Stock Deals op Jacuzzi® 🎉
Uw houtskoolbarbecue reinigen
De Weber schoonmaakborstel van bamboehout heeft aan de achterkant een schraper. Met deze schraper kunt u grote, vastgeplakte etensresten van het grillrooster verwijderen. Wanneer het rooster nog warm is, is het makkelijker te reinigen. Indien u wacht met schoonmaken, zullen de etensresten zich alleen nog maar meer vasthechten en wordt het schoonmaken moeilijker. Voor een intensieve schoonmaakbeurt reinigt u de kuip en het deksel met een Weber reiniger.
Uw gasbarbecue reinigen
Verwijder na het barbecueën alle grove etensresten met een
keukenpapiertje. Zet daarna het vuur op de hoogste stand en sluit het
deksel. Wacht 10-15 minuten, tot alle resten verbrand zijn en borstel
daarna het rooster schoon met de Weber schoonmaakborstel. Bij extreme
vervuiling kunt u het beste nogmaals voorgaande stappen herhalen.
Gebruik in geen geval een staalborstel! Daarmee beschadigt u het
grillrooster.
Aan de binnenkant van het deksel zal na een tijdje een dun laagje vet
komen. Deze kunt u het beste schoonmaken na het barbecueën. Het deksel
moet nog een beetje warm zijn. Reinig het deksel met een spons met Weber
Barbecuereiniger en heet water. Bladdert de verf aan de binnenkant van
het deksel af? Bij de Weber gasbarbecues series Spirit, Genesis en
Summit zijn de deksels van geëmailleerd en roestvrij staal. Hierop zit
geen verf of andere beschermlagen. Wat wel kan afbladderen zijn de
vetresten die aan het deksel kleven. Met de tijd verbranden die vanzelf
(gecarboniseerde vetresten). Ook kunt u deze resten verwijderen door het
te weken in vetoplossend afwasmiddel en heet water.
Onze grillroosters en Flavorizer Bars zijn zeer goed bestendig tegen
hoge warmte. Vetten en andere sappen branden na een tijd in de
emaille-laag en in het roestvrij staal. Oppervlakkige corrosie ontstaat
door de grote hitteverschillen en dat is geen kwaliteitsprobleem. Dit
zijn gewone gebruikssporen.
Uw elektrische barbecue reinigen
Haal altijd de stekker uit het stopcontact voordat u begint met het schoonmaken van uw elektrische barbecue. De stekker, kabel, temperatuurregelaar en het warmte-element mogen nooit onder stromend water gehouden worden, of ondergedompeld worden.
De elektrische barbecue heeft een krachtig verwarmingselement die rood gloeit wanneer deze aanstaat. Vetten en sappen worden meteen verbrand door de hoge warmte. Het verwarmingselement blijft dus grotendeels gewoon schoon tijdens het barbecueën. Wanneer er op lage warmte gebarbecued wordt, kunt u het beste na het barbecueën de elektrische barbecue op de hoogste stand zetten zodat het element alsnog schoonbrand. Het warmte-element heeft een glad oppervlakte. U kunt het warmte-element schoonmaken met een spons, een beetje warm water en een vetoplossend afwasmiddel. Let wel op dat de stekker uit het stopcontact is. Het warmte-element mag absoluut niet onder stromend water schoongemaakt of ondergedompeld worden. Gebruik bij het schoonmaken geen oven- of keukenreiniger. Ook het gebruik van agressieve schuur/schoonmaakmiddelen wordt afgeraden.
Na het verwarmen van de barbecue, met het deksel gesloten, kan het grillrooster ook schoongeborsteld worden met een Weber 3-zijdige schoonmaakborstel. Voor een intensievere schoonmaakbeurt kunt u het beste een spons, warm water en vetoplossend afwasmiddel gebruiken. Voor een intensieve schoonmaakbeurt van de ketel kunt u het warmte-element voorzichtig verwijderen door de 2 schroeven los te maken. Na het verwijderen van het warmte-element kunt u gemakkelijk de ketel schoonmaken. Grove etensresten kunt u met een spatel (hout of kunststof) verwijderen. Wij verwijzen u graag naar de gebruiksaanwijzing van de elektrische barbecue voor meer informatie.
4 stappen om niet te vergeten
Invetten voor het grillen
Vet het grillrooster voor het barbecueën in met olie. Dit voorkomt dat gerechten aan het rooster blijven plakken.
Indirecte grillmethode
Met de indirecte grillmethode, in het bijzonder met de
houtskoolbarbecue, kunt u uw barbecue het beste tegen vervuiling
behouden. Zet een groot aluminium druipbakje in het midden op het
houtskoolrooster. Daarboven legt u dan het gerecht op het grillrooster.
Vetten en sappen lekken dan in het druipbakje en deze kan dan
gemakkelijk weggegooid worden. Giet een beetje water in het aluminium
druipbakje om eventuele rookontwikkeling te voorkomen.
Warm reinigen
Om tijd te winnen, reinigt u uw gas- of houtskoolbarbecue (maar niet uw
elektrische barbecue) wanneer deze warm is. Een warm grillrooster
reinigen duurt 15 seconden in plaats van 15 minuten voor een koud
grillrooster. Als hij is afgekoeld, zet de barbecue dan nog even aan om
de resten te carboniseren en schoon te borstelen.
Goed borstelen
U kunt de roestvrij stalen schoonmaakborstels van Weber voor alle Weber
grillroosters gebruiken. Gebruik in geen enkel geval staalborstels, deze
zijn veel te hard en zullen het oppervlakte van het grillrooster
beschadigen. Er zijn verschillende soorten borstels verkrijgbaar: met
een lang of een kort handvat of speciaal ontworpen voor reiniging tussen
de roosters.