Blog Indirect grillen op de barbecue

Indirect grillen op de barbecue

46713339-c-presssection-weber-bay-wald-spirit-original-e320-0485.jpg

Gepubliceerd op 05 juni 2018

Barbecue

Het barbecueseizoen is van start gegaan. Wil je graag een groter stuk vlees of gevogelte bereiden? Dan is indirect grillen de beste oplossing. Op die manier serveer je jouw gasten gegarandeerd een sappig gerecht om je vingers bij af te likken!

Je barbecue als heteluchtoven

Wanneer je indirect grilt, maak je als het ware een heteluchtoven van je barbecue. Door het toepassen van deze methode creëer je strategische warmtezones aan de buitenkanten van de barbecue. Hierdoor kan het vlees rustig garen en voorkom je verbrande gerechten waarvan de binnenkant nog niet gaar is. Indirect grillen is mogelijk op elke barbecue met een deksel en ventilatiegaten. Zeker geen probleem dus op een houtskool-, gas- of elektrische barbecue! Houd er wel rekening mee dat dit een tragere gaartijd met zich meebrengt.

Houtskoolbarbecue: verdeel de kolen

Wanneer je indirect wil grillen op een houtskoolbarbecue wacht je tot de kolen of briketten gloeien. Vervolgens verdeel je de kolen langs de buitenzijden van de kuip. In het midden zet je een aluminium lekbakje om het vet op te vangen. Zo kan het vet nadien ook gemakkelijk weggegooid worden. Giet een beetje water in het aluminium druipbakje om eventuele vervelende rookontwikkeling te voorkomen. Tenslotte plaats je het gerecht boven het lekbakje op het grillrooster zodat het rustig kan garen.

indirect grillen bbq

Gasbarbecue: kies de juiste branders

Bij een gasbarbecue schakel je bepaalde branders uit. Heb je twee branders? Schakel dan één van beide uit en leg het vlees of de vis boven de brander die niet brandt. Heeft je gasbarbecue drie branders, schakel dan de middelste brander uit en leg daarboven je stuk vis of vlees.

Elektrische barbecue: gebruik de juiste accessoires

Ook met een elektrisch exemplaar kan je de indirecte techniek toepassen met behulp van de perfecte accessoires, een verhoogd grillrooster en opvangschaal. Hierdoor worden gerechten niet direct op het hete grillrooster geplaatst, maar er net boven. De warmte circuleert en grilt de gerechten op deze manier gelijkmatig. Helemaal niet moeilijk dus en het wachten meer dan waard! Probeer ook eens gebruik te maken van verschillende aromaten zoals wijn, bier, kruiden, etc. Dat geeft die extra touch aan je gerecht. Bovendien krijgt je stuk vlees door indirect grillen een knapperig korstje en moet je de barbecue niet voortdurend in het oog te houden. Zo heb jij als kok dus ook tijd om samen met je gasten van het aperitief te genieten. Schol!

Open Zondag met BBQ demo's ☀️

Ja, ik kom langs