Open Zondag - 25 oktober

Ja, ik wil de showroom bekijken

Warmgerookte zalm met een pittige salsa

hanolux-square.png
Geschreven door:
Hanolux
Benodigdheden voor 4 personen:
  • 450gr Zalmfilet zonder vel, zonder graat
  • 2 lente-uien
  • ½ komkommer
  • 2 tomaten
  • 1 avocado
  • 1/2 limoen
  • 1/2 grote rode peper
  • 1 limoen
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele blaadjes salie
  • ½ bussel koriander
  • scheutje chiliolie
  • goede olijfolie
  • 1 ciabatta brood
  • peper & zout
Bereidingswijze:

Vooraf de cederplank van Grillpro laten weken in water gedurende minimum 2 uur.

  1. Verwarm de BBQ voor.
  2. Smeer de bovenzijde van het plankje in met olijfolie, leg op de BBQ met daaronder de brander op maximum tot het goed begint te roken.
  3. Zalm goed kruiden met peper en zout, smeer een beetje in met de chiliolie. Leg wat salie en rozemarijn op het plankje en plaats hierop de vis. Leg op de bovenzijde van de vis ook nog wat salie en rozemarijn.
  4. De bakzones naast het plankje mogen op halve kracht, met de brander onder het plankje gaan we wat spelen. Het is de bedoeling dat het plankje goed gaat roken maar geen vuur vat! (Zet een glas water naast de BBQ.)
  5. Laat het deksel zoveel mogelijk gesloten tijdens de bereiding, dit om de rook in onze BBQ te houden.
  6. Afhankelijk van de dikte is de gaartijd ongeveer een klein kwartiertje.
  7. De zalm mag nog wat glazig zijn binnenin.
  8. Na een 10 tal minuten leggen op het bovenste rooster ons ciabatta brood.

Intussentijd maken we de salsa!

  1. Neem een grote mengkom voor de groenten. Opgelet: We mengen pas op het einde, dit om onze fragile avocado niet tot moes te herleiden. Als men te lang gaat mengen krijgen we een papje.
  2. Tomaten in vier snijden, vruchtvlees verwijderen en in fijne brunoise (dobbelsteentjes) snijden.
  3. Komkommer in de lengte in vier snijden, vruchtvlees verwijderen en in fijne brunoise snijden.
  4. Avocado met klein mes rondom tot tegen de pit snijden, van elkaar wegdraaien zodat we twee delen bekomen, 1 met pit, 1 zonder pit.
  5. Met een soeplepel de avocado leeg lepelen en de pit verwijderen, in brunoise snijden, grover dan de tomaat.
  6. Rode peper in twee snijden, zaadjes verwijderen en in zo fijn mogelijke brunoise snijden.
  7. Lenteui in heel fijne ringetjes snijden, hiervoor gebruiken we enkel het witte deel.
  8. Koriander fijnhakken en toevoegen, hou enkele takjes opzij voor de afwerking.
  9. Limoensap toevoegen en de andere limoen in partjes snijden voor de afwerking.
  10. Goede olijfolie toevoegen, dit mag rijkelijk gebeuren zonder te overdrijven.
  11. Bijkruiden met peper (opgepast, zitten al pepers in) en zout.
  12. Alles voorzichtig mengen, proeven en eventueel bijkruiden of extra limoen & koriander toevoegen.

Salsa dresseren op het bord, leg hierop het stukje zalmfilet, werk af met wat goede olijfolie, takje koriander, partje limoen en een stukje brood. Smakelijk!