Blog Cocktails voor echte mannen

Cocktails voor echte mannen

cocktail3.jpg

Gepubliceerd op 18 juni 2013

BBQ Recepten

De Antwerpe cocktailkenner Manuel Wouters shaket de cocktails van een notoire zuipschuit, een populaire geheim agent en een filmster. En en passant bedient hij ook zichzelf. Alleen bestemd voor echte mannen.

DE DAIQUIRI VAN ERNEST HEMINGWAY

A man does not exist until he is drunk. Die lijfspreuk zette auteur Ernest Hemingway een heel leven lang om in de praktijk. Sloten mojito dronk hij in Havana, in de bar Bodeguita del Medio. Voor zijn daiquiri's trok hij naar El Floridita, ook wel ‘la catedral del daiquiri' genoemd.

De daiquiri is vernoemd naar de Cubaanse stad waar de cocktail in 1898 werd bedacht door sir Jennings Stockton Cox. Het is de perfecte mix van de vier sleutelelementen van elke cocktail: zoet (suiker), zuur (limoen), krachtig (rum) en fris (ijs). Constantino Ribalaigua, een Catalaanse immigrant en de legendarische barman en eigenaar van El Floridita, maakte een speciale versie van deze daiquiri voor Hemingway. Oorspronkelijk was het een dubbel zo grote versie van de oorspronkelijke huiscocktail, waarbij Riblaigua de suiker verving door marasquinolikeur. Hemingway zou er ooit vijftien tot zestien achter elkaar gedronken hebben.

INGREDIENTEN

cocktail2-300x300

4,5 cl witte rum

2 cl limoensap

1 cl pompelmoessap

1 cl marasquinolikeur (luxardo)

1 cl vloeibare suiker

12 ijsblokjes

1 partje limoen

Tumblerglas

Shaker

Strainer (zeef)

Rietje

BEREIDING

1. Meng alle ingrediënten in een mixglas.

2. Vul de shaker met ijsblokjes. Sluit de shaker aan op het mixglas en schud de cocktail krachtig.

3. Strain (zeef) in een met ijsblokjes gevuld tumblerglas en werk af met een limoenpartje en een rietje.

DE MAI TAI VAN TOM CRUISE

De mai tai is het icoon van de exotische cocktails. Hij zou rond 1944 uitgevonden zijn door Victor Jules Bergeron in zijn restaurant Trader Vic's, in Oakland, Californië. Volgens de legende maakte hij hem voor het eerst voor een aantal vrienden uit Tahiti. Hij mixte rum met een combinatie van vruchtensappen en sinaasappellikeur. Bij het drinken riep een van hen vol enthousiasme ‘maitai roa!' uit, Tahitiaans voor ‘zeer goed'.

Dit recept maakte Manuel Wouters voor Tom Cruise, die hij bediende toen hij barman was op het cruiseschip Queen Elizabeth II. In het begin van zijn carrière, in 1988, speelde Tom Cruise de rol van succesvolle barman in de film Cocktail. Voor de film leerde hij de knepen van het shaken, maar een echte mannencocktail is niet aan hem besteed: hij vroeg Manuel Wouters om een minder sterke versie te maken van de originele mai tai.

cocktail3INGREDIENTEN

3 cl reserva-rum

3 cl spiced rum

2 cl vers limoensap

2 cl sinaasappelsap

3 cl ananassap

1 cl amandelsiroop

1 cl ‘rock candy'-siroop

1/2 cocktaillepel Angostura-bitters

Float rum

12 ijsblokjes

Kaneelstokje

Munttakje

Citroengras

Dubbel collinsglas

Maatbeker

Shaker

Strainer

Rietje

BEREIDING

1. Doe alle bovenstaande ingrediënten met uitzondering van de float rum in een met ijs gevuld mixglas. Sluit de shaker en schud krachtig.

2. Strain (zeef) in het met ijs gevulde collinsglas.

3. Garneer met de bovenstaande ingrediënten en serveer met een rietje.

DE VESPER VAN JAMES BOND

Three measures of Gordon's, one of wodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very well until it's ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel. Got it?' Dat zei James Bond tegen een barman in het boek Casino royale, uit 1953. In plaats van zijn klassieke Dry Martini (‘shaken, not stirred') vond hij ter plekke een nieuwe cocktail uit en noemde hem naar zijn geliefde dubbelagente, Vesper Lynd.

De barman die de cocktail voor het eerst echt bereidde was Gilberto Preti. Het gebeurde in het Duke Hotel in Londen, waar Ian Fleming, de schrijver van de Bondverhalen, graag cocktails ging drinken. Het recept zou bedacht zijn door Ivar Bryce, Flemings beste vriend in die tijd.

cocktail1-300x300INGREDIENTEN

1 schep gepileerd ijs

6 cl droge gin

2 cl wodka

1 cl Lillet Blanc

10 ijsblokjes

1 citroen

Martiniglas

Mixglas

Cocktaillepel

Strainer

Dunschiller

BEREIDING

1. Koel het martiniglas met gepileerd ijs.

2. Vul het mixglas met de gin, de wodka en de Lillet Blanc. Voeg de ijsblokjes toe en roer ongeveer tien seconden. Verwijder het ijs uit het martiniglas en strain (zeef) de cocktail voorzichtig in het glas.

3. Snijd met behulp van een dunschiller de citroenschil boven het martiniglas, knijp de zeste uit (met het gele van de schil over de cocktail). Zo creëer je een fijne nevel van etherische citroenolie.

4. Wrijf de schil nog even over de rand van het glas en voeg ze dan toe aan de cocktail.

DE OLD FASHIONED VAN DON DRAPER

Dit is de favoriete cocktail van Don Draper uit de serie Mad men, maar ook van Manuel Wouters zelf. Wouters begon zijn carrière als kelner op het prestigieuze cruiseschip Queen Elizabeth II, werd na een tijdje cocktail steward en ontpopte zich als een ware cocktailmeester. Tijdens zijn scheepsreizen bezocht hij bars in 128 landen en verzamelde zo een schat aan recepten. Nu is hij de baas van zijn eigen cocktailbar, Sips op het Antwerpse Zuid, en heeft hij een cocktailprogramma op de digitale kookzender Njam!.

Deze cocktail werd voor het eerst geserveerd in de Pendennis Club, een bekende mannenclub in Louisville, Kentucky. Echt beroemd werd hij pas toen hij in het Waldorf-Astoria Hotel in New York werd geschonken.

cocktail4-300x300INGREDIENTEN

1 citroen

1 sinaasappel

1 tl rietsuiker

1/2 cocktaillepel angostura-bitters

Sodawater

5 cl bourbon-whisky

6 ijsblokjes

1 cl suikerwater

1 cocktailkers

Tumblerglas

Dunschiller

Cocktaillepel

BEREIDING

1. Snijd met een dunschiller een lange citroen- en sinaasappelschil in het tumblerglas. Voeg de rietsuiker en de bitters toe. Plet de suiker met de achterkant van de cocktaillepel in de citrusschil.

2. Voeg een beetje soda toe en roer tot de suiker oplost. Doe er de bourbon bij en drie ijsblokjes. Roer goed, zodat er extra smeltwater ontstaat.

3. Doe er de overige ijsblokjes bij met een scheutje soda en het suikerwater. Roer even en garneer met een cocktailkers.

(uit: de Standaard.be)

Uitzonderlijke kortingen op Jacuzzi® spa's

Ja, ik wil een topdeal