Open Zondag - 25 oktober

Ja, ik wil de showroom bekijken

Gemarineerde steak met Canadese aardappel, gewokte groentjes en gegrilde groene mini asperge

hanolux-square.png
Geschreven door:
Hanolux

Benodigdheden: voor 4 personen

  • Steak van ongeveer 450 gr 2.5cm dik gesneden (Wij gebruiken hier kleinhoofd van het Belgisch witblauw ras)
  • Verse kruiden naar smaak om het vlees te marineren.
  • 1 potje zure room
  • 120 gr gerookte spekblokjes
  • 12 mini groene asperges
  • ½ pakje babymaïs
  • 1/2 bakje champignons
  • ½ bakje kerstomaatjes
  • 4 primeuraardappelen of vastkokende aardappelen
  • ½ bussel bieslook fijngesneden
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes oregano
  • Fleur de sel
Bereidingswijze:
  1. Een dag of enkele uren op voorhand de steak marineren met gekneusde kruiden (dit kan in een vijzel). Kruiden als tijm, salie, rozemarijn en wat schijfjes look.
  2. Vlees goed kruiden met peper van de molen, nog geen zout toevoegen (zout trekt het vocht uit het vlees).
  3. Voeg olijfolie toe.
  4. Doe het vlees in plastic folie of zakje zodat de kruiden goed in contact komen met het vlees.
 
  1. Het vlees tijdig uit de koelkast halen dan is het straks niet meer ijskoud binnenin. Belangrijk als we ons vlees bleu willen.
  2. De groene asperges heel even afkoken in water met wat Bicarbonaat en onmiddellijk op ijswater leggen zodat ze hun groene kleur behouden. Deze mogen nog knapperig zijn. Laten uitlekken en kruiden met wat peper en zout en een scheutje olijfolie.
  3. De aardappelen gaan we gaar koken in wat gezouten water en laten uitlekken.
 
  1. BBQ voorverwarmen tot 250 graden. De kruiden van de steak verwijderen en kruiden met zout langs beide kanten.
  2. Het spek gaan we goed bakken zodat dit wat krokant is, dan fijnhakken. Bieslook heel fijn snijden.
  3. Babymais in de lengte in vier snijden. Kerstomaatjes in de helft snijden, de champignons in vier of de helft naargelang de grootte. De groenten in een mengkom doen samen met de verse tijm, oregano, peper, zout en een scheut olijfolie.
  4. Uit de aardappelen gaan we in de lengte een stuk uitsnijden in V-vorm en heel lichtjes uithollen zodat we deze straks kunnen opvullen. In aluminiumfolie inrollen en op het bovenste deel van de BBQ zachtjes laten opwarmen.
 

Volgens onderstaand schema gaan we onze steak bakken. Naargelang de bakwijze die we wensen verschillen de baktijden. Deze baktijden zijn de totale baktijd, doe de tijden in twee per zijde.

Let op! De baktijden kunnen nog altijd afwijken door verschillende factoren.

 

Als het vlees gebakken is laten we dit nog een kleine 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Terwijl laten we onze geperforeerde inox wok voorverwarmen op hoog vuur. Groentjes gedurende korte tijd hevig hierin wokken en eventueel bijkruiden. Onze mini asperges eventjes mee op de grill leggen. Dit neemt maar een dikke minuut in beslag.

 

Dikte cm Bleu Saignant A Point Branders
2.5 6-8 8-10 10-14 Hoog
4 8-10 10-12 12-16 Hoog
5 12-16 16-20 20-24 Medium
 

Aardappelen uit de folie halen en op bord plaatsen. Kruiden met peper en zout, opvullen met een goede portie zure room, spekblokjes en genoeg bieslook. In het midden van het bord leggen we wat van onze groentjes met daar schuin onze mini asperges op. Onze steak schuin versnijden, onderaan het bord leggen in waaiervorm, overstrooien met wat fleur de sel. Als laatste wat besprenkelen met onze lekkere olijfolie.