Het sauna ritueel
Gepubliceerd op 12 november 2012 door
Hanolux
De sauna en het sauna ritueel zijn oorspronkelijk afkomstig uit Finland. Vroeger gebruikten de Finnen in vuur verhitte stenen om hun huizen te verwarmen. Door water op de stenen te gieten werd de ruimte nog warmer. In de middeleeuwen verspreidde dit principe zich over heel Europa. Mensen zagen de sauna als één van de belangrijkste manieren om het lichaam te reinigen. En dat is nog steeds zo.
Het reinigende effect
Door de warmte probeert het lichaam af te koelen door te gaan zweten. Hierdoor voert het lichaam afvalstoffen af, de poriën worden van binnenuit gereinigd en de dode huidcellen worden zacht. De dode huidcellen kunnen makkelijk worden verwijderd door te scrubben, wat een fris gevoel geeft. De hoge temperatuur in de sauna heeft ook een heilzaam effect op het lichaam. De intense doorbloeding die tijdens het saunabezoek ontstaat zorgt voor een optimale celstofwisseling. Door de warmte zetten de bloedvaten in de huid uit. Bij het afkoelen vernauwen de bloedvaten opnieuw. Dit gaat
allemaal erg snel en net deze afwisseling zorgt voor een verbeterde bloedsomloop.
Het ritueel stap voor stap
Neem voor het saunabezoek een warme douche, niet alleen uit hygiënische overwegingen, maar ook om het lichaam op te warmen. Masseer dus ook handen en voeten. Droog daarna de huid heel goed af om het transpiratieproces in de sauna te bevorderen. Water op de huid zorgt er immers voor dat de inwerking van de warmte wordt vertraagd en het zweten bemoeilijkt. Bereid het lichaam voor op de sauna met een warm voetenbad (5 à 10 min).
Na het voetenbad kan je eventueel genieten van het weldadig effect van een whirlpool hydromassagebad. Dit zal zorgen voor een ontspannend gevoel voor de saunabeurt.
Kies een bank uit in de sauna, wetende dat de hoogste banken het warmst zijn. Strek je volledig uit zodat ook je rugspieren contact hebben met het warme hout en je sneller ontspant. Een badhanddoek gebruik je om hygiënische redenen, maar ook om je te beschermen tegen de hitte van het hout. De temperatuur is ideaal tussen 80 °C en 90 °C. Tijdens het saunabezoek kan je water op de gloeiende stenen gieten om het effect te versterken. Na 8 à 10 minuten, als het zweet op je huid parelt, of als je voelt dat de warmte ondraaglijk wordt, ga je naar buiten.
Als je uit de sauna bent, neem je een douche of bad van 17 °C. Daarna kan je nog 20 à 30 minuten nagenieten, goed ingeduffeld in een deken, en iets drinken om het verloren vocht te compenseren. Het spreekt voor zich dat alcohol geen goede optie is.
Dit ritueel wordt meestal 2 tot 3 keer herhaald. De tweede keer kan je het langst in de sauna blijven, omdat je dan gewoon bent aan de warmte en je lichaam nog niet vermoeid is. Spoel je aan het einde af met koel water of ga zwemmen, rust nog wat uit en vergeet niet te drinken. De regel is simpel: nooit eindigen met een warm gedeelte van de cyclus. Masseer je huid na afloop in met olie of een hydraterende crème. Kleed je pas opnieuw aan als je niet meer zweet.