Blog Hoe maak je de keuze tussen een sauna en een infraroodcabine?

Hoe maak je de keuze tussen een sauna en een infraroodcabine?

Op het eerste zicht lijken ze erg op elkaar. Ze hebben wel wat gemeen, maar ze zijn ook heel verschillend.

infraroodcabine-infraroodsauna-infraworld-health-company-8-groot.jpg

Gepubliceerd op 16 januari 2024

Infraroodcabines
Sauna
Combi Sauna infrarood

Sauna vs. infraroodsauna, de verschillen

Wat is nu juist het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine en wat kies ik het best? Zelfs als je niet kan kiezen, bestaat er een oplossing: een combi-sauna met infraroodtechnologie. Laten we beginnen bij het begin en de sauna even naast de infraroodcabine zetten.

Van warm naar heet

Het verschil tussen een traditionele sauna en een infraroodcabine zit ‘m in de manier waarop je lichaam opgewarmd wordt. In de klassieke finse sauna wordt de lucht verwarmd tussen 70°C à 100°C.

In een infraroodcabine werken de infraroodstralen rechtstreeks in op je lichaam. De warmte is draaglijker, en bedraagt zo’n 40°C tot maximum 55°C. Bij het nemen van een infrarood is de temperatuur van de cabine een ondergeschikt belang omdat het niet de bedoeling is dat de lucht opgewarmd wordt maar wel het lichaam.

Bij de klassieke sauna transpireer je intens. Samen met dit vochtverlies worden ook de meeste gifstoffen afgevoerd. In een infraroodcabine zweet je ook, maar het voelt minder warm aan. Je kan zelfs de omgevingstemperatuur regelen omdat dat geen impact heeft op de werking van de infraroodstralen op je lichaam. De ingeademde lucht voelt er minder warm aan en is daardoor aangenamer. Je hartslag blijft ook lager in een infrarood, wat zorgt voor een kalmere ervaring.

Verschil in verbruik

Een infraroodsauna is meestal kleiner en kan je gewoon in een normaal stopcontact steken. De opwarmtijd bedraagt slechts 5 à 15 minuten. Voor een Finse sauna is dat al snel 30 tot 45 minuten.

Een infraroodcabine verbruikt ook minder energie dan een klassieke sauna omdat in een infraroodsauna slechts 20% van de stralingswarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt wordt. De overige 80% wordt rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. In een infraroodcabine zit je meestal wel iets langer dan in een klassieke sauna, maar 30 minuten is wel het maximum.

tulikivi-sauna-oven-hanolux-turnhout.jpg

Wat na de sessie?

Als je de infraroodsauna verlaat, is het raadzaam om de warmte die in je lichaam zit af te voeren via een lauwe of zachte, warme douche. Of je kan ook gewoon even de tijd nemen om in badjas uit te rusten en te acclimatiseren. 

Een koude douche nemen raden we af. Dat geeft een te snelle en diepe afkoeling en kan ervoor zorgen dat de opgewarmde spieren opnieuw melkzuur aanmaken.

Na een saunasessie is een koude douche wel een aanrader. Doordat je zo fel zweet, verwijden je bloedvaten. Dankzij een koude douche vernauwen ze weer. Ook je poriën gaan zo terug sneller dicht wat de elasticiteit van de huid verbetert en zo voor een gladdere huid met minder rimpeltjes zorgt. Let wel op dat je niet begint bij je hoofd, maar dat je werkt toewerkt naar bovenlichaam vanuit de voeten.

Impact op je gezondheid

Zowel een klassieke sauna als een infraroodcabine is goed voor je gezondheid. Bij een sauna worden gifstoffen samen met je zweet afgevoerd. Doordat je na de intense warmte een koude douche neemt, zal je bloed sneller stromen. Zo pompt je hart meer bloed naar je organen en helpt bij een te lage of te hoge bloeddruk, spieren, gewrichten, spataders of aderverkalking. Ook je hersenen werken hierdoor beter en je geeft er je immuniteit een boost mee.

Echte zweters, mensen die houden van intense hitte en mensen met een goede fysiek en een sterk hart kiezen meestal voor de traditionele sauna.

Voor oudere mensen, mensen met een zwakker hart of voor wie zich niet zo lekker voelt of niet van intense hitte houdt, is de infraroodcabine een volwaardig alternatief met minstens evenveel gezondheidsvoordelen.

De klassieke sauna is door z’n extreme warmte niet aangeraden bij allerhande ontstekingen zoals bijvoorbeeld accute tendinitis.

The best of both worlds

Vind je kiezen toch nog altijd moeilijk. Geen probleem! Dan bouwen we een sauna op maat en voorzien we infraroodstraling zodat je intense saunabeurten kan afwisselen met heerlijk zachte infraroodsessies.

Studio wellness - Jouw project van A tot Z

Nog steeds niet zeker, of wil je graag dieper ingaan op de verschillende opties? Dacht je misschien ook aan een combinatie van sauna met infraroodstralers, of zelfs eventueel in combinatie met een zoutverdamper voor een verkwikkende werking op de luchtwegen.

In onze studio wellness gaan we graag samen op zoek naar de perfecte wellness bij jou thuis, standaard of volledig op maat.

Ja, ik wil mijn eigen wellness thuis

studio-wellness-op-maat.jpg

Bekijk onze wellness producten