren mensen die een bepaald type barbecue gebruiken bij dat bepaalde type. Nochtans, als u echt wil te weten komen welk type barbecue het best bij u past, dient u voor uzelf uit te maken wat u van uw barbecue verwacht. Wij hebben de voor- en nadelen van beide types hieronder op een rijtje gezet.

Gebruiksgemak
Hier halen de gasbarbecues de bovenhand. Als u beschikt over gas en voldoende voedsel, is het heel eenvoudig: een draai aan een knop en een druk op een andere knop en de barbecue is aangestoken, u staat te bakken binnen een paar minuten. Met houtskool zou u kunnen ondervinden dat u de assen van de vorige barbecue nog dient te verwijderen of dat u te weinig houtskool in huis heeft. En zelfs indien alles wat u nodig heeft klaar staat, eenmaal de bbq aangemaakt is dient u nog gemakkelijk tot 40 minuten te wachten alvorens u eindelijk kan beginnen bakken.

De authentieke smaak
De authentieke rokerige smaak die houtskool geeft is iets dat volgens barbecue puristen aanwezig moet zijn als u uzelf een echte buitenchef wil noemen. Nochtans, wat vele puristen zich niet realiseren is dat houtskool eigenlijk smaak- en reukloos is. Die “echte barbecuesmaak” is afkomstig van het vet en de vleessappen van uw gerechten die op een heel heet oppervlak vallen en verdampen. Daarom kan de “authentieke smaak” ook bereikt worden bij het gebruik van een degelijke gasbarbecue.

Ruimte
Een andere manier om u te helpen beslissen welke barbecue het beste bij u past is, nagaan waar u uw barbecue zal zetten. Een kleine houtskoolbarbecue past op de meeste patio’s, kleine terrasjes of tuintjes. Nochtans, meer en meer bestaan er kleine gasbarbecues die geschikt zijn voor kleinere oppervlakten.

Kooktechniek
Een ander aspect is hoe u denkt te zullen gaan koken. Traag en zacht of heet en snel? Als je aan het laatste denkt, past een gasbarbecue je het best. Maar wil u uitgebreid genieten van een lange maaltijd? Misschien is houtskool dan geschikter.

Gezelligheid
Veel mensen vinden het gezelliger om rond een smeulend vuur te zitten met houtskool, of zelfs met echt hout (Oklahoma bbq), dan rond een gasgestookte BBQ.

Kostprijs
Uiteindelijk is er de kostprijs, dit is voor velen de doorslaggevende factor. Gewoonlijk kost een gasbarbecue meer dan een houtskoolbarbecue, tenminste bij aankoop. Uiteindelijk zal een gasbarbecue over lange tijd heen voordeliger zijn. Een gasfles van 10,5 kg propaan kost ongeveer € 20, hiermee kan u een 25-tal keer barbecueën. Dezelfde hoeveelheid houtskool (10 kg) kost afhankelijk van merk en kwaliteit ongeveer € 10,00 tot € 20,00, maar hiermee kan u slechts een 3-tal keer barbecueën. Als u dus veel wenst te barbecueën is gas voordeliger, maar als u slechts sporadisch de bbq aansteekt kan houtskool goedkoper uitvallen.

Het verdict
U ziet het: er is geen goede of foute keuze wanneer het erop aankomt een barbecue te kiezen. Het is een kwestie van smaak, tijd en prijs.

Ongeacht welke keuze u maakt, vergeet er vooral niet van te genieten door u te omringen met familie en vrienden en te proeven van alle lekkere gerechten!

Baktechnieken

Baktechnieken
Van stoofschotels en brood tot heerlijke desserts zoals fondue fruitspiesen of kruimelcake…, bakken op de BBQ is net zo gemakkelijk als bakken in de keuken.

Het bakken voorbereiden
Om in uw nieuwe BBQ-grill te bakken heeft u een bakschotel of een gietijzeren kookpan nodig en een paar ovenhandschoenen. Als de kookpan van gietijzer is, zorg er dan voor om de pan gebruiksklaar te maken voordat u hem gebruikt.
Verwarm uw BBQ-grill 3-5 minuten voor, verlaag dan de temperatuur om de gewenste baktemperatuur te krijgen. Voor het bakken gebruikt u de indirecte bereidingsmethode. Daarom moet uw kookpan aan de linker of rechterkant van uw grill worden geplaatst met de tegenoverliggende brander aan.

Tips voor het bakken
Maak uw favoriete recept zoals u dat ook in de keuken zou doen. Voedsel dat een lange bereidingstijd in de grill nodig heeft moet altijd worden bedekt met aluminiumfolie om het sappig te houden. U zult het verscheidene keren moeten roeren tijdens het bakken en eventueel extra vocht moeten toevoegen.
Kijk naar de temperatuur, en stel de bereiding af op de instructies van het recept.

Temperatuur Langzaam 150° – 170°
Aanbevolen Grillinstelling Beide buitenste branders op LOW (LAAG)

Temperatuur Gematigd 180° – 200°
Aanbevolen Grillinstelling Ene buitenste brander op HIGH (HOOG)en de andere buitenste brander op LOW (LAAG)

Temperatuur Hoog 210° – 250°
Aanbevolen Grillinstelling Beide buitenste branders op HIGH (HOOG)

Veel succes!

Direct of indirect bakken op de BBQ?

Indirecte bakmethode op de BBQ
Smeer uw gerecht indien gewenst in met boter of met een marinade. Om het indirect te bereiden, moet het voedsel aan de linker- of rechterkant van uw grill worden gelegd met de tegenoverliggende brander aan en de kap naar beneden. Of leg het voedsel in het midden op het tweede rooster en doe de buitenste branders aan.

Bij indirect grillen is de kap altijd gesloten.

De bereidingstijden voor de indirecte methode met de kap naar beneden zullen ongeveer dezelfde zijn als die voor een klassieke heteluchtoven. Er zijn echter wel een aantal factoren die de bereidingstijd kunnen beïnvloeden, zoals de buitentemperatuur, de windcondities en de locatie van de BBQ. Wij raden u daarom aan om zo nu en dan op de thermometer te kijken en de warmte eventueel bij te regelen. Check voor een ideale garing van uw gerecht af en toe of de gewenste kerntemperatuur bereikt is.

De indirecte bakmethode wordt meer en meer toegepast. Door een lange garing op lage temperatuur met de indirecte bakmethode blijft het gerecht lekker sappig en mals.

Directe bakmethode op de BBQ (grillen)
Bij de directe bakmethode grillt u het gerecht direct boven de warmtebron, met behulp van de bijgeleverde roosters. Voedsel dat het meest geschikt is voor de directe bakmethode heeft slechts een korte bereidingstijd nodig. De branders worden hoog of gemiddeld gezet voor een intense hitte.

Denk er aan dat de kap altijd geopend is bij de directe bakmethode.

De gaartijd zal gelijk zijn aan die van normaal bakken of grillen. Bij de directe bakmethode is het aan te raden het gerecht geregeld om te draaien om aanbranden te vermijden.

Wat zijn de voordelen van een stoomcabine?

Een stoomcabine is echt iets anders dan een sauna. Een stoomcabine, of Turkse hamam, is een afgesloten ruimte met een stoomgenerator en een luchtafvoer. De stoomgenerator verspreidt warme stoom in de cabine tot een luchtvochtigheid van zo’n 100 % en een temperatuur van ongeveer 45 °C. Een stoomcabine is dus minder warm dan een sauna, waardoor veel mensen en kinderen hem aangenamer vinden dan een sauna, en de hoge luchtvochtigheid zorgt voor een heerlijk weldadig en warm gevoel in het hele lichaam en voor een vrije onbelemmerde ademhaling. Deze zachte warmte is voldoende om uw lichaamseigen functies te activeren en de stoom is een weldaad voor uw luchtwegen. Een stoomcabine komt uw algehele gezondheid enorm ten goede.

De positieve effecten op een rij

 • maakt de luchtwegen vrij en werkt tegen verkoudheden, bronchitis, astma en sinusitis
 • de bloedcirculatie wordt gestimuleerd, goed voor uw spieren en conditie
 • verhoogt de weerstand en bevordert uw immuunsysteem
 • afvalstoffen worden afgevoerd met het zweet
 • de huid wordt gereinigd en gehydrateerd op een zachte manier en blijft zo heerlijk zacht en soepel
 • verkrampte spieren ontspannen
 • weldadig voor de gewrichten, goed tegen reuma en andere gewrichtspijnen
 • maakt pijnstillende hormonen aan
 • helpt tegen somberheid en lichte depressies

De praktische voordelen

 • Een stoomcabine wordt vaak ook gebruikt als douchecabine.
 • Stoomcabines zijn verkrijgbaar in alle vormen en maten: met 1 of meerdere zitplaatsen, ingebouwd of als losstaande stoomcabine, standaardcabines of volledig op maat, met ligzetels of zitbanken, enz. …
 • Optioneel kunnen er (sfeer)verlichting, een geurdispenser en zelfs luidsprekers voorzien worden in de stoomcabine.

Plaats dus een stoomcabine in uw badkamer – dit kan al met heel weinig extra ruimte – en geniet van de weldaad voor uw lichaam en geest!

Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?

Het verschil tussen een traditionele sauna en een infraroodcabine zit hem in de manier waarop uw lichaam opgewarmd wordt. In de klassieke sauna wordt de lucht verwarmd (tot 80°C – 100°C). Uw lichaam wordt warm, u transpireert om die lichaamswarmte af te voeren en met dit vochtverlies voert u tegelijkertijd ook de meeste gifstoffen af. Dat is het principe van de klassieke sauna.

In een infraroodcabine zijn het de infraroodstralen die rechtstreeks inwerken op uw lichaam. Uw lichaam warmt op, maar de warmte is draaglijker, zo’n 45°C tot maximum 65°C is ideaal. Bij deze aangename temperatuur transpireert u ook, maar het voelt minder warm aan dan in een traditionele sauna bij 95°C. U kan zelf uw omgevingstemperatuur regelen via de thermostaat of door meer of minder verse lucht in de sauna te laten, aangezien dit de werking van de infraroodstralen in uw lichaam niet beïnvloedt. De ingeademde lucht voelt minder warm en daarom aangenamer aan. Als u de infraroodsauna verlaat, vermijdt u best het nemen van een te koude douche, dit geeft een te snelle en diepe afkoeling. Wel is het goed de warmte die in uw lichaam zit af te voeren via een lauwe of zachte warme douche of gewoon door uzelf de tijd te gunnen nog even in badjas uit te rusten en te acclimatiseren. Voor oudere mensen of mensen met een zwakker hart of doodgewoon als u zich niet zo lekker voelt, is de infraroodcabine een betere oplossing met minstens evenveel gezondheidsvoordelen.

Een avondje infraroodsauna of klassieke sauna is goed voor spieren, gewrichten en allerlei lichamelijke aandoeningen. U verliest tijdens het transpireren ongeveer 20% van de afvalstoffen vastgehouden in uw lichaam. Sommige artsen beweren dat er geen enkele andere manier is waarop deze afvalstoffen normaal het lichaam zouden verlaten, maar dit is geen algemeen aanvaarde stelling. Let wel op: de klassieke sauna is door z’n extreme warmte niet aangeraden bij allerhande ontstekingen zoals bijv. bij accute tendinitis.

Een infraroodsauna is meestal kleiner en gaat gewoon in een normaal stopcontact. De opwarmtijd bedraagt slechts 5 à 10 minuten, terwijl dit voor een Finse sauna al snel 30-45 minuten is. Ook verbruikt de infraroodcabine minder energie, omdat in een infraroodsauna slechts 20% van de stralingswarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt wordt, terwijl de overige 80% rechtstreeks in lichaamswarmte worden omgezet. In een infraroodcabine zal u meestal wel iets langer vertoeven dan in een klassieke sauna, maar ook hier moet u een maximum van 20 minuten aanhouden.

Sauna

Echte zweters, mensen die houden van intense hitte, en mensen met een goede fysiek en een sterk hart houden het meestal bij de traditionele sauna. Voor mensen die een dergelijke hitte iets minder goed kunnen verdragen en toch hun algehele gezondheid willen ondersteunen is de infraroodsauna een evenwaardig alternatief!

Wat is het effect van een sauna of een infraroodcabine op uw gezondheid?

Dat een saunabezoek een positief effect heeft op uw lichaam en gezondheid is al lang geen geheim meer. Reeds in de Middeleeuwen werd de sauna gezien als een belangrijke reiniging van het lichaam. Een sauna of infraroodcabine is een heerlijke manier om tot rust te komen en uzelf, bijvoorbeeld in de winter, op te warmen.

In de sauna en infraroodcabine wordt de lichaamstemperatuur verhoogd tot een soort van kunstmatige koorts. Hierbij zweet het lichaam met het doel warmte te laten verdwijnen; dit proces heeft veel positieve gevolgen voor het lichaam.

 • zorgt voor een beter afweersysteem, er worden meer witte bloedcellen aangemaakt, waardoor het lichaam beter bestand is tegen ziektekiemen: bij een verhoging van de lichaamstemperatuur worden, net als bij een echte koorts, de ziektekiemen bestreden
 • wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de sauna en infraroodcabine weldadig zijn voor de luchtwegen: het aantal aanvallen bij astmapatiënten neemt af
 • vertraagt veroudering van de huid. Omdat de bloedvaten wijder en flexibeler worden, gaat er meer bloed naar de huid. Zo krijgt de huid meer voedingsstoffen. Ook de poriën gaan meer openstaan. Door het zweten wordt de huid diep gereinigd
 • spieren ontspannen (als na de sauna een koud bad volgt): verlaging van de bloeddruk en verbetering van de bloedcirculatie zijn slechts 2 van de vele voordelen voor het lichaam.
 • de manier bij uitstek om te ontstressen en te relaxen: kom tot jezelf en ontsnap even aan de drukte
 • zorgt voor een diepere slaap door het vrijkomen van endorfines
 • Maakt u slim! Naast de neurotransmitters, adrenaline en noradrenaline, zorgt de sauna er ook voor dat acetylcholine vrijkomt. Hierdoor wordt de informatiestroom tussen de zenuwcellen in uw hersenen verbeterd. Uw geheugen wordt beter en u denkt sneller

Uiteraard zijn deze positieve effecten het grootst als u regelmatig een sauna neemt.

infraroodcabinevoordelen

Een sauna bij u thuis biedt heel wat voordelen:
U kan er gebruik van maken wanneer u dat zelf wil, als u investeert in een sauna haalt u de investering er na enkele jaren al uit. Zoals net aangehaald zijn de positieve effecten van het gebruik van een sauna het grootst als er regelmatig gebruik van wordt gemaakt. Een sauna bij u thuis zorgt ervoor dat u sneller geneigd zal zijn er één te nemen. U kan zelf beslissen over welke sauna u in huis wil en u hebt controle over wat er bij komt kijken. De netheid, het gebruik van aromatherapie, kleurverlichting, muziek, enz. …

Tot slot nog nog enkele tips voor veilig saunagebruik:
• ga niet in de sauna vlak voor of na een zware inspanning
• drink geen alcohol voor of tijdens de sauna, dit kan leiden tot oververhitting
• het voorgaande geldt ook voor sommige geneesmiddelen die een invloed hebben op het zweten of de bloeddruk
• blijf maximaal 15 tot 20 minuten in de sauna
• drink twee tot drie glazen koel water na elke saunabeurt

Waarop moet ik letten bij het kopen van een sauna?

Een eigen sauna kopen is een hele investering, maar één die de moeite waard is en waar je lang plezier aan zal beleven! Vooral met de winter in de aantocht, is een privé sauna een plek om tot rust te komen, je lichaam wat nieuwe energie te geven en de koude even te vergeten. Daarnaast biedt de aankoop van een eigen sauna ook heel wat leuke voordelen: je kan er gebruik van maken wanneer jij dat wilt, je kan hem plaatsen waar je wilt en je kan de inrichting afstemmen op jouw smaak.

Houtsoort
Om te beginnen is de houtsoort van je sauna van groot belang, meer bepaald de zogenaamde nerfdichtheid. De warmte die door de kachel wordt geproduceerd, wordt namelijk opgeslagen in het hout en vervolgens weer langzaam teruggeven aan de cabine. Hierdoor hoeft de kachel niet continu te branden om de sauna op temperatuur te houden, maar ontstaat automatisch het ideale saunaklimaat. Hout met een hoge nerfdichtheid is in principe hout dat trager groeit. Bij dennenhout zie je dit bijvoorbeeld makkelijk aan de grootte van de noesten. Hoe groter de noesten, hoe sneller het hout is gegroeid, en hoe meer hars er in het hout zit. Dennenhout uit het hooggebergte of polaire den heeft kleinere noesten en is dus beter van kwaliteit. Grotere noesten kunnen ook makkelijker uit het hout vallen, en er zal snel plakkerig hars uit het hout komen lopen. Er is dan ook een merkelijk prijsverschil tussen deze soorten dennenhout. Een nog betere houtsoort voor de sauna is hemlock. Hemlock is hars- en noestvrij en daardoor uitermate geschikt voor sauna’s. Deze sauna’s zien er ook strakker en moderner uit, in een egaal noestvrij houtkleur! Hiervoor moet je wel iets dieper in uw buidel tasten.

Ook de keuze van het hout dat wordt gebruikt om de lig- en zitbanken in de sauna te maken, is niet onbelangrijk. Bij goedkope sauna’s zou het wel eens kunnen dat het hout dat voor de lig- en zitbanken wordt gebruikt, hetzelfde hout is waarmee de sauna wordt gebouwd. Het massieve hout dat gebruikt wordt voor de sauna houdt echter de warmte op om ze daarna opnieuw af te geven. Het is na verloop van tijd erg heet en dus niet geschikt voor je banken, rugleuningen en hoofdsteunen. Let er dus op dat het hout dat gebruikt wordt om je lig- en zitbanken te maken niet te heet wordt. Je kan hier bijvoorbeeld abachihout of rood elzenhout (espenhout) voor gebruiken.

Kachel
Uiteraard is ook de kachel een belangrijk element waar je rekening mee moet houden wanneer je een sauna aankoopt. Een goede kachel is afgestemd op de afmetingen of totale kubieke meters van je sauna en is roestvrij. Voor de juiste kachel helpen we je graag verder in onze winkel. Kleinere sauna’s tot ongeveer 8 kubieke meter leveren we met een kachel die monofazig kan worden aangesloten. Voor grotere sauna’s is een 3-fazig stroomnet aangewezen. Ook de constructie en de materialen van de oven kunnen sterk verschillen. De betere ovens zijn sowieso gemaakt in roestvrij staal, hebben een aparte steenkorf, en zijn gevuld met een 30-tal kg saunastenen.

Isolatie
Natuurlijk moet de warmte die je kachel produceert ook renderen. Een goede isolatie is dus van cruciaal belang. Je kiest bijgevolg dus beter niet voor enkelvoudige wanden en niet voor wanden zonder dampscherm. Ook de dikte van de planchetten en de dikte van de tussenliggende isolatie bepalen de isolatiewaarde. Een sauna kan er langs de buitenkant wel hetzelfde uitzien, maar toch een totaal verschillende isolatiewaarde hebben!

Misschien overweegt u om een sauna via internet te kopen? Aangezien de prijzen online waarschijnlijk iets lager liggen, klinkt dit waarschijnlijk als muziek in je oren. Toch raden we je aan om deze lagere prijs af te wegen met bovenstaande punten. Via internet kan je namelijk heel wat zaken niet controleren: Hoe zit het met de afwerking? Is de bekabeling in orde? Wat is de kwaliteit van het hout? Sluit de deur goed? Hoe dik zijn de planchetten en de isolatie? Zijn er kieren waarlangs warmte eventueel zou kunnen ontsnappen? Hoe zit het met de luchtdoorstroming? Hoe is de oven gemaakt? En vooral: op welke (na)service kan je rekenen?

Wij leveren en monteren jouw sauna. Een kleine extra kost, die heel wat problemen achteraf voorkomt.

Vooral voor sauna’s geldt immers de gouden regel: goedkoop is vaak duurkoop!

Hoe maak je je whirlpool winterklaar?

Wist je dat niets zo gezond is als genieten van je whirlpool in de winter? Doe even je ogen dicht en stel je het volgende voor: het vriest buiten, een prachtig wit sneeuwlandschap, en jij geniet met een glaasje wijn en een blokje kaas van de bubbels in je whirlpool. Zalig, niet? In Scandinavië weten ze het al langer, maar het helende effect van je whirlpool is groter in de winter. Dit heeft alles te maken met het temperatuurverschil: wanneer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten het grootst is, is het therapeutisch effect ook het grootst. Laat de vrieskou je niet afschrikken om in je whirlpool te kruipen. Eigenlijk adviseren we je dus om de whirlpool in de winter niet leeg te laten lopen, hem gewoon op temperatuur te houden en er doorheen de hele winter gebruik van te maken!

Wat moet je doen om je whirlpool in de winter te blijven gebruiken? Eigenlijk niets speciaals! Onze whirlpools zijn allemaal ontworpen om de wintermaanden zonder problemen te doorstaan. We raden wel aan om voor de winter de afdekhoes een extra water- en vuilafstotende beschermlaag te geven met Cover Shield. En als er echt veel sneeuw op de afdekhoes komt te liggen, kan je deze af en toe eens verwijderen.

Als je deze winter toch niet in je whirlpool springt, maak hem dan winterklaar! Je volgt dezelfde procedure als wanneer je voor een langere periode geen gebruik maakt van je bubbelbad door vakantie ofzo.

Met dit eenvoudig 5-stappen plan kan er niets fout lopen
Stap 1: Je gaat best van start met een schokbehandeling. Deze behandeling remt de groei van algen, bacteriën en schimmels af van de leidingen die eventueel na het aftappen van het water nog wat restwater zouden bevatten.
Stap 2: Tap het water af. Draai de aftapschroef/aftapschroeven los en laat het water weglopen. Gebruik een waterstofzuiger om de leidingen zoveel mogelijk leeg te zuigen, zodat het restwater tot een minimum wordt beperkt.
Stap 3: Reinig de whirlpool en en berg de aftapschroeven goed op. De aftapschroeven worden pas weer aangebracht bij het opnieuw vullen van de whirlpool.
Stap 4: Verwijder de filterpatroon en reinig deze. Laat de filter drogen en bewaar hem op een droge plek.
Stap 5: Zet de kap van de whirlpool vast met het borg- en afsluitsysteem.

Misschien nog een aantal belangrijke opmerkingen om in je achterhoofd te houden
Maak de whirlpool al enkele weken vóór het vriesweer leeg. Zo kan het restwater nog opdrogen, en vermijd je lekken en kapotte onderdelen. Water dat bevriest zet uit, en restwater kan zo voor extra kosten zorgen.
Na zware sneeuwval moet de sneeuw van de afdekkap worden geruimd.
Ook een extra bescherming van de afdekhoes met Cover Shield is aan te raden.

Wanneer je je whirlpool opnieuw in gebruik wilt nemen, ga je gewoon omgekeerd te werk en klaar is Kees!

Waarmee moet ik rekening houden bij het plaatsen van een spa?

 • Je plaatst een spa best op een stevige, dragende ondergrond.
 • Verder heb je enkel een stroomkabel en een tuinslang nodig.
 • Het is erg fijn om een opstapje bij je spa te voorzien om het in- en uitstappen te vergemakkelijken.
 • Voor je aankoop kan je best een aantal modellen uitproberen. Breng een bezoekje aan Hanolux om onze modellen aan een test te onderwerpen.
 • Als je van plan bent om je spa te omkasten, zorg je er dan voor dat er toegang is voor onderhoud en eventuele herstellingen.
 • U legt best je spa steeds dicht wanneer je hem niet gebruikt. Dit om te vermijden dat vuil de filters en jets overbelast, en om afkoeling van het water te vermijden en zo op energiekosten te besparen.

Tips om je filter te reinigen

De filter is één van de belangrijkste onderdelen van je spa. Helaas wordt de filter van een whirlpool al te vaak verwaarloosd. Tijd dus om je filter eens een goede verwenbeurt te geven…

Met volgende tips zorg je ervoor dat je filter in no time weer in topvorm is:

 • je maakt je filter best proper met een tuinslang die je in een hoek van 45° ten opzichte van de filter houdt om hem af te spoelen
 • draai de filter ook rond wanneer je hem afspoelt en werk van boven naar beneden
 • zorg dat je grondig tussen de plooien van je filter reinigt, anders zal je filter snel versleten zijn
 • reinig je filter niet met een hogedrukreiniger want die kan je filter beschadigen
 • reinig je filter wekelijks met water, en minstens eens in de 3 à 4 maand met een speciaal filterreinigingsmiddel

Hoe merk je dat je filter versleten is?

 • wanneer die niet meer wit wordt na het wassen
 • wanneer een ophoping vuil tussen de plooien zit en niet meer weggaat
 • wanneer de filter begint te pluizen: er komen dan haartjes tussen de plooien los

In alle comfort je filter reinigen?

Wil je zonder gespetter en zeer makkelijk je filter grondig reinigen, maak dan gebruik van de Estelle filterreiniger. Hiermee kan je zelfs je filters binnen in huis reinigen. Zeker in de wintermaanden een groot voordeel…

En nu aan de slag! Veel succes!

Hoe onderhoud ik mijn Manutti tuinmeubelen?

Beste Manutti liefhebber

Lees hier alle tips en aanwijzingen voor een optimaal onderhoud van uw tuinmeubelen. Voor verdere vragen kan u altijd bij ons terecht.

Het Hanolux-team.

 

 

Hoe kies ik een infraroodcabine?

Momenteel is er een massaal aanbod van infraroodcabines op de markt. Voor welke cabine kies je?

Hanolux is reeds meer dan 25 jaar actief als verdeler van infraroodcabines en beperkt zijn aanbod niet tot 1 houtsoort of 1 infraroodsysteem. We hebben een lange ervaring in verscheidene systemen en merken en onze wellness specialisten adviseren je graag bij je keuze. In een persoonlijk onderhoud leggen we uit welke verschillen er zijn tussen de houtsoorten, de infraroodsystemen, de kachels, de isolatie, de afwerking, het gebruik, … Samen zoeken we uit wat voor jou het best geschikt is, immers, elke situatie is anders.

Ben je op zoek naar korte golf (IR-A) of lange golf (IR-C)? Wens je een magnesiumoxidestraler? Moet hij vervaardigd zijn uit roestvrij staal of incoloy, of wil je liever een keramische straler of een vlaktepaneel? Moet hij U-vormig of W-vormig zijn? Hanolux biedt je als enige op de markt al deze systemen onder 1 dak. Je kan bij ons kiezen uit meer dan 50(!) verschillende standaard infraroodcabines.

Naast de standaard infraroodcabines bieden wij je ook maatwerk aan. Hierbij tekenen wij een cabine uit precies zoals jij die wil, en alles wordt samen met jou besproken. Wij hebben de nodige vakmensen in huis om alles zelf uit te voeren. Kortom, wij helpen je met jouw project, van begin tot eind!

 infraroodcabine

Welke infraroodcabine kies je?

In infraroodcabines is er een enorm aanbod: verschillende soorten hout, verschillende soorten stralers, verschillende besturingen, verschillende afwerkingen. De verschillende keuzes die u hierin maakt, zullen de eindprijs bepalen. En zoals steeds geldt ook hier: je krijgt waarvoor je betaalt.

Verschillende houtsoorten

De 2 meest voorkomende houtsoorten bij infraroodcabines zijn enerzijds vurenhout (den/schroten/hemlock) en anderzijds cederhout. Cederhout is kwalitatief veel beter dan vurenhout, doch zorgt ook voor een meerprijs.
De voordelen van cederhout zijn:

 • van nature uit desinfecterend: verhindert rottend en schimmelend hout ook bij eventueel ingetrokken transpiratie
 • reflecteert de infraroodstraling ipv ze op te nemen, waardoor je meer infrarood ontvangt en waardoor het hout niet zo warm wordt om op te zitten
 • kan goed tegen opwarmen en afkoelen
 • geeft een aangename geur af
 • harsvrij
 • vrij van noesten

Let er verder op dat het cederhout mooi kwartier gezaagd is en dat de noesten van vurenhout zo klein mogelijk zijn. Kleinere noesten duiden op noordelijk (polair) vurenhout of vurenhout uit hooggebergte. Dit vurenhout is steviger en bevat minder harsen.

Verschillende infraroodstralers

KORTE GOLF INFRAROODSTRALER

Momenteel is er een zeer uitgebreid aanbod aan infraroodstralers. Een eerste onderscheid is er tussen korte en lange golf stralers. Stralers met korte golf infrarood zijn makkelijk te herkennen doordat ze licht afgeven. Korte golf stralers  zijn de eerste infraroodstralers die op de markt werden gebracht door Philips. Deze eerste generatie stralers zijn algemeen bekend als de “rode lampen”. Ze stralen een wit-geel licht uit, waarvoor een rode Robax-filter wordt geplaatst. Deze Robax-filter is nodig om het schadelijke frequentiedeel aan straling tegen te houden.

VOORDELEN KORTE GOLF

 • dringt het verst in het lichaam in (tot 5mm)
 • zéér krachtige straler
 • werkt direct in op de plaats die belicht wordt
 • directe verlichting van de pijn
 • geen opwarmingstijd, direct bruikbaar
 • korte gebruikstijd (5-7 min.)

NADELEN KORTE GOLF

De voordelen van een korte golf straler zijn tevens zijn nadelen. Doordat de straler zo krachtig is en zo diep indringt moet er zéér consequent mee worden omgesprongen. Door te intensief gebruik kan de straler juist voor extra schade zorgen in plaats van voor herstel. De straler is daarom eerder geschikt voor occasioneel gebruik bij blessures en ideaal voor dokters en kinesisten. Bij belichting van het gezicht is een zonnebankbrilletje aangewezen ter bescherming van de ogen.

EVOLUTIE VAN DE KORTE GOLF INFRAROODSTRALER

Enkele jaren geleden heeft Philips daarom een minder krachtige korte golf straler ontwikkeld: de Vitae-straler / VitalLight-straler. Dit is de eerste en momenteel enige full-spectrum straler: zowel korte golf, midden golf, als lange golf infrarood wordt aangemaakt, terwijl men de hoeveelheid korte golf drastisch heeft verminderd. De aanwezigheid van lange golf maakt deze lamp tot een veilige en veelzijdige straler: lange golf dringt precies tot aan de pijnreceptoren in uw huid door, zodat u precies aanvoelt hoe lang en hoe intensief u onder de lampen kan blijven zitten. Deze straler mag dan ook langer gebruikt worden, tot maximaal 15 minuten. Door de afgezwakte korte golf is de Robax-filter en het zonnebankbrilletje niet meer nodig.

LANGE GOLF INFRAROODSTRALER

Enkele jaren na de korte golf straler werd de lange golf straler ontwikkeld. Dit is een ander concept. De stralers geven geen licht en hebben een zachtere uitstralingstemperatuur. De aangewezen gebruikstijd is afhankelijk van het doel dat men wil bereiken. Meestal neemt men een sessie van een 30-tal minuten, maar langer kan geen kwaad. Je kan geen schade veroorzaken bij overdadig gebruik. In tegenstelling tot de korte golf stralers die op een statief of tegen de muur geplaatst kunnen worden, is voor de lange golf stralers een cabine noodzakelijk. Het is de combinatie van omgevingstemperatuur en infrarood die voor het resultaat zorgt. Het lichaam wordt van binnenuit geactiveerd, net als bij het sporten. Een beter doorbloeding van het lichaam en een verhoogde zuurstofopname zijn het gevolg. Het resultaat is afhankelijk van het type lange golf straler dat u kiest. Hoe meer de golflengte aanleunt bij de infraroodwaarde van ons lichaam, hoe beter het resultaat. Hoe warmer de straler, hoe lager het resultaat. De temperatuur van de straler bepaalt zijn piekgolflengte waarop hij de meeste energie uitstraalt. Via de Wet van Wien, een fysische wet, wordt dit wetenschappelijk aangetoond.

De lange golfstralers bestaan er in verschillende types, hieronder opsomd van minder tot beter resultaat:

 • u-vormige inox stralers / RVS stralers: inox omhulsel, opgevuld met magnesiumoxide
 • keramische buisstralers: keramisch omhulsel en fittingen, opgevuld met quartz-zand, lavazand of magnesiumoxide
 • carbonstralers: carbonpaneel
 • u-vormige incoloy stralers: incoloy omhulsel, opgevuld met magnesiumoxide
 • keramische stralers: verwarmingsspiraal volledig in keramiek ingebed en verzegeld
 • w-vormige incoloy stralers: incoloy omhulsel, opgevuld met magnesiumoxide
 • vlaktestralers : het volledige oppervlak straalt licht uit

Keramische buisstralers en carbonstralers hebben een beperkte levensduur. De andere stralers gaan in principe niet meer stuk. Magnesiumoxide wordt soms ook omschreven als keramiek of keramisch geperst zand.

VOORDELEN LANGE GOLF

 • geen gevaar voor overdadig gebruik
 • verzorgt het hele lichaam van binnenuit
 • aangename warmte, minder warme straler (ook nog afhankelijk van type straler)
 • zeer relaxerend
 • intense transpiratie
 • ontgifting van het lichaam

NADELEN LANGE GOLF

Nadeel van de lange golf infraroodstralers is een opwarmingstijd van 5-15 minuten. Dit vormt echter zelden een probleem, gezien de tijd die nodig is om de handdoekjes klaar te leggen en je uit te kleden voldoende is om de cabine aangenaam warm te maken.

Verschillende besturingen

De laatste nieuwe ontwikkelingen bevinden zich vooral op het vlak van de besturing van de infraroodcabines. De klassieke infraroodcabine wordt aangestuurd door een thermostaat, waar men de gewenste cabinetemperatuur instelt (meestal 45-55 graden). De infraroodstralers worden ingeschakeld en geven infrarood en warmte af. Zodra de cabine de gewenste temperatuur heeft bereikt – en dit gebeurt dus het snelst bij inox stralers en het minst snel bij W-incoloy stralers – worden de stralers uitgeschakeld. Men zit nog wel in de warmte van de cabine, maar men ontvangt geen infrarood meer. Wat is nu het belangrijkste in een infraroodcabine? Uiteraard de stimulatie door het infrarood. Momenteel zijn er 3 producenten op de markt die daarom de aansturing van de stralers hebben aangepast. Men stelt niet meer de cabinetemperatuur in, maar de intensiteit van de stralers. En de stralers stralen gedurende de volledige sessie de gewenste infraroodintensiteit uit. Dit heeft het resultaat nog verbeterd. Voor deze cabines van de laatste generatie kan u kiezen uit:

 • Vlaktestralers met constante infrarooduitstraling vanuit het hele oppervlak
 • W-vormige Incoloy stralers met constante infraroodstralers

Bij de W-vormige infraroodstralers is er tegenwoordig de mogelijkheid om verschillende programma’s af te werken, waar de intensiteit tijdens de sessie varieert. Momenteel gaat het over een ontgiftingsprogramma, een sportprogramma, en een wellnessprogramma. Onderzoek is momenteel nog lopende om ook voor verschillende aandoeningen het meest geschikte programma te ontwikkelen. Klik hierboven op de betreffende straler om ons aanbod met de betreffende stralers te bekijken.

Voor de mensen die van de voordelen van beide systemen willen genieten zijn er uiteraard cabines waarin korte en lange golf gecombineerd worden.

Ook de combinatie klassieke sauna met infrarood bieden wij aan.

Verschillende afwerkingen

De afwerking van de cabines is vaak de minst belangrijke factor bij aankoop van een infraroodcabine. Let hierbij toch op de volgende dingen. Zijn de montageslotjes aan de buitenzijde mooi weggewerkt? Is er een kleurenverlichting of sterrenhemel voorzien? Is er LED-verlichting aanwezig of een klassieke lamp met een storende ventilator? Wat is er voorzien voor muziek? Is de muziekinstallatie aan de buitenzijde of binnenin gemonteerd (binnenin gaat de muziekinstallatie naar verloop van tijd stuk door de inwerking van warmte en vocht)? Is er een aromapotje voorzien? Zijn er individueel verstelbare rugsteunen?

Verschillende garanties

Lees ook steeds duidelijk de garantievoorwaarden na. Vaak worden mensen verleid door een levenslange garantie. Bij deze wordt echter steeds vermeld “met uitzondering van natuurlijke slijtage of gebruiksschade”, wat in feite neerkomt op de wettelijke garantieperiode van 2 jaar voor elektrische toestellen. Lees ook steeds de garantievoorwaarden van de producent na. Sommige verkopers durven de garantiebepalingen te wijzigen en andere garantiebepalingen aan te bieden dan de producent. Dit zorgt voor vervelende discussies, waarbij de consument het meestal aan het kortste eind trekt.

Kom bij ons langs, vraag een uitgebreide uitleg, wandel rustig rond om alle cabines te bekijken en uit te testen!

Wat doet een hydromassage?

De eerste kracht: warmte
Onderdompeling in warm water doet de lichaamstemperatuur stijgen en verwijdt de bloedvaten. Zo ontstaat een betere doorstroming.

De tweede kracht: gewichteloosheid
In het water vermindert uw gewicht met 90% en neemt de druk op gewrichten en spieren af, waardoor een gevoel van gewichteloosheid ontstaat. Dit versterkt het gevoel van ontspanning.

De derde kracht: massage
Uw spa geeft u heerlijke en intense massages via zogenaamde jets. Dit ontspant uw spieren en stimuleert het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers.

De vierde kracht: ontspanning van de geest
Vertoeven in warm bruisend water is als een streling voor de geest, u ontspant, laat alle zorgen en gewicht varen en komt daardoor terug beter in balans.

Elke dag opnieuw
Een kwartiertje bubbelbad elke ochtend en uw dag kan niet meer stuk.
Of verkiest u een kort bubbelbad voor het slapen gaan? Het vergemakkelijkt het inslapen en zorgt voor een diepe nachtrust.

Energieverbruik van whirlpools

Het energieverbruik van uw whirlpool is een zeer belangrijke factor. Informeer u hierover voldoende alvorens tot het kopen van een whirlpool over te gaan.

HOTSPRING: absolute energie-efficiëntie!
De energie slimme eigenschappen op elke Hotspring® spa doen hen zuinig omspringen met energie, hetgeen zich vertaalt in lagere maandelijkse operationele kosten.
Echte en volledige isolatie
Whirlpools zijn fantastisch, maar dikke stroomrekeningen niet. Veel doorsnee bubbelbaden zijn weinig of slecht geïsoleerd. Vaak wordt er goedkoop schuim van lage dichtheid gebruikt.
De Hot Spring bubbelbaden zijn volledig geïsoleerd met meervoudige isolatielagen van hoge dichtheid, het zogenaamde geslotencellig polyurethaan isolatieschuim. Dat is precies hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt in diepvriestoestellen voor de professionele markt…
Afdekhoes
Elke Hot Spring spa is voorzien van een mooie, geïsoleerde afdekhoes die perfect aansluit op de whirlpool en het bad volledig afsluit. De compacte schuimkern heeft een zeer hoge R-waarde. Hierdoor wordt de warmte maximaal behouden. De afdekhoes is vervaardigd uit oersterk vinyl, is waterafstotend, en is uitgerust met een kinderslot.
Met het CoverCradle® systeem kan de afdekhoes snel en gemakkelijk worden verwijderd. Het kost u geen moeite de afdekhoes op te tillen: u glijdt de hoes simpelweg op zijn plaats.
Hotspring zet de standaard
Hotspring leidt de industrie in het design, de opbouw en de productie van energie-efficiënte whirlpools. Zo heeft Hotspring de ENVY-Award (Energy and Environment Friendly Spa Design) voor energie-efficiënte whirlpool in de wacht gesleept, alsook de Flex Your Power Award van de staat Californië voor energie-efficiënte productieprocessen.

Geen enkele andere whirlpool functioneert zo efficiënt als een Hotspring spa. Geniet van eersteklas comfort tegen een lage prijs!

Tips voor een optimaal onderhoud van uw whirlpool

Wat met verwarming en een optimaal energieverbruik? Wat moet ik weten over de pompen? Wat is een ozonator? Waarom zitten er filters in een whirlpool en hoe moet ik deze reinigen? Hoe vaak moet het water van mijn whirlpool gewisseld worden? Waarom moet ik chemicaliën toevoegen aan het water van mijn whirlpool? Wat is Aquafinesse en hoe moet ik het gebruiken?
De aankoop van je whirlpool brengt natuurlijk heel wat vragen met zich mee, want om er optimaal van te kunnen genieten, moet je ook weten hoe je hem moet onderhouden.

TIPS & TRICKS VOOR EEN GOED ONDERHOUD

Verwarming en optimaal energieverbruik
Het vasthouden van de warmte speelt een belangrijke rol bij het energieverbruik van je whirlpool. Dek je whirlpool dus steeds goed af wanneer je hem niet gebruikt, zodat hij voldoende geïsoleerd is. Wanneer de temperatuur in je whirlpool daalt, zal de verwarming namelijk automatisch aanspringen. Het effectieve energieverbruik is verder ook afhankelijk van het aantal extra opties waarover je whirlpool beschikt. Er zijn namelijk verschillende onderdelen die stroom vereisen: de pompen, de verwarming, de ozonator, de verlichting, de blazer, de radio/cd, … Sommige baden komen met 16 ampère toe, voor andere heb je 40 ampère of zelfs meer nodig.

Water
We raden je aan je water minstens om de 3 tot 4 maanden te vervangen. Dit is uiteraard afhankelijk van het aantal personen dat gebruik maakt van de whirlpool en natuurlijk moet je het water in de tussentijd ook goed onderhouden. Slechts een vijftal minuten per week heb je nodig om de Ph-waarde van het water te controleren en enkele stabiliserende producten toe te voegen.

Ozonator
Kwaliteit whirlpools zijn uitgerust met een ozonator die bacteriën en virussen die zich in het water bevinden vernietigt. Dankzij deze ozonator zal je minder chemicaliën moeten toevoegen aan je water om het te desinfecteren. Je bespaart op onderhouds- en waterbehandelingsproducten en hebt minder kans op huid- en oogirritaties. Let er wel op hoe snel de ozonator moet vervangen worden. Bij veel merken moet dit om de 2 jaar gebeuren, waardoor de kosten weer oplopen.

Chemicaliën
Er zijn heel wat factoren die de ‘gezondheidstoestand’ van je whirlpool kunnen beïnvloeden. Warmte en vochtigheid zijn niet toevallig de ideale kweekomstandigheden voor bacteriën, algen en schimmels. Het is dus zeer belangrijk om je water goed te onderhouden om infecties, irritaties, corrosie en afzetting van kalk en vlekken op de jets en kussens te voorkomen. We raden je aan een ozonator te gebruiken in combinatie met onze onderhoudsproducten om de levensduur van je whirlpool te verlengen.

Filters
Filters worden gebruikt om je water en elektrische installatie te beschermen tegen vuil en kalk. Ze kunnen gemakkelijk gespoeld en herbruikt worden. Het regelmatig schoonspoelen van de filters is eenvoudig omdat ze rechtop zijn geplaatst en zich binnen handbereik bevinden. Als ze goed worden verzorgd gaan ze 7 tot 10 jaar mee.

Aquafinesse
In vergelijking met andere onderhoudsproducten is Aquafinesse een volledig andere of alternatieve manier om je water te onderhouden. Het wordt geleverd in een makkelijke draagdoos. Door elke week een voorgeschreven hoeveelheid van Aquafinesse toe te voegen aan je water, blijft het schoon, helder en geurvrij. Als Aquafinesse wordt gebruikt in combinatie met een goed werkende ozonator, heb je in principe geen andere onderhoudsproducten meer nodig.

HotSpring FreshWater Ag+
Een Hot Spring spa maakt voor het zelfreinigend vermogen onder andere gebruik van natuurlijke zilverionen uit een cartridge, het zogenaamde FreshWater-Ag+ cartridge. Daarom moet af en toe een nieuw cartridge ingevoegd worden. Ook dat is werkelijk in een zucht gebeurd.

Spa Vac®
Spa Vac kunt u gebruiken om klein vuil als bladeren, steentjes en dergelijke uit uw spa te zuigen zonder dat u uw spa leeg hoeft te laten lopen. Het simpele apparaat heeft geen batterijen, stroom of wat dan ook nodig. De telescopische aluminium arm maakt het makkelijk om ook uit lastige hoekjes vuil te verwijderen.

NIET VERGETEN
Vergeet niet om wekelijks de PH-waarden van het water te controleren en onderhoudsproducten/Aquafinesse toe te voegen en maandelijks je filters en je dekzeil te reinigen.

Hoe maak ik mijn BBQ zomerklaar?

Uw barbecue weer zomerklaar maken

Als je barbecuetoestel een winter heeft binnen gestaan, kan je hem best eens grondig schoonmaken om hem voor te bereiden op het nieuwe bbq-seizoen.

Neem de grillplaat en gebruik krantenpapier om het grofste vuil van je rooster te halen. Gebruik een staalborstel om het hardnekkige vuil af te schrapen. Was de platen in warm water met een beetje zeep. Spoel het rooster nadien af met een mengeling van water en azijn (ongeveer 1 kopje azijn op een emmer water). Laat de grill in de zon drogen. Als het rooster is opgedroogd, plaats je deze terug op de barbecue en breng je deze op temperatuur. Verstuif of wrijf het warme rooster in met wat koolzaad- of olijfolie en als de olie verdampt is herhaal je dit nog een keertje. Daarna laat je het rooster rustig weer afkoelen. Zo, nu is je barbecuerooster weer helemaal klaar om heel de zomer mee te gaan.

Hoe reinig ik mijn BBQ rooster?

Makkelijk de bakrooster van uw barbecue reinigen
Enkele tips die we ontvingen van onze klanten en die u misschien ook kunnen helpen:

 • De rooster krijgt u makkelijk schoon als u hem (afgekoeld!) in een natte krant draait en een nachtje laat rusten. De volgende dag kunt u de rooster gewoon schoonwrijven met wat keukenpapier.
 • Als je de rooster een nachtje in het gras laat liggen, gaat het vuil er de volgende dag ook makkelijker af.
 • Hardnekkig vuil gaat u te lijf met een prop aluminiumfolie.
 • Over de rooster wrijven met een halve citroen verwijdert ook het vuil.

Onderhoud accessoires
Let op: Gebruik een fiber borstel om de binnenkant van uw buitenfornuis, de grillroosters, vlammendempers, en vetopvangbak schoon te maken. Gebruik nooit een staalborstel. De scherpe randen zullen het RVS en emaille finish aantasten, hetgeen roest bevordert.

RVS GRILLROOSTERS: Voordat u het grillrooster gebruikt kan u het afwassen met een mild afwasmiddel en afspoel met heet water, of het rooster in de vaatwasser doen. Gebruik voor hardnekkige etensresten een fiber borstel. Gebruik nooit een staalborstel om uw buitenkeuken schoon te maken.

Grill roosters met emaille finish: Voor het EERSTE gebruik, dient u de roosters met een mild afwasmiddel af te wassen en af te spoelen met warm water. Hardnekkige etensresten kunnen met een fiber borstel verwijderd worden. Droog de roosters meteen af met een theedoek. Voordat u gaat koken is het verstandig een dun laagje zonnebloem- of olijfolie aan te brengen.

Vlammendempers: Om hoge vlammen te voorkomen, dienen vlammendempers schoon gemaakt te worden als voedsel of vet vastgeplakt zit aan de vlammendempers. Borstel de vlammendempers af met een fiber borstel om de hardnekkige etensresten te verwijderen.

Vetopvangbakje: Om kans op hoge vlammen te verminderen, dienen het vetopvangbakje en opvangplaat gecontroleerd te worden. Verwijder het vet (een plastic spatel helpt prima) en was het vetopvangbakje en opvangplaat vervolgens af met een mild afwasmiddel.

Welke voordelen biedt de infrarood technologie?

 • Bloedcirculatie wordt geactiveerd
 • Stofwisseling wordt gestimuleerd
 • (1)Afvalstoffen worden verdreven
 • Spier- en gewrichtspijnen worden verlicht
 • Spanning en vermoeidheid verminderen
 • Calorieën worden verbrand
 • Gezonde huidskleur door grondige reiniging
 • Huidproblemen verminderen
 • Immuunsysteem wordt versterkt
 • Algehele gezondheid verbetert
 • Alle lichaamseigen functies worden gestimuleerd
 • Lymfestelsel wordt bevorderd
 • Ontstressen

 

payment gateways
© 2020 - Hanolux
Motionmill webdesign, seo & internet services
Hanolux logo