Veilig shoppen tijdens corona

Maak een afspraak
Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?

Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?

Waar zit het verschil tussen een traditionele sauna en een infraroodcabine? Lees er hieronder alles over...

Het verschil tussen een traditionele sauna en een infraroodcabine zit hem in de manier waarop uw lichaam opgewarmd wordt. In de klassieke sauna wordt de lucht verwarmd (tot 80°C – 100°C). Uw lichaam wordt warm, u transpireert om die lichaamswarmte af te voeren en met dit vochtverlies voert u tegelijkertijd ook de meeste gifstoffen af. Dat is het principe van de klassieke sauna.

In een infraroodcabine zijn het de infraroodstralen die rechtstreeks inwerken op uw lichaam. Uw lichaam warmt op, maar de warmte is draaglijker, zo’n 45°C tot maximum 65°C is ideaal. Bij deze aangename temperatuur transpireert u ook, maar het voelt minder warm aan dan in een traditionele sauna bij 95°C. U kan zelf uw omgevingstemperatuur regelen via de thermostaat of door meer of minder verse lucht in de sauna te laten, aangezien dit de werking van de infraroodstralen in uw lichaam niet beïnvloedt. De ingeademde lucht voelt minder warm en daarom aangenamer aan. Als u de infraroodsauna verlaat, vermijdt u best het nemen van een te koude douche, dit geeft een te snelle en diepe afkoeling. Wel is het goed de warmte die in uw lichaam zit af te voeren via een lauwe of zachte warme douche of gewoon door uzelf de tijd te gunnen nog even in badjas uit te rusten en te acclimatiseren. Voor oudere mensen of mensen met een zwakker hart of doodgewoon als u zich niet zo lekker voelt, is de infraroodcabine een betere oplossing met minstens evenveel gezondheidsvoordelen.

Een avondje infraroodsauna of klassieke sauna is goed voor spieren, gewrichten en allerlei lichamelijke aandoeningen. U verliest tijdens het transpireren ongeveer 20% van de afvalstoffen vastgehouden in uw lichaam. Sommige artsen beweren dat er geen enkele andere manier is waarop deze afvalstoffen normaal het lichaam zouden verlaten, maar dit is geen algemeen aanvaarde stelling. Let wel op: de klassieke sauna is door z’n extreme warmte niet aangeraden bij allerhande ontstekingen zoals bijv. bij accute tendinitis.

Een infraroodsauna is meestal kleiner en gaat gewoon in een normaal stopcontact. De opwarmtijd bedraagt slechts 5 à 10 minuten, terwijl dit voor een Finse sauna al snel 30-45 minuten is. Ook verbruikt de infraroodcabine minder energie, omdat in een infraroodsauna slechts 20% van de stralingswarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt wordt, terwijl de overige 80% rechtstreeks in lichaamswarmte worden omgezet. In een infraroodcabine zal u meestal wel iets langer vertoeven dan in een klassieke sauna, maar ook hier moet u een maximum van 20 minuten aanhouden.

Echte zweters, mensen die houden van intense hitte, en mensen met een goede fysiek en een sterk hart houden het meestal bij de traditionele sauna. Voor mensen die een dergelijke hitte iets minder goed kunnen verdragen en toch hun algehele gezondheid willen ondersteunen is de infraroodsauna een evenwaardig alternatief!

Ontdek onze sauna's en infraroodcabines