Jacuzzi's® op stock 🎉

Ja, ik wil elke dag genieten
Hoe onderhoud ik mijn teakhouten meubelen?

Hoe onderhoud ik mijn teakhouten meubelen?

hanolux-square.png
Geschreven door:
Hanolux

We kunnen al genieten van heerlijke lentetemperaturen en dat betekent dat u ook meer kan profiteren van uw tuin of terras. Het ideale moment om uw tuinmeubels volledig zomerklaar te maken! Maar hoe doet u dat met teakhouten meubelen?

Teakhout is afkomstig van de ‘Tectona Grandis’. Deze reusachtige bomen kunnen een diameter hebben van wel 2,5 meter. Door de grote hoeveelheid natuurlijk aanwezige oliën is het hout bestand tegen extreme weersomstandigheden zonder te verweren of te bewegen. De oliën zorgen verder ook voor een minimale indringing van chemische middelen en voor een geringe aantasting door ongedierte. Bovendien heeft het hout een mooie structuur en kleur. Al deze eigenschappen maken dat teak wel vaker “de nobelste der houtsoorten” genoemd wordt.

Verkleuring als natuurlijk proces

Bij buitengebruik gaat teakhout langzamerhand door het UV-licht en door de weersinvloeden verweren en veranderen van kleur. Het verliest zijn goudbruine kleur en krijgt een zilvergrijze patina. Dit is een volledig natuurlijk proces en vermindert de kwaliteit van het hout niet. Of u dit proces wil toestaan of niet is afhankelijk van uw persoonlijke smaak.

Weinig onderhoud

Teak heeft vanwege zijn hoge resistentie eigenlijk geen onderhoud nodig. Maar een juiste behandeling kan het hout wel minder gevoelig maken voor vlekken of natuurlijke verkleuring tegengaan. Indien uw meubels toch vuil zijn, kan u dit aanpakken met onderhoudsproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor teak. 

Houdt u van de originele kleur en wilt u uw favoriete meubels niet grijs laten worden? Gebruik dan teak sealer op een volledig droog en stofvrij oppervlak. U moet deze behandeling regelmatig herhalen. Tussendoor kunt u uw meubels met teak cleaner onderhouden om vlekken geen kans te geven.

Vindt u het natuurlijke proces van vergrijzing OK? Dan hoeft u eigenlijk niets te doen. Onderhoud wel best uw terrasmeubel regelmatig met teak cleaner om het oppervlak vuilafstotend te maken en éénmaal per jaar (voor de winter) met teak protector om vochtindringing en vlekken tegen te gaan.

Is uw meubel grijs geworden en wilt u graag zijn originele goudbruine kleur terug? Met teak renovator wordt de oorspronkelijke kleur grotendeels herwonnen. Bovendien geeft dit product uw meubel opnieuw een prachtige bruine schijn.

Uw meubel is ondanks alle voorzorgen toch vuil? Geef het een goede reinigingsbeurt met teak cleaner, het all-round onderhoudsproduct voor teakhout. Eenmaal weer schoon onderhoudt u het weer als gewoonlijk met teak sealer of teak protector.

Persistente vlek? Remove stain is de oplossing. Nadien behandelt u het volledige oppervlak weer met teak cleaner in combinatie met teak sealer of teak protector.

U merkt het, teak onderhouden kan u makkelijk op eigen houtje!