Blog Parasol kopen? Onze weetjes voor de perfecte schaduwmaker

Parasol kopen? Onze weetjes voor de perfecte schaduwmaker

De zomer is in aantocht en het wordt opnieuw tijd om je terras om te toveren tot een oase van ontspanning. De intense zon vraagt echter vaak om een goed beschaduwde plek, waardoor een parasol een essentieel accessoire blijft, ongeacht je een achtertuin, patio of balkon hebt.

Bij Hanolux maken we het onderscheid tussen twee soorten: zweef- en stokparasols. Hoe deze verschillen en welke nu net het beste in jouw buitenruimte past, lees je hieronder!

21-jardinico-jcp3-350xr-a31c011-003.jpg

Gepubliceerd op 12 april 2024

Tuinmeubelen

Stokparasols

Bij een stokparasol zit de steunende mast in het midden en is het over het algemeen stevig genoeg om ook op winderige dagen te gebruiken. Veel van deze parasols kunnen ook gekanteld worden zoals de Jardinico Malibu zodat je ze naar de zon kunt richten.

Stokparasols zijn beschikbaar in verschillende formaten, materialen en vormen, waardoor ze geschikt zijn voor kleine balkons tot grote terrassen. Een minpuntje is dat deze - afhankelijk van de grootte - slechts een beperkte schaduwplek bieden. Vooral als meerdere mensen beschutting tegen de zon willen, kan een stokparasol soms tekortschieten.

Een pluspunt is dat deze parasols zeer flexibel zijn en gemakkelijk verplaatst kunnen worden als ze een geschikte rollende voet hebben. Als je op zoek bent naar een stijlvolle parasol die niet per se veel mensen van schaduw hoeft te voorzien, dan is de klassieke stokparasol de ideale keuze.

bloom-parasol-royal-botania-hanolux.jpg

Zweefparasols

Bij een zweefparasol staat de ondersteunende mast aan de zijkant van het scherm en vormt daardoor een mooi contrast met de klassiekere stokparasol. Dit heeft als groot voordeel dat er meer bruikbaar schaduwgebied is, aangezien de mast niet in de weg staat. Dit maakt het ideaal om je tuinmeubels onder de parasol in de schaduw te zetten zodat je recht onder het doek kan gaan zitten. 

De zweefparasol is iets gevoeliger voor wind dan de stokparasol en worden vaak enkel geproduceerd in iets grotere versies. Een geschikte voet met wieltjes zorgt er wel voor dat deze parasol ook makkelijk verplaatsbaar is. 

umbrosa-nano-ux-full-black-cantilever-umbrella-lr-hanolux.jpg

Hoe lang gaat een parasol mee?

Afhankelijk van het materiaal en het onderhoud van de parasol kunnen parasols zeker tientallen jaren meegaan. Hoewel vocht en weerplekken niet te voorkomen zijn, kan je deze wel goed schoonmaken als je er tijdig genoeg bij bent. Neem als vuistregel dat je best je parasol altijd  dichtklapt als je hem niet aan het gebruiken bent.

Sommige parasols kunnen door een speciale maritieme stof tegen een lichte regenbui en bieden daarnaast ook meer UV-bescherming, zoals bijvoorbeeld de Jardinico Caractère-reeks. Let wel op dat je je parasol niet dichtklapt als hij nog nat is, zo vormen er zich minder snel weerplekken. Zorg er dus voor dat je parasol altijd droog is voordat je hem opbergt of afdekt met een parasolhoes.

Onze tips op een rijtje

Kort samengevat moet de ideale parasol er dus voor zorgen dat het je de gewenste schaduw kan brengen op een locatie naar wens zodat je met volle teugen kan genieten van jouw terras(meubels). Waar je dus het beste rekening mee houdt: 

  • Hoeveel schaduwgebied heb je nodig? Hoe groot is jouw terras of hoe groot mag de parasol zijn? 
  • Moet hij statisch of (makkelijk) verplaatsbaar zijn? Heb je een voet nodig met wieltjes? 
  • Welke look en feel wil je scheppen in jouw terras? Heb je liever een rond of een vierkantig doek? En in welke kleur?
  • Welke extra's zijn belangrijk? Moet hij tegen een stootje kunnen en/of moet hij kunnen kantelen? 

Bezoek onze showroom in Turnhout

Spring eens binnen in onze showroom en kom zelf aanvoelen welke parasol het beste in jouw buitenruimte past!

studio-outdoor-living-architect-tekenaars-hanolux-turnhout.png

Open Zondag met BBQ demo's ☀️

Ja, ik kom langs