Blog Zelf een sauna bouwen? Zo doe je dat!

Zelf een sauna bouwen? Zo doe je dat!

Wanneer je zelf een sauna wilt bouwen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hanolux zet wat handige tips op een rijtje!

tulikivi-sauna-oven-hanolux-turnhout.jpg

Gepubliceerd op 16 oktober 2012

Sauna

Een leuke klus - creativiteit toegestaan!

Hanolux verkoopt niet enkel verschillende modellen van sauna's en infrarood cabines, maar levert ook bouwpakketten voor iedereen die graag zelf de handen uit de mouwen steekt om een eigen privé-sauna te bouwen.

Je sauna zelf bouwen is natuurlijk wel wat complexer dan er gewoon eentje te kopen. Daarom geven we je graag wat tips & tricks voor het bouwen van je sauna, zodat je de eventuele moeilijkheden eenvoudig overwint.

Tips & tricks voor het bouwen van je sauna

  • vooraleer je besluit zelf een sauna te bouwen, is het belangrijk jezelf eerst een aantal belangrijke vragen te stellen: Waar komt de sauna te staan? Wat is de beschikbare ruimte? Wat is het maximaal beschikbare budget? Wat is het maximaal beschikbare, elektrische vermogen? Wanneer je deze vragen hebt overlopen, kan je beslissen naar welk model je voorkeur uitgaat. Een sauna volledig zelf ontwerpen is uiteraard ook altijd een optie
  • meet steeds de ruimte die je ter beschikking stelt voor de sauna goed af, dit bespaart je heel wat moeilijkheden in een later stadium. Probeer je sauna overigens niet onnodig te groot of te hoog te maken. Hoe groter je je sauna namelijk maakt, hoe meer het gevraagde vermogen toeneemt. Wanneer je een eigen sauna bouwt of ontwerpt is het belangrijk om rekening te houden met ramen, pijpleidingen, deuren, balken en plinten. 
  • denk bij het bepalen van de plaats van je sauna ook na over het gehele ritueel. Is er een mogelijkheid om ook een douche en koud bad te plaatsen of zijn deze eventueel reeds beschikbaar?
  • begin niet in het wilde weg te bouwen aan je sauna, maar neem de aangeleverde info bij het bouwpakket steeds grondig door. Ga ook steeds na of het aangeleverde bouwpakket alle onderdelen die je bestelt hebt bevat.
  • het bepalen van het maximaal beschikbare vermogen is erg belangrijk. Het bepaalt namelijk het vermogen van je kachel en heeft invloed op de afmetingen van de sauna zelf.
  • zorg ervoor dat je sauna steeds over banken beschikt van verschillende hoogtes, zodat je tijdens je saunabeurt kan afwisselen van temperatuur.
  • zorg ervoor dat je saunadeur steeds naar buiten kan draaien.
  • het is erg belangrijk dat je sauna goed geïsoleerd is, anders gaat er heel wat warmte verloren en lopen de kosten vaak snel op. Je kiest bijvoorbeeld best voor glas-, rots- of steenwol, maar ook schapenwol is een goede optie. Ook een goed dampscherm is belangrijk.
  • je kan er uiteraard ook voor kiezen om een buitensauna te bouwen. Een tuinhuisje kan vaak worden omgetoverd tot een sauna. Je moet dan wel net iets meer aandacht besteden aan isolatie & elektriciteitsvoorziening.

Hanolux heeft uiteraard nog tal van leuke producten & accessoires die je sauna net dat ietsje extra geven, zoals emmers, opgietlepels, lampen, zandlopers, thermometers, hoofdsteunen en kapstokken. Meer informatie over onze sauna's en realisaties vind je hier

hanolux-realisaties-sauna-stoomcabine-infraroodcabine-61.jpg

Zie je door het bos de bomen niet meer?

Het is toch een hele klus, het bouwen van je eigen sauna. De goede plaatsing van een sauna gaat veel verder dan basis schrijnwerk en kan steeds best gezet worden door een professionele saunaplaatster. 

Zo kan er altijd rekening gehouden worden met de details en fijne afwerking die jouw wellness project nodig heeft. Ga je voor een sauna volledig op maat? Laat je begeleiden door onze in-huis tekenaars, zij werken jouw sauna op maat volledig uit.

Bij Hanolux bieden we geen doe-het-zelf pakketen aan. Voor een goede plaatsing zijn wij er namelijk van overtuigd dat ons eigen plaatsingsteam de meerwaarde kan geven die jouw wellness project naar een niveau tilt.

In onze showroom kan je ook een groot assortiment aan klassieke en moderne sauna's vinden. Of wat dacht u van een barrelsauna voor buiten, of een sauna in combinatie met een infraroodstraler? Het kan allemaal!

👉 Bekijk ons assortiment sauna's

Open Zondag met BBQ demo's ☀️

Ja, ik kom langs