Blog De perfecte steak

De perfecte steak

de-perfecte-steak-600x600.jpg

Gepubliceerd op 24 juli 2012

BBQ Recepten
Welke steak kiezen?

Wellicht heeft u onderstaande soorten steaks al eens gezien bij de supermarkt of bij uw lokale beenhouwerij. Nochtans is het mogelijk dat u niet altijd weet wat precies het verschil is. Wij helpen u graag bij het uitkiezen van het juiste stukje vlees, van een T-Bone steak tot een filet pur.

  • Ossehaas: De ossehaas is een uitzonderlijk mals stukje vlees van de rug van de koe. Dit vlees is extra zacht omdat de spieren rondom zelden gebruikt worden door de koe. Als de ossehaas versneden is, noemt men het vaak een filet mignon.
  • T-Bone: De T-bone is een steak met been van het lendestuk. Deze steak heeft een T-vormig bot dat het tussenribstuk scheidt van de grotere bovenlende. Deze steaks zijn niet zo zacht als de porterhouse steaks maar zijn toch zeer smakelijk.
  • Porterhouse: De porterhouse is een grote biefstuk van het dikke deel van het lendestuk. De porterhouse heeft een T-vormig bot en groot stuk filet. De porterhouse is én van de populairste soorten van steak.
  • Ribstuk/Côte à l’os: Het ribstuk is één van de meest populaire en sappige steaks op de markt. Vlees van de rib is zachter en vetter dan andere stukken rundvlees. Dit extra vet maakt het ribstuk zachter en voller van smaak.
  • Bavette: De bavette is gesneden uit de buikspieren van de koe. Flank is veel taaier dan de lende en rib steaks. Dit is waarom er in recepten voor ribstukken veelal gemarineerd of gestoofd wordt.
  • Lendestuk: Het lendestuk wordt onderverdeeld in verschillende types steak. De bovenlende is de meest krachtige. De onderlende is minder zacht, veel groter, en de meest aangeboden als men een lendestuk wil kopen.

Richtlijnen voor het bakken van de Perfecte Steak. Volg onderstaande instructies voor een perfect saignant gebakken steak van ongeveer 2,5 cm dikte.

Marineer de steak ongeveer een uur op kamertemperatuur of tot 24 uur in de koelkast. Indien u marineert in de koelkast, dient u de steak ongeveer een half uur voor het grillen op kamertemperatuur te brengen. Verwarm de barbecue op medium tot hoog, borstel de roosters in met olijfolie en doe zoals beschreven.

Nota: Steaks met bot aan hebben meer tijd nodig om te bakken. De baktijden kunnen beïnvloed worden door wind, buiten temperaturen en dikte en temperatuur van het vlees.

bakschema steak-rooster

Open Zondag met BBQ demo's ☀️

Ja, ik kom langs