Je barbecue reinigen, hoe begin je eraan?
Heb jij een barbecue op houtskool, een gasbarbecue of een elektrische barbecue? Voor elk van deze bbq's zijn er verschillende reinigingsmethoden. mogelijk. Wij overlopen de beste opties om jouw barbecue proper te maken. Ontdek ze hier!
Gepubliceerd op 23 april 2020
Welk type barbecue heb jij?
Reinig je barbecue niet met een stalen schuurspons. Per type barbecue zijn er verschillende reinigingsmethoden geschikt. Welk type barbecue heb jij?
- Houtskool barbecue
- Gasbarbecue
- Elektrische barbecue
1. Houtskoolbarbecue reinigen
Gebruik een schraper
Voor het reinigen van je houtskoolbarbecue gebruik je best een schoonmaakborstel met aan de achterkant een schraper. Met deze schraper verwijder je makkelijk grote, vastgeplakte etensresten van het grillrooster.
Reinig je barbecue als hij nog warm is
Is je rooster nog warm? Ideaal! Dan is je barbecue namelijk makkelijker te reinigen. Wacht je liever met schoonmaken tot de barbecue is afgekoeld? Dan zullen de etensresten zich alleen nog maar meer vasthechten en wordt het schoonmaken moeilijker.
Ga je voor een intensieve schoonmaakbeurt? Haal de kuip van je houtskoolbarbecue dan volledig leeg en gebruik een specifieke barbecuereiniger om zowel de kuip als het deksel proper te maken.
Gasbarbecue reinigen
Rooster reinigen
Wil jij je gasbarbecue reinigen? Gebruik dan deze stappen om 'm weer helemaal schoon te krijgen:
- Verwijder na het barbecueën alle grove etensresten met een keukenpapiertje.
- Zet het vuur op de hoogste stand en sluit het deksel. Wacht 10-15 minuten, tot alle resten verbrand zijn.
- Borstel daarna het rooster schoon met een schoonmaakborstel.
- Bij extreme vervuiling herhaal je best alle voorgaande stappen.
De grillroosters van onze merken zijn zeer goed bestendig tegen hoge warmte. Vetten en andere sappen branden na een tijd in de emaille-laag en in het roestvrij staal.
Gebruik in geen geval een staalborstel! Daarmee beschadig je het grillrooster.
Deksel reinigen
Aan de binnenkant van het deksel zal na een tijdje een dun laagje vet komen. Deze maak je best meteen na het barbecueën schoon. Het deksel moet nog een beetje warm zijn.
- Reinig het deksel met een spons met barbecuereiniger en heet water.
Bladdert de de binnenkant van het deksel af? Dat kan verf of vet zijn. Bij kwaliteitsvolle barbecues is het deksel van roestvrij staal en heb je geen last van afbladderende verf.
Indien het vetresten zijn, zullen die met de tijd vanzelf verbranden. Je kunt er ook voor kiezen om deze resten te verwijderen door het deksel te laten weken in vetoplossend afwasmiddel en heet water.
Last van oppervlakkige corrosie?
Heb je last van oppervlakkige corrosie? Dat is geen probleem. Corrosie ontstaat door de grote hitteverschillen, dat is geen kwaliteitsprobleem, maar gewone gebruikssporen.
Elektrische barbecue reinigen
Je elektrische barbecue reinigen? Daar is de eerste stap cruciaal!
- Haal de stekker uit het stopcontact voordat je begint met het schoonmaken van je elektrische barbecue.
- De stekker, kabel, temperatuurregelaar en het warmte-element mogen nooit onder stromend water gehouden worden, of ondergedompeld worden.
Het verwarmingselement schoonmaken
1. Resten laten verbranden
Je elektrische barbecue heeft een krachtig verwarmingselement dat rood gloeit wanneer deze aanstaat. Vetten en sappen worden meteen verbrand door de hoge warmte. Het verwarmingselement blijft dus grotendeels gewoon schoon tijdens het barbecueën.
Wanneer je op een lage warmte barbecuet, zet je best na het barbecueën de elektrische barbecue op de hoogste stand. Zo kan het element alsnog schoonbranden.
2. Reinigen met een spons
Het warmte-element van je elektrische barbecue heeft een glad oppervlakte. Je kunt het warmte-element schoonmaken met een spons, een beetje warm water en een vetoplossend afwasmiddel.
Gebruik bij het schoonmaken geen oven- of keukenreiniger. Ook het gebruik van agressieve schuur/schoonmaakmiddelen wordt afgeraden.
Grillrooster reinigen
Na het verwarmen van de barbecue, met het deksel gesloten, kan het grillrooster ook schoongeborsteld worden met een schoonmaakborstel.
Voor een intensievere schoonmaakbeurt gebruik je best een spons, warm water en vetoplossend afwasmiddel gebruiken.
Ketel schoonmaken
Voor een intensieve schoonmaakbeurt van de ketel verwijder je het warmte-element voorzichtig door de 2 schroeven los te maken.
Na het verwijderen van het warmte-element maak je makkelijk de ketel schoon. Grove etensresten verwijder je best met een spatel (hout of kunststof).
4 stappen om het reinigen makkelijker te maken
1. Vet je barbecue in voor het grillen
Vet het grillrooster voor het barbecueën in met olie. Dit voorkomt dat gerechten aan het rooster blijven plakken.
2. Gebruik de indirecte grillmethode
Met de indirecte grillmethode van je houtskoolbarbecue houd je het beste vervuiling tegen.
- Zet een groot aluminium druipbakje in het midden op het houtskoolrooster.
- Daarboven legt u dan het gerecht op het grillrooster.
- Vetten en sappen lekken dan in het druipbakje en gooi je nadien gewoon weg.
- Giet een beetje water in het aluminium druipbakje om eventuele rookontwikkeling te voorkomen.
3. Reinig warm
Om tijd te winnen, reinig je jouw gas- of houtskoolbarbecue (maar niet uw elektrische barbecue) wanneer deze warm is. Een warm grillrooster reinigen duurt 15 seconden in plaats van 15 minuten voor een koud grillrooster.
Als hij is afgekoeld, zet de barbecue dan nog even aan om de resten te carboniseren en schoon te borstelen.
4. Borstel goed
Gebruik roestvrij stalen schoonmaakborstels voor het schoonmaken van je grillrooster. Gebruik in geen enkel geval staalborstels, deze zijn veel te hard en zullen het oppervlakte van het grillrooster beschadigen.
Er zijn verschillende soorten borstels verkrijgbaar: met een lang of een kort handvat of speciaal ontworpen voor reiniging tussen de roosters.
Wil je nog meer schoonmaaktips?
Kijk dan naar de gebruiksaanwijzing van je elektrische barbecue voor meer informatie.