Open Zondag - 27 september

Ja, ik wil de showroom bekijken
Een barbecue op gas of op houtskool

Een barbecue op gas of op houtskool

Indien u dit seizoen op zoek gaat naar een nieuwe barbecue, heeft u zich ongetwijfeld reeds geïnformeerd bij vrienden en collega’s.

U heeft wat research gedaan en nu zit u ongetwijfeld te twijfelen tussen een gasbarbecue of een houtskoolbarbecue.

Gewoonlijk zweren mensen die een bepaald type barbecue gebruiken bij dat bepaalde type. Nochtans, als u echt wil te weten komen welk type barbecue het best bij u past, dient u voor uzelf uit te maken wat u van uw barbecue verwacht. Wij hebben de voor- en nadelen van beide types hieronder op een rijtje gezet.

Gebruiksgemak
Hier halen de gasbarbecues de bovenhand. Als u beschikt over gas en voldoende voedsel, is het heel eenvoudig: een draai aan een knop en een druk op een andere knop en de barbecue is aangestoken, u staat te bakken binnen een paar minuten. Met houtskool zou u kunnen ondervinden dat u de assen van de vorige barbecue nog dient te verwijderen of dat u te weinig houtskool in huis heeft. En zelfs indien alles wat u nodig heeft klaar staat, eenmaal de bbq aangemaakt is dient u nog gemakkelijk tot 40 minuten te wachten alvorens u eindelijk kan beginnen bakken.

De authentieke smaak
De authentieke rokerige smaak die houtskool geeft is iets dat volgens barbecue puristen aanwezig moet zijn als u uzelf een echte buitenchef wil noemen. Nochtans, wat vele puristen zich niet realiseren is dat houtskool eigenlijk smaak- en reukloos is. Die “echte barbecuesmaak” is afkomstig van het vet en de vleessappen van uw gerechten die op een heel heet oppervlak vallen en verdampen. Daarom kan de “authentieke smaak” ook bereikt worden bij het gebruik van een degelijke gasbarbecue.

Ruimte
Een andere manier om u te helpen beslissen welke barbecue het beste bij u past is, nagaan waar u uw barbecue zal zetten. Een kleine houtskoolbarbecue past op de meeste patio’s, kleine terrasjes of tuintjes. Nochtans, meer en meer bestaan er kleine gasbarbecues die geschikt zijn voor kleinere oppervlakten.

Kooktechniek
Een ander aspect is hoe u denkt te zullen gaan koken. Traag en zacht of heet en snel? Als je aan het laatste denkt, past een gasbarbecue je het best. Maar wil u uitgebreid genieten van een lange maaltijd? Misschien is houtskool dan geschikter.

Gezelligheid
Veel mensen vinden het gezelliger om rond een smeulend vuur te zitten met houtskool, of zelfs met echt hout (Oklahoma bbq), dan rond een gasgestookte BBQ.

Kostprijs
Uiteindelijk is er de kostprijs, dit is voor velen de doorslaggevende factor. Gewoonlijk kost een gasbarbecue meer dan een houtskoolbarbecue, tenminste bij aankoop. Uiteindelijk zal een gasbarbecue over lange tijd heen voordeliger zijn. Een gasfles van 10,5 kg propaan kost ongeveer € 20, hiermee kan u een 25-tal keer barbecueën. Dezelfde hoeveelheid houtskool (10 kg) kost afhankelijk van merk en kwaliteit ongeveer € 10,00 tot € 20,00, maar hiermee kan u slechts een 3-tal keer barbecueën. Als u dus veel wenst te barbecueën is gas voordeliger, maar als u slechts sporadisch de bbq aansteekt kan houtskool goedkoper uitvallen.

Het verdict
U ziet het: er is geen goede of foute keuze wanneer het erop aankomt een barbecue te kiezen. Het is een kwestie van smaak, tijd en prijs.

Ongeacht welke keuze u maakt, vergeet er vooral niet van te genieten door u te omringen met familie en vrienden en te proeven van alle lekkere gerechten!