Blog pH-waarden in je Jacuzzi®

pH-waarden in je Jacuzzi®

Helder water in je Jacuzzi® betekent niet noodzakelijk dat het proper water is. In plaats van te raden, moet je weten hoe belangrijk de pH-waarde van je Jacuzzi® is en deze regelmatig te testen en, indien nodig, bij te sturen om je spa in topvorm te houden. Zo kun je je volledig richten op waar het echt om gaat: zorgeloos genieten van je ontspannende spa.

jacuzzi-spa-j-lxl-features-detail-pillow03-2100x1400-78178fb9-fab1-4daa-8855-7fda2ca80c85.png

Gepubliceerd op 13 juni 2024 door

hanolux-sq.jpg

Hanolux

Jacuzzi
Zwemspa

Wat is een pH-waarde?

De pH-waarde van water geeft aan hoe zuur of basisch een wateroplossing is op basis van de concentratie waterstofionen. Het wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Waarden lager dan 7 geven aan dat het water zuur is, terwijl waarden hoger dan 7 aangeven dat het water basisch (alkalisch) is.

Wij nemen als vuistregel dat de ideale pH-waarde van water in een Jacuzzi® tussen de 7,2 en 7,6 ligt.

jacuzzi-spa-j-lxl-detail-couple-relax01.jpg

Waarom is pH belangrijk?

Als de pH-waarde van je bad niet in evenwicht is, kan het water een negatieve invloed hebben op je spa.

  • Gezondheid en comfort: Een te hoge of te lage pH-waarde kan leiden tot geïrriteerde ogen en een droge, jeukende huid. Daarnaast kan een onevenwichtige pH-waarde stoffen vrijmaken die ademhalingsproblemen veroorzaken.

  • Effectiviteit van chloor: De effectiviteit van desinfectiemiddelen zoals chloor is sterk afhankelijk van de pH-waarde van je water. Bij een hoge pH-waarde (boven 7,8) wordt chloor minder effectief, waardoor bacteriën en algen kunnen groeien en kan leiden tot troebel water en onaangename geuren.

  • Levensduur van je Jacuzzi®: Een te lage pH-waarde kan corrosie veroorzaken aan de metalen onderdelen van de Jacuzzi®, zoals de pompen. Een te hoge pH-waarde kan de werking van de jets verstoren en de leidingen verstoppen door het kristaliseren van kalk.

Wat bepaalt de pH-waarde in mijn Jacuzzi®?

Het soort water en je onderhoudsproducten (ontsmettingsmiddelen) dat je in een Jacuzzi® gebruikt kan de pH-waarde veranderen. Hard water en putwater hebben bijvoorbeeld een andere pH-waarde dan zoet water. Daarom is het belangrijk om de pH-waarde van het water uit je tuinslang na te kijken.

De pH-waarde wordt beïnvloedt naargelang je gebruik maakt van je Jacuzzi®, ook weersomstandigheden kunnen een invloed hebben.

Hoe kan ik mijn pH-waarde in balans houden?

Het onderhouden van een pH-waarde tussen de 7,2 en de 7,6 klinkt misschien als een lastige taak, maar het is zeker makkelijker dan je denkt. Het is maar een kleine moeite voor grote resultaten, dus volg deze eenvoudige stappen zodat je helemaal voorbereid bent om te genieten van bubbelplezier.

1. Regelmatig testen

Gebruik een teststrip of digitale pH-meter en lees de instructies voor specifieke stappen en hoe vaak je je spa moet controleren. Veelal worden er ook bijkomende instructies meegegeven over hoe je het water van je Jacuzzi® in balans kan brengen. Wij adviseren om minstens één keer per week de pH-waarde te meten.

Onderaan vindt je onze keuze aan meters en teststrips, te bestellen op onze webshop of te verkrijgen in onze winkel. 

2. Stuur bij, indien nodig

Is de pH-waarde in je Jacuzzi® te laag (onder de 7,2)? Voeg een pH-verhoger toe. Is de pH-waarde te hoog (boven de 7,6)? Gebruik een pH-verlager. Gemakkelijk, toch? 

360-f-457788803-h2kaxjhooozdkx5xr1farcaawntanmmb.jpg
ph-plus-ph-min.png

Onze keuze voor het meten van pH

61fpyyyeunl.jpg

1. AquaChek Pool & Spa Teststrips

Met de AquaChek Pool & Spa Test Strips controleer je niet alleen de pH-waarde van het water in jouw jacuzzi, maar ook vrije chloorgehalte, de alkaline- en de cyanzuurwaarden.

Het gebruik is gemakkelijk en snel: je dipt gewoon een strip in het water en onmiddellijk weet je welke aanpassingen aan het water dienen te gebeuren. Let wel goed op de kleuren, deze zijn niet altijd even duidelijk. 

hi981004-hannainstrumentsdigitalephmeterhanolux-720x.webp

2. Hanna Pool Line digitale pH tester

Deze compacte elektronische tester werd speciaal ontwikkeld voor het meten van de zuurtegraad van je spawater. Hij heeft een groot scherm voor een perfecte leesbaarheid en een gemakkelijk vervangbare elektrode.

scuba2hanoluxtesterinhoud-1800x1800.jpg

3. Scuba II Elektronische tester

De Scuba II controleert je water op 5 belangrijke parameters: pH, vrij chloor, totaal chloor, alkaliniteit en cyanuurzuur. De werking is snel en eenvoudig; vul het kleine glazen potje met water uit je Jacuzzi®, laat één van de nodige tabletten erin oplossen en lees dan de waarden af van het LCD display. Helemaal op het einde spoel je het uit en droog je het af.  

Bestel je onderhoudsproducten op onze webshop

Bekijk ons hele assortiment aan onderhoudsproducten om het water in jouw Jacuzzi® schoon te houden. 

Ga naar de webshop

aqualuxproductjes1.jpg

Uitzonderlijke kortingen op Jacuzzi® spa's tot -25%

Ja, ik wil een topdeal