Blog Barbecue op gas, houtskool of pellets? De soorten op een rijtje

Barbecue op gas, houtskool of pellets? De soorten op een rijtje

Er zijn maar weinig geuren die zo verleidelijk zijn als de rook van een hete barbecue. Sappige hamburgers, geschroeide steaks en prachtig gebruinde groenten beloven enorm veel smaak; het is dan ook geen wonder dat de liefhebbers hun barbecuetangen al uit de kast halen zodra het weer begint te beteren.

Maar welke barbecue past nu het beste bij jouw smaak? In deze korte gids proberen we ze allemaal op een rijtje te zetten zodat jij de perfecte barbecue kan kiezen die het best in jouw tuin of terras past. 

traeger-pellet-barbecue-kopen-4.jpg

Gepubliceerd op 27 maart 2024

Barbecue

Hoeveel types barbecues zijn er?

Als je voor de eerste keer gaat kijken voor een barbecue zal je merken dat er redelijk wat opties op de markt zijn. Ze kunnen hard schommelen in prijs, gebruiken verschillende types brandstof, leveren verschillende smaken op, en nog veel meer.

De drie meest voorkomende barbecues zijn die op houtskool, gas of pellets. Het onderscheid wordt gemaakt door de brandstof die ze gebruiken, aangezien die de manier beïnvloedt waarop je eten zal garen en vooral de smaak die het zal afgeven

traeger-pellet-barbecue-bbq-timerline-xl-hout-8.jpg

Waar moet je rekening mee houden?

Dit is volgens onze experts het beste om te weten en overwegen bij de aankoop van een nieuwe BBQ:

 • Wat voor soort grillen/barbecueën wil je doen?
  In het geval dat je van plan bent om veel te experimenteren met verschillende recepten, kies je best een barbecue die verschillende soorten en methoden van koken kan voorzien. Als je af en toe wat hamburgers of worsten op een barbecue wilt leggen is een houtskoolgrill misschien wel genoeg. Wil je daarnaast grote borststukken en hele kippen roken of traag garen op een laag vuur, ben je het beste af met een pellet barbecue/smoker.
 • Wat is je budget, rekening houdend met de brandstofprijs?
  Voor barbecues geldt het gezegde dat je waar voor je geld krijgt. Houtskool barbecues zijn gewoonlijk de goedkoopste. Barbecues op gas liggen ook in een lagere prijsklasse, maar zijn vaak eenzijdig tenzij je kiest voor een high-end model. Pellet barbecues hebben dan weer een hoger prijskaartje, maar kosten minder in termen van brandstofverbruik en zijn het meest veelzijdig in kookmogelijkheden. 
 • Welke ruimte kan je voorzien voor jouw barbecue?
  Elke BBQ die volgens de instructies wordt gebruikt zou veilig moeten zijn, maar niet elke BBQ is geschikt voor elke omgeving. Houtskool- of open vlam barbecues zijn bijvoorbeeld niet altijd even veilig op een balkon en vele verhuurders plaatsen daarom een verbod op dergelijke barbecues in hun huurovereenkomst.
 • Hoeveel belang hecht je aan gemak en kwaliteit?
  Als het gaat om functies zoals kwaliteit krijg je, zoals gezegd, waar je voor betaalt. Budgetbarbecues zijn misschien goedkoper in het begin, maar als je telkens opnieuw een nieuwe moet aanschaffen, kunnen de kosten wel eens oplopen.

  Gemak en duurzaamheid
  kan voor jou belangrijk zijn. Zo zijn er barbecues met ingebouwde wifi-mogelijkheden om altijd en overal de temperatuur van je BBQ te controleren en aanpassen. Maar als je af en toe maar een paar hamburgers wilt bakken, doen deze functies er misschien niet toe.

Bekijk dus goed naar de functies en beoordelingen om de juiste balans te vinden voor de barbecue die het beste bij jou past. 

Alle soorten barbecues op een rijtje

accessories-pellets.jpg

Pellet barbecue

Een pellet barbecue, zoals die van Traeger, verwarmt en geeft smaak aan de hand van hardhoutpellets. In plaats van te koken boven een open vlam zoals bij een gas- of houtskoolbarbecue, kookt een pellet BBQ via indirecte hitte en rook. Deze hitte zorgt ervoor dat voedsel gelijkmatig gaar kan worden zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over verplaatsingen om hetere plekken te vermijden. En ja, aan de hand van een grillrooster is het zeker mogelijk om je vlees perfect te schroeien.

 • Voordelen: Zeer veelzijdig met een gemakkelijke temperatuurregeling en zorgt voor een aangename, gerookte smaak.
 • Nadelen: Heeft elektriciteit nodig, en vaak duurder.
sunset-gasbarbecue-eten-4.jpg

Gasbarbecue

Gas barbecues, zoals de naam al aangeeft, gebruiken gas als brandstof die via een tank naar de grill wordt geleid. Deze barbecues werken het beste als je geen smaak wilt toevoegen tijdens het koken. Dat komt omdat gas geen extra smaak geeft, in tegenstelling tot hoe een pellet barbecue of een houtskoolbarbecue dat wel zou doen.

 • Voordelen: Betaalbaar, gemakkelijk te gebruiken en warmt snel op tot hoge temperaturen.
 • Nadelen: Gasbarbecues geven geen extra rooksmaak tijdens het koken. Ook zijn ze gevoelig voor steekvlammen als de open vlam van de grill in aanraking komt met vet.
houtskool-gas-pellets.jpg

Houtskool barbecue

Een houtskool barbecue gebruikt houtskool als brandstofbron. Het is populair vanwege zijn mobiliteit en over het algemeen lage kosten. Deze barbecues hebben echter een paar risico's zoals ongelijkmatige kookresultaten en trage opwarmingstijden.

 • Voordelen: Betaalbaar, makkelijk verkrijgbare brandstofbron en breed beschikbaar.
 • Nadelen: Warmen traag op, zijn vatbaar voor vlammen en maken het moeilijk om gelijkmatig te koken door hetere en koudere plekken op de grill.
ofyr-volle-plaat-2-klein-1024x661.jpg

Hout BBQ

Bij deze barbecue gebruik je hout als brandstof onder een grill en/of oven. Een van de beste voorbeelden hiervan is de OFYR grill, gemaakt uit een vuurschaal met een brede, platte rand als efficiënt kookoppervlak. Daarnaast bestaan er bijvoorbeeld ook outdoorovens die kunnen fungeren als pizza oven.

 • Voordelen: Geeft een unieke en rokerige smaak, kan vaak veel tegelijkertijd aan en en gaat lang mee. 
 • Nadelen: Vrij tijdrovend en vereist meer onderhoud. 

Tot slot: enkele kanttekeningen

Welke barbecue is het gezondst?

Barbecuen wordt over het algemeen gezien als een gezonde manier om voedsel te bereiden. Dat komt omdat het ruimte heeft om vet weg te smelten, terwijl een gebakken burger bijvoorbeeld net in zijn eigen vet kookt.

De verkoling van houtskool barbecues en sommige gasbarbecues kan echter soms ongezond uitlopen. Dat geeft pellet barbecues wel een voorsprong op grills met een open vuur, omdat de kans kleiner is dat er iets verbrandt of verkoolt.

Welke barbecue is het gemakkelijkst om te gebruiken?

Bij gas- en houtskool barbecues moet je op je eten letten zodat je niet ongelijkmatig kookt of steekvlammen krijgt. Met een pellet barbecue heb je een meer hands-off kookervaring, bovendien is het inschakelen ervan net zo eenvoudig als het voorverwarmen van je oven. 

Welk type barbecue is het beste voor een kleinere ruimte? 

In veel appartementen zijn gas- of houtskool barbecues op balkons niet toegestaan omdat ze een open vuur hebben en ook gevoelig zijn voor steekvlammen. Pellet barbecues zijn over het algemeen veiliger en worden minder snel verboden in een huurovereenkomst. 

BBQ's op onze webshop

Bekijk een kleine selectie van het barbecue assortiment op onze webshop.

Niet gevonden wat je zocht? Stuur een berichtje naar één van onze specialisten of spring binnen in onze 3.000 m² grote showroom in Turnhout.

traeger-pellet-barbecue-bbq-timerline-xl-hout-9.jpg

Open Zondag met BBQ demo's ☀️

Ja, ik kom langs