Blog Hoe kies ik een infraroodcabine?

Hoe kies ik een infraroodcabine?

Momenteel is er een massaal aanbod van infraroodcabines op de markt. Voor welke cabine kies je?

infraroodcabine-2-2.jpg

Gepubliceerd op 23 april 2020

Infraroodcabines

Hanolux is reeds meer dan 35 jaar actief als verdeler van infraroodcabines en beperkt zijn aanbod niet tot 1 houtsoort of 1 infraroodsysteem. We hebben een lange ervaring in verscheidene systemen en merken en onze wellness specialisten adviseren je graag bij je keuze. In een persoonlijk onderhoud leggen we uit welke verschillen er zijn tussen de houtsoorten, de infraroodsystemen, de kachels, de isolatie, de afwerking, het gebruik, … Samen zoeken we uit wat voor jou het best geschikt is, immers, elke situatie is anders.

Ben je op zoek naar korte golf (IR-A) of lange golf (IR-C)? Wens je een magnesiumoxidestraler? Moet hij vervaardigd zijn uit roestvrij staal of incoloy, of wil je liever een keramische straler of een vlaktepaneel? Moet hij U-vormig of W-vormig zijn? Hanolux biedt je als enige op de markt al deze systemen onder 1 dak.

Naast de standaard infraroodcabines bieden wij je ook maatwerk aan. Hierbij tekenen wij een cabine uit precies zoals jij die wil, en alles wordt samen met jou besproken. Wij hebben de nodige vakmensen in huis om alles zelf uit te voeren. Kortom, wij helpen je met jouw project, van begin tot eind!

Welke infraroodcabine kies je?

In infraroodcabines is er een enorm aanbod: verschillende soorten hout, verschillende soorten stralers, verschillende besturingen, verschillende afwerkingen. De verschillende keuzes die u hierin maakt, zullen de eindprijs bepalen. En zoals steeds geldt ook hier: je krijgt waarvoor je betaalt.

Verschillende houtsoorten

De 2 meest voorkomende houtsoorten bij infraroodcabines zijn enerzijds vurenhout (den/schroten/hemlock) en anderzijds cederhout. Cederhout is kwalitatief veel beter dan vurenhout, doch zorgt ook voor een meerprijs.
De voordelen van cederhout zijn:

  • van nature uit desinfecterend: verhindert rottend en schimmelend hout ook bij eventueel ingetrokken transpiratie
  • reflecteert de infraroodstraling ipv ze op te nemen, waardoor je meer infrarood ontvangt en waardoor het hout niet zo warm wordt om op te zitten
  • kan goed tegen opwarmen en afkoelen
  • geeft een aangename geur af
  • harsvrij
  • vrij van noesten

Let er verder op dat het cederhout mooi kwartier gezaagd is en dat de noesten van vurenhout zo klein mogelijk zijn. Kleinere noesten duiden op noordelijk (polair) vurenhout of vurenhout uit hooggebergte. Dit vurenhout is steviger en bevat minder harsen.

Verschillende infraroodstralers

KORTE GOLF INFRAROODSTRALER

Momenteel is er een zeer uitgebreid aanbod aan infraroodstralers. Een eerste onderscheid is er tussen korte en lange golf stralers. Stralers met korte golf infrarood zijn makkelijk te herkennen doordat ze licht afgeven. Korte golf stralers zijn de eerste infraroodstralers die op de markt werden gebracht door Philips. Deze eerste generatie stralers zijn algemeen bekend als de “rode lampen”. Ze stralen een wit-geel licht uit, waarvoor een rode Robax-filter wordt geplaatst. Deze Robax-filter is nodig om het schadelijke frequentiedeel aan straling tegen te houden.

VOORDELEN KORTE GOLF

  • dringt het verst in het lichaam in (tot 5mm)
  • zéér krachtige straler
  • werkt direct in op de plaats die belicht wordt
  • directe verlichting van de pijn
  • geen opwarmingstijd, direct bruikbaar
  • korte gebruikstijd (5-7 min.)

NADELEN KORTE GOLF

De voordelen van een korte golf straler zijn tevens zijn nadelen. Doordat de straler zo krachtig is en zo diep indringt moet er zéér consequent mee worden omgesprongen. Door te intensief gebruik kan de straler juist voor extra schade zorgen in plaats van voor herstel. De straler is daarom eerder geschikt voor occasioneel gebruik bij blessures en ideaal voor dokters en kinesisten. Bij belichting van het gezicht is een zonnebankbrilletje aangewezen ter bescherming van de ogen.

EVOLUTIE VAN DE KORTE GOLF INFRAROODSTRALER

Enkele jaren geleden heeft Philips daarom een minder krachtige korte golf straler ontwikkeld: de Vitae-straler / VitalLight-straler. Dit is de eerste en momenteel enige full-spectrum straler: zowel korte golf, midden golf, als lange golf infrarood wordt aangemaakt, terwijl men de hoeveelheid korte golf drastisch heeft verminderd. De aanwezigheid van lange golf maakt deze lamp tot een veilige en veelzijdige straler: lange golf dringt precies tot aan de pijnreceptoren in uw huid door, zodat u precies aanvoelt hoe lang en hoe intensief u onder de lampen kan blijven zitten. Deze straler mag dan ook langer gebruikt worden, tot maximaal 15 minuten. Door de afgezwakte korte golf is de Robax-filter en het zonnebankbrilletje niet meer nodig.

LANGE GOLF INFRAROODSTRALER

Enkele jaren na de korte golf straler werd de lange golf straler ontwikkeld. Dit is een ander concept. De stralers geven geen licht en hebben een zachtere uitstralingstemperatuur. De aangewezen gebruikstijd is afhankelijk van het doel dat men wil bereiken. Meestal neemt men een sessie van een 30-tal minuten, maar langer kan geen kwaad. Je kan geen schade veroorzaken bij overdadig gebruik. In tegenstelling tot de korte golf stralers die op een statief of tegen de muur geplaatst kunnen worden, is voor de lange golf stralers een cabine noodzakelijk. Het is de combinatie van omgevingstemperatuur en infrarood die voor het resultaat zorgt. Het lichaam wordt van binnenuit geactiveerd, net als bij het sporten. Een beter doorbloeding van het lichaam en een verhoogde zuurstofopname zijn het gevolg. Het resultaat is afhankelijk van het type lange golf straler dat u kiest. Hoe meer de golflengte aanleunt bij de infraroodwaarde van ons lichaam, hoe beter het resultaat. Hoe warmer de straler, hoe lager het resultaat. De temperatuur van de straler bepaalt zijn piekgolflengte waarop hij de meeste energie uitstraalt. Via de Wet van Wien, een fysische wet, wordt dit wetenschappelijk aangetoond.

De lange golfstralers bestaan er in verschillende types, hieronder opsomd van minder tot beter resultaat:

  • u-vormige inox stralers / RVS stralers: inox omhulsel, opgevuld met magnesiumoxide
  • keramische buisstralers: keramisch omhulsel en fittingen, opgevuld met quartz-zand, lavazand of magnesiumoxide
  • carbonstralers: carbonpaneel
  • u-vormige incoloy stralers: incoloy omhulsel, opgevuld met magnesiumoxide
  • keramische stralers: verwarmingsspiraal volledig in keramiek ingebed en verzegeld
  • w-vormige incoloy stralers: incoloy omhulsel, opgevuld met magnesiumoxide
  • vlaktestralers : het volledige oppervlak straalt licht uit

Keramische buisstralers en carbonstralers hebben een beperkte levensduur. De andere stralers gaan in principe niet meer stuk. Magnesiumoxide wordt soms ook omschreven als keramiek of keramisch geperst zand.

VOORDELEN LANGE GOLF

  • geen gevaar voor overdadig gebruik
  • verzorgt het hele lichaam van binnenuit
  • aangename warmte, minder warme straler (ook nog afhankelijk van type straler)
  • zeer relaxerend
  • intense transpiratie
  • ontgifting van het lichaam

NADELEN LANGE GOLF

Nadeel van de lange golf infraroodstralers is een opwarmingstijd van 5-15 minuten. Dit vormt echter zelden een probleem, gezien de tijd die nodig is om de handdoekjes klaar te leggen en je uit te kleden voldoende is om de cabine aangenaam warm te maken.

Verschillende besturingen

De laatste nieuwe ontwikkelingen bevinden zich vooral op het vlak van de besturing van de infraroodcabines. De klassieke infraroodcabine wordt aangestuurd door een thermostaat, waar men de gewenste cabinetemperatuur instelt (meestal 45-55 graden). De infraroodstralers worden ingeschakeld en geven infrarood en warmte af. Zodra de cabine de gewenste temperatuur heeft bereikt – en dit gebeurt dus het snelst bij inox stralers en het minst snel bij W-incoloy stralers – worden de stralers uitgeschakeld. Men zit nog wel in de warmte van de cabine, maar men ontvangt geen infrarood meer. Wat is nu het belangrijkste in een infraroodcabine? Uiteraard de stimulatie door het infrarood. Momenteel zijn er 3 producenten op de markt die daarom de aansturing van de stralers hebben aangepast. Men stelt niet meer de cabinetemperatuur in, maar de intensiteit van de stralers. En de stralers stralen gedurende de volledige sessie de gewenste infraroodintensiteit uit. Dit heeft het resultaat nog verbeterd. Voor deze cabines van de laatste generatie kan u kiezen uit:

  • Vlaktestralers met constante infrarooduitstraling vanuit het hele oppervlak
  • W-vormige Incoloy stralers met constante infraroodstralers

Bij de W-vormige infraroodstralers is er tegenwoordig de mogelijkheid om verschillende programma’s af te werken, waar de intensiteit tijdens de sessie varieert. Momenteel gaat het over een ontgiftingsprogramma, een sportprogramma, en een wellnessprogramma. Onderzoek is momenteel nog lopende om ook voor verschillende aandoeningen het meest geschikte programma te ontwikkelen. Klik hierboven op de betreffende straler om ons aanbod met de betreffende stralers te bekijken.

Voor de mensen die van de voordelen van beide systemen willen genieten zijn er uiteraard cabines waarin korte en lange golf gecombineerd worden.

Ook de combinatie klassieke sauna met infrarood bieden wij aan.

Verschillende afwerkingen

De afwerking van de cabines is vaak de minst belangrijke factor bij aankoop van een infraroodcabine. Let hierbij toch op de volgende dingen. Zijn de montageslotjes aan de buitenzijde mooi weggewerkt? Is er een kleurenverlichting of sterrenhemel voorzien? Is er LED-verlichting aanwezig of een klassieke lamp met een storende ventilator? Wat is er voorzien voor muziek? Is de muziekinstallatie aan de buitenzijde of binnenin gemonteerd (binnenin gaat de muziekinstallatie naar verloop van tijd stuk door de inwerking van warmte en vocht)? Is er een aromapotje voorzien? Zijn er individueel verstelbare rugsteunen?

Verschillende garanties

Lees ook steeds duidelijk de garantievoorwaarden na. Vaak worden mensen verleid door een levenslange garantie. Bij deze wordt echter steeds vermeld “met uitzondering van natuurlijke slijtage of gebruiksschade”, wat in feite neerkomt op de wettelijke garantieperiode van 2 jaar voor elektrische toestellen. Lees ook steeds de garantievoorwaarden van de producent na. Sommige verkopers durven de garantiebepalingen te wijzigen en andere garantiebepalingen aan te bieden dan de producent. Dit zorgt voor vervelende discussies, waarbij de consument het meestal aan het kortste eind trekt.

Kom bij ons langs, vraag een uitgebreide uitleg, wandel rustig rond om alle cabines te bekijken en uit te testen!

Nieuw! Hanoluxueus inspiratiemagazine

Lees het inspiratiemagazine