Blog De magie van Monsieur Tricot

De magie van Monsieur Tricot

Maak kennis met Ilia Eckhardt. De Belgische ontwerper van de Monsieur Tricot collectie van Tribù.

2019-10-06-tribu-mallorca-monsieur-tricot-1100.jpg

Gepubliceerd op 22 juli 2021

Tuinmeubelen

Buitenverlichting voor een intieme sfeer

We houden allemaal van dat moment waarop het begint te schemeren en we kaarsen aansteken om het ​​gezellig te maken. Buitenverlichting kan die intieme sfeer versterken en ons helpen te ontspannen na een vermoeiende dag.

De verlichtingscollectie Monsieur Tricot, ontworpen door Belgisch ontwerper Ilia Eckhardt, doet dat als geen ander. De gebreide en met de hand gehaakte patronen creëren magische schaduwen en de zachte gloed voegt warmte toe aan je buitenruimte.

Aangezien ze bij Tribù lokaal vakmanschap altijd hoog in het vaandel dragen, is het geen wonder dat ze als een blok vielen voor Ilia's ontwerpen. Laten we kennismaken met deze fascinerende creatieveling.

Hoe heb jij die passie voor breien ontwikkeld?

“Ik ben opgegroeid in het breiatelier ‘Atelier Tricot’ waar mijn moeder Hilde Frunt en ik elke dag met breien en creativiteit bezig zijn. Als kind was ik er al door geobsedeerd. Ik hielp mijn moeder zelfs af en toe met het knopen van draden of het vouwen van stoffen. Dat ik omringd werd door de ontwerpen van Dries Van Noten, Ann Demeulemeester en Walter Van Beirendonck voelde eigenlijk heel normaal aan als kind. 

Hoewel ik aanvankelijk marketing studeerde werd ik uiteindelijk toch aangetrokken door het ambacht van het breien. Ik werd enorm geïnspireerd door het werk van zowel mijn moeder als van Ludo Cousy, een industriële breier. En ik heb er nog geen seconde spijt van gehad."

Je omschrijft je werk als ‘Contemporary Craftmanship’. Wat bedoel je daar precies mee?

“We combineren eigenlijk een heel authentieke techniek, het haken en breien, met uiterst moderne en technische garens. Het haken gebeurt met een hele grote naald waarmee we handmatig het koord door een lus trekken om nieuwe lussen te maken die uiteindelijk een naadloze omslag vormen. 

Het breien gebeurt op een breimachine maar de afwerking doe we met de hand om de structuur waar nodig te kunnen beïnvloeden. Jarenlang geëxperimenteerd de juiste technische koord te vinden om de Monsieur Tricot verlichting mee te haken. 

De koord zelf is gemaakt van polypropyleen dat weerbestendig is. Het is bestand tegen UV-stralen en hoge en lage temperaturen. De bol, gemaakt van PMMA (een transparante thermoplast die vaak wordt gebruikt als glasvervanger) is ook weerbestendig.”

Hoe ben je op het idee voor deze bijzondere Monsieur Tricot-collectie gekomen?

“Mijn grote inspiratie is het gezinsleven. Dat is de kern van zowel mijn persoonlijke als van mijn professionele leven. Daarom heb ik besloten om een ​​lampenfamilie te creëren. Elk van de verschillende draadstructuren staat voor een persoonlijkheid: de open, dikke structuur van Monsieur Lebonnet staat voor de vaderfiguur, de verfijnde, fijnere Madame Cachet-structuur staat voor de moeder, enzovoort. 

Het is een project waar ik bijzonder trots op ben. Met Tribù heb ik de perfecte match gevonden voor deze authentieke sfeermaker.”

Het is inderdaad een collectie die een heel bijzondere sfeer geeft aan de buitenbeleving. Hoe kan je dat effect versterken?

“De vloerlampen werken bijvoorbeeld op oplaadbare batterijen, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst. Er is een mogelijkheid om de verlichting te bedienen en te dimmen met een app, wat het nog handiger maakt om een ​​bepaalde sfeer te creëren. 

En dan is er natuurlijk het warme licht dat weerkaatst wordt door de breistructuren. Dat zorgt voor een intensere beleving, geïnspireerd door de verfijnde sfeer van kaarslicht.”

Meer weten?

Bekijk hier de volledige Monsieur Tricot collectie.

 

Ja, ik wil een magische tuin

Open Zondag met BBQ demo's ☀️

Ja, ik kom langs