Blog Hoe maak ik mijn tuinmeubelen winterklaar?

Hoe maak ik mijn tuinmeubelen winterklaar?

De dagen worden korter, de nachten kouder. De winter staat voor de deur en dat zal je tuin geweten hebben. Wil jij je tuinmeubelen beschermen tegen de vrieskou? Wij vertellen je in 4 stappen hoe je jouw tuinmeubelen winterklaar maakt.

43a0736.jpg

Gepubliceerd op 14 oktober 2022

Tuinmeubelen

Stap 1 - Poets je tuinmeubelen grondig

Poets jij slechts een keer per jaar jouw tuinmeubels, in het voorjaar? Dat is een goed begin, maar het kan nog beter. Want ook in het najaar, als voorbereiding voor wanneer de vrieskou en ochtenddauw je tuin aantast, hebben je tuinmeubels een schoonmaakbeurt nodig. 

Het vocht van het koude weer houdt immers vuil vast op je tuinmeubels en tast ze aan. Bovendien is een vochtige, vuile ruimte een broedplaats voor schimmels. En schimmel op je tuinmeubelen wil je liefst vermijden, toch?

Hoe ga je aan de slag? 

  • Borstel het grove vuil op je loungeset weg met een speciale (schuur)borstel
  • Reinig groene aanslag op teakhouten tuinmeubelen met een aangepast product. Ontdek welk onderhoudsproduct je best gebruikt voor jouw tuinset. 
  • Spoel je tuinmeubelen af met water en laat ze daarna rustig opdrogen. 

Op onze webshop bestel je degelijke producten die speciaal zijn ontwikkeld voor teakhouten en aluminium of stalen meubels. Zelfs voor textiel hebben we speciale schoonmaakmiddelen.

Stevig gepoetst? Good job. Jouw tuinmeubelen gaan nu vast en zeker langer mee.
 

Bestel de beste onderhoudsproducten

butler-teak-groot.jpg

Stap 2 - Plaats houten tuinmeubels binnen of onder een afdekhoes

In een tuinhuis, schuur of garage ✅

Zijn je tuinmeubels goed opgedroogd? Dan plaats je ze best afgeschermd van het koude, natte winterweer. Of het echt noodzakelijk is? Gelukkig niet, de meeste tuinsets zijn namelijk bestemd tegen heel wat weersinvloeden. Toch raden we een verplaatsing aan voor een optimale levensduur van je tuinmeubels

Heb je een groot tuinhuis, droge schuur of garage? Laat je tuinmeubelen dan daar overwinteren. Elke plek waar het min of meer droog blijft en waar je tuinmeubels kunnen verluchten, is goed. Let op, een te warme en droge plek is gevaarlijk voor barsten in je houten tuinmeubels, dus plaats ze ook niet naast een condensatieketel. 

Onder een afdekhoes? Beter niet! ❌

Heb je maar weinig opslagruimte over? Vaak wordt een afdekhoes ingezet tegen vorst en vriesweer. Maar eigenlijk zijn zulke hoezen vooral geschikt voor tijdens de zomer en in de tussenseizoenen

In de winter heb je een grote kans op schimmelvorming wanneer je teakhouten tuinmeubelen of kussens onder een hoes bewaart. 

Een oud laken of dunne plastic gebruiken, is zeker geen goed idee. Zo komt er nog meer vocht in je tuinmeubels, wat de kans op schimmelvorming weer vergroot. 

💡Het is een beter idee om je aluminium of teakhouten tuinmeubelen zonder hoes de winter door te laten komen, en deze in de lente een goede reiniging en onderhoudsbehandeling te geven. 

 
Pssst... In de zomer, of in tussenseizoenen, gebruik je best een afdekhoes van hetzelfde merk van je tuinmeubelen. Zo ben je zeker van een degelijke afdekhoes die jouw tuinset langdurig beschermt. Voor veel van de tuinmeubelen in ons assortiment kun je bij ons trouwens zo'n afdekhoezen bestellen. 

Stap 3 - Bescherm aluminium tuinmeubels tegen het koude weer

Naast teakhout is aluminium de favoriet bij de aankoop van tuinsets. Niet alleen oogt het clean en strak, het is ook nog eens onderhoudsvriendelijk

Want waar hout het iets moeilijker heeft met veranderlijke weersomstandigheden, is dat voor aluminium geen probleem. Je kan je aluminium tuinset dus perfect onafgedekt buiten laten staan in de kou. 

Wil je jouw aluminium tuinset in het voorjaar nog eens poetsen? Gebruik hiervoor dan speciale onderhoudsproducten.

natal-alu-armchairs-white-nox-table-closeup-groot.jpg

Stap 4 - Vergeet je tuinaccessoires niet!

Hoewel de tuinkussens van onze merken doorgaans een speciale all-weather coating bevatten, raden we aan om ook de kussens van je loungeset in de winter op een droge plaats te leggen. 

Geef je kussens zeker ook eens een poetsbeurt met een speciale textielreiniger. Berg daarna de rest van je tuinaccessoires op: zoals je barbecue, sierkussens, buitenmat, kaarsen. 

Tenminste, als je niet van plan bent om nog buiten te zitten op koude winteravonden. 😉

Eyecatchers in je tuin die zomer én winter doorstaan

glowbus-vuurhaard-design1.jpg

Glowbus Dewdrop vuurschaal

Voor een aperitief buiten is het nu iets te koud, maar een digestief aan de vuurschaal is minstens even gezellig. De Dewdrop vuurschaal van Glowbus heb je voor het leven. Met duurzaam cortenstaal dat bestand is tegen alle weersomstandigheden koop je slim én ecologisch verantwoord. De Glowbus collectie is het resultaat van een jarenlang creatief denkproces en 100% handmade in Belgium

the-ring-wunder-hanolux-vuurschaal-cortenstaal.jpg

Wünder The Ring vuurschaal

Naast een sierlijke vuurschaal om de avond in schoonheid af te sluiten, hebben we bij Hanolux ook een robuuste variant. The Ring is een grote, ronde vuurschaal met openingen tussen de lamellen. Die brengen extra zuurstof tot bij het vuur wat voor lekker veel vlam en weinig rook zorgt. Ook deze vuurschaal is gemaakt van cortenstaal en daardoor onvermoeibaar duurzaam

ofyr-vuurschaal-bbq-vuur-kopen.jpg

Ofyr barbecue

Ben jij niet zo voor digestiefs, maar kan een dessert met warm fruit jou wel bekoren? Dan is de Ofyr barbecue misschien wel iets voor jou. Warme schijfjes ananas met ijs en slagroom of een verse pannenkoek uit het vuistje, komen hier helemaal tot hun recht. De Ofyr is eveneens gemaakt van cortenstaal en gaat daardoor een leven lang mee. Geen zin om te koken, maar wil je wel genieten van een verse thee rond een knisperend haardvuur? Dan heb je geluk. Want de Ofyr is een barbecue en vuurschaal in één. Dat is zomer en winter lang genieten.

Nieuw! Hanoluxueus inspiratiemagazine

Lees het inspiratiemagazine