Blog Waarom is een sauna zo weldadig?

Waarom is een sauna zo weldadig?

sauna-20-1.jpg

Gepubliceerd op 29 augustus 2012

Sauna

De sauna als weldoener

Regelmatig een saunagang? De sauna is echt een ongelooflijke weldoener.

Moeilijkheden bij de bloedvoorziening van de huid kunnen door regelmatig sauna-baden worden opgelost. De gunstige uitwerking bij astma- en bronchitis-patiënten is ook bekend. Maar ook bij andere chronische aandoeningen van het bovenste deel der luchtwegen (verkoudheden, neuscatarh) heeft de sauna een gunstige invloed. Bij (niet actieve) chronische reuma bevordert de sauna de bewegelijkheid en worden gevoelens van pijn onderdrukt evenals bij gewrichtsontstekingen en bij een hernia. Zenuwontstekingen (ischias) en spit in de rug ontstaan zelden bij mensen die regelmatig van de sauna gebruik maken.

Ideaal bij een dieet

Bij zwaarlijvigheid kan de sauna in combinatie met een goed dieet een gunstige invloed hebben (onttrekken van vocht); bij een te laag gewicht werkt de sauna juist weer eetlustbevorderend. Ook heeft de sauna een gunstige uitwerking bij functionele gebreken die met een minder goede werking van het zenuwstelsel te maken hebben (,,nerveuze” maag, ,,nerveus” hart).

Therapeutisch

Het regelmatig nemen van sauna-baden kan een belangrijk ondersteunend therapeutisch effect hebben bij de behandeling van verschillende ziekten. Vandaar dat sauna’s als zodanig ook in veel speciale klinieken en sanatoria worden toegepast. Het grote aantal mogelijkheden van de sauna op therapeutisch gebied laat zich vooral verklaren door het feit dat het hier om een soort van ongespecificeerd geneesmiddel gaat. De sauna helpt op verschillende manieren ons organisme in haar strijd om met eigen afweermiddelen een bepaald ziektebeeld te overwinnen.

infraroodcabine-infraroodsauna-infraworld-health-company-2-groot.jpg

Ontspannende werking

Juist die brede uitwerking op velerlei gebied maakt de sauna zo waardevol als hulpmiddel om het optreden te voorkomen van zgn. “pre-morbide”-toestanden, waarbij bepaalde functionele storingen de eerste aanleiding vormen tot een meer ernstig ziektebeeld dat zich hieruit kan ontwikkelen.

“Wie is er vandaag nog helemaal gezond?” mag men zich terecht afvragen met het oog op de vele aanslagen die door de huidige levensomstandigheden en gewoonten op onze gezondheid worden gedaan. Juist in deze tijd ontstaat er een grote behoefte aan zoiets als het sauna-bad, aan een middel voor velen om het ontstaan van allerlei ziekten te voorkomen. In de geneeskunde van vandaag wordt een belangrijke rol gespeeld door de psychosomatiek, de studie en behandeling van ziekten welke diepere oorzaken van psychische aard zijn. Het sauna-bad heeft met zijn psychisch ontspannende werking en het “omstemmings-effect” haar waarde in de therapie en de preventie bij dit soort van ziekten al op afdoende wijze kunnen bewijzen.

hanolux-sauna-tegen-stress-en-burnout.jpg