Open Zondag - 25 oktober

Ja, ik wil de showroom bekijken
Zelf een sauna bouwen? Zo doe je dat!

Zelf een sauna bouwen? Zo doe je dat!

hanolux-square.png
Geschreven door:
Hanolux

Een leuke klus - creativiteit toegestaan!

Hanolux verkoopt niet enkel verschillende modellen van sauna's en infrarood cabines, maar levert ook bouwpakketten voor iedereen die graag zelf de handen uit de mouwen steekt om een eigen privé-sauna te bouwen.

Je sauna zelf bouwen is natuurlijk wel wat complexer dan er gewoon eentje te kopen. Daarom geven we je graag wat tips & trics voor het bouwen van je sauna, zodat je de eventuele moeilijkheden eenvoudig overwint. Uiteraard kan je Hanolux ook steeds om advies vragen wanneer je van start gaat.

Tips & tricks voor het bouwen van je sauna

  • vooraleer je besluit zelf een sauna te bouwen, is het belangrijk jezelf eerst een aantal belangrijke vragen te stellen: Waar komt de sauna te staan? Wat is de beschikbare ruimte? Wat is het maximaal beschikbare budget? Wat is het maximaal beschikbare, elektrische vermogen? Wanneer je deze vragen hebt overlopen, kan je beslissen naar welk model je voorkeur uitgaat. Wie weet wil je wel zelf een sauna ontwerpen? Hanolux begeleidt je graag tijdens het maken van deze beslissing. Zo denken we samen met jou na over het model dat bij jou past.
  • meet steeds de ruimte die je ter beschikking stelt voor de sauna goed af, dit bespaart je heel wat moeilijkheden in een later stadium. Probeer je sauna overigens niet onnodig te groot of te hoog te maken. Hoe groter je je sauna namelijk maakt, hoe meer het gevraagde vermogen toeneemt. Wanneer je een eigen sauna bouwt of ontwerpt is het belangrijk om rekening te houden met ramen, pijpleidingen, deuren, balken en plinten. Maar geen paniek! Hanolux kan je bijstaan in het maken van de juiste keuzes.
  • denk bij het bepalen van de plaats van je sauna ook na over het gehele ritueel. Is er een mogelijkheid om ook een douche en koud bad te plaatsen of zijn deze eventueel reeds beschikbaar?
  • begin niet in het wilde weg te bouwen aan je sauna, maar neem de aangeleverde info bij het bouwpakket steeds grondig door. Ga ook steeds na of het aangeleverde bouwpakket alle onderdelen die je bestelt hebt bevat. Twijfel niet om ons te contacteren indien je vragen hebt!
  • het bepalen van het maximaal beschikbare vermogen is erg belangrijk. Het bepaalt namelijk het vermogen van je kachel en heeft invloed op de afmetingen van de sauna zelf.
  • zorg ervoor dat je sauna steeds over banken beschikt van verschillende hoogtes, zodat je tijdens je saunabeurt kan afwisselen van temperatuur.
  • zorg ervoor dat je saunadeur steeds naar buiten kan draaien.
  • het is erg belangrijk dat je sauna goed geïsoleerd is, anders gaat er heel wat warmte verloren en lopen de kosten vaak snel op. Je kiest bijvoorbeeld best voor glas-, rots- of steenwol, maar ook schapenwol is een goede optie. Ook een goed dampscherm is belangrijk.
  • je kan er uiteraard ook voor kiezen om een buitensauna te bouwen. Een tuinhuisje kan vaak worden omgetoverd tot een sauna. Je moet dan wel net iets meer aandacht besteden aan isolatie & elektriciteitsvoorziening.
Hanolux heeft uiteraard nog tal van leuke producten & accessoires sauna die je sauna net dat ietsje extra geven, zoals emmers, opgietlepels, lampen, zandlopers, thermometers, hoofdsteunen en kapstokken.
Meer informatie over onze sauna's en realisaties vind je hier
Hanolux realisaties sauna stoomcabine infraroodcabine