klafs-stoom-13.jpg

Hulp bij het kiezen van infraroodcabines

Gepubliceerd op 24 november 2010

hanolux-square.png Geschreven door Hanolux

Momenteel is er een massaal aanbod van infraroodcabines op de markt. Voor welke cabine kies je? Ben je op zoek naar korte golf (IR-A) of lange golf (IR-C)? Wens je een magnesiumoxidestraler? Moet hij vervaardigd zijn uit roestvrij staal of incoloy, of wil je liever een keramische straler of een vlaktepaneel? Moet hij U-vormig of W-vormig zijn?

Hanolux is reeds meer dan 25 jaar actief als verdeler van infraroodcabines en beperkt zijn aanbod niet tot 1 houtsoort of 1 infraroodsysteem. We hebben een lange ervaring in verscheidene systemen en merken en onze wellness specialisten adviseren je graag bij je keuze. In een persoonlijk onderhoud leggen we uit welke verschillen er zijn tussen de houtsoorten, de infraroodsystemen, de kachels, de isolatie, de afwerking, het gebruik, ... Samen zoeken we uit wat voor jou het best geschikt is, immers, elke situatie is anders.

Hanolux biedt je als enige op de markt al deze systemen onder 1 dak. Je kan bij ons kiezen uit meer dan 50(!) verschillende standaard infraroodcabines.

Naast de standaard infraroodcabines bieden wij je ook maatwerk aan. Hierbij tekenen wij een cabine uit precies zoals jij die wil, en alles wordt samen met jou besproken. Wij hebben de nodige vakmensen in huis om alles zelf uit te voeren. Kortom, wij helpen je met jouw project, van begin tot eind!

Meer informatie over onze infraroodcabines vind je hier of spring binnen in onze showroom van 3000 m² in Turnhout

 infraroodsystemen

Verschillende houtsoorten

De 2 meest voorkomende houtsoorten bij infraroodcabines zijn enerzijds vurenhout (den/schroten/hemlock) en anderzijds cederhout. Cederhout is kwalitatief veel beter dan vurenhout, doch zorgt ook voor een meerprijs.

Verschillende infraroodstralers

KORTE GOLF INFRAROODSTRALER

Stralers met korte golf infrarood zijn makkelijk te herkennen doordat ze licht afgeven. Korte golf stralers  zijn de eerste infraroodstralers die op de markt werden gebracht door Philips. Deze eerste generatie stralers zijn algemeen bekend als de "rode lampen". Ze stralen een wit-geel licht uit, waarvoor een rode Robax-filter wordt geplaatst. Deze Robax-filter is nodig om het schadelijke frequentiedeel aan straling tegen te houden.

Doordat de straler zo krachtig is en zo diep indringt moet er zéér consequent mee worden omgesprongen. Door te intensief gebruik kan de straler juist voor extra schade zorgen in plaats van voor herstel. De straler is daarom eerder geschikt voor occasioneel gebruik bij blessures en ideaal voor dokters en kinesisten. Bij belichting van het gezicht is een zonnebankbrilletje aangewezen ter bescherming van de ogen.

LANGE GOLF INFRAROODSTRALER

Enkele jaren na de korte golf straler werd de lange golf straler ontwikkeld. Dit is een ander concept. De stralers geven geen licht en hebben een zachtere uitstralingstemperatuur. De aangewezen gebruikstijd is afhankelijk van het doel dat men wil bereiken. Meestal neemt men een sessie van een 30-tal minuten, maar langer kan geen kwaad. Je kan geen schade veroorzaken bij overdadig gebruik. In tegenstelling tot de korte golf stralers die op een statief of tegen de muur geplaatst kunnen worden, is voor de lange golf stralers een cabine noodzakelijk. Het is de combinatie van omgevingstemperatuur en infrarood die voor het resultaat zorgt. Het lichaam wordt van binnenuit geactiveerd, net als bij het sporten. Een beter doorbloeding van het lichaam en een verhoogde zuurstofopname zijn het gevolg. Het resultaat is afhankelijk van het type lange golf straler dat u kiest. Hoe meer de golflengte aanleunt bij de infraroodwaarde van ons lichaam, hoe beter het resultaat. Hoe warmer de straler, hoe lager het resultaat. De temperatuur van de straler bepaalt zijn piekgolflengte waarop hij de meeste energie uitstraalt. Via de Wet van Wien, een fysische wet, wordt dit wetenschappelijk aangetoond.

Nadeel van de lange golf infraroodstralers is een opwarmingstijd van 5-15 minuten. Dit vormt echter zelden een probleem, gezien de tijd die nodig is om de handdoekjes klaar te leggen en je uit te kleden voldoende is om de cabine aangenaam warm te maken.

Verschillende besturingen

De laatste nieuwe ontwikkelingen bevinden zich vooral op het vlak van de besturing van de infraroodcabines. De klassieke infraroodcabine wordt aangestuurd door een thermostaat, waar men de gewenste cabinetemperatuur instelt (meestal 45-55 graden). De infraroodstralers worden ingeschakeld en geven infrarood en warmte af. Zodra de cabine de gewenste temperatuur heeft bereikt - en dit gebeurt dus het snelst bij inox stralers en het minst snel bij W-incoloy stralers - worden de stralers uitgeschakeld. Men zit nog wel in de warmte van de cabine, maar men ontvangt geen infrarood meer. Wat is nu het belangrijkste in een infraroodcabine? Uiteraard de stimulatie door het infrarood. Momenteel zijn er 3 producenten op de markt die daarom de aansturing van de stralers hebben aangepast. Men stelt niet meer de cabinetemperatuur in, maar de intensiteit van de stralers. En de stralers stralen gedurende de volledige sessie de gewenste infraroodintensiteit uit. Dit heeft het resultaat nog verbeterd. Voor deze cabines van de laatste generatie kan u kiezen uit:

  • Vlaktestralers met constante infrarooduitstraling vanuit het hele oppervlak
  • W-vormige Incoloy stralers met constante infraroodstralers

Verschillende afwerkingen

De afwerking van de cabines is vaak de minst belangrijke factor bij aankoop van een infraroodcabine. Let hierbij toch op de volgende dingen. Zijn de montageslotjes aan de buitenzijde mooi weggewerkt? Is er een kleurenverlichting of sterrenhemel voorzien? Is er LED-verlichting aanwezig of een klassieke lamp met een storende ventilator? Wat is er voorzien voor muziek? Is de muziekinstallatie aan de buitenzijde of binnenin gemonteerd (binnenin gaat de muziekinstallatie naar verloop van tijd stuk door de inwerking van warmte en vocht)? Is er een aromapotje voorzien? Zijn er individueel verstelbare rugsteunen?

Verschillende garanties

Lees ook steeds duidelijk de garantievoorwaarden na. Vaak worden mensen verleid door een levenslange garantie. Bij deze wordt echter steeds vermeld "met uitzondering van natuurlijke slijtage of gebruiksschade", wat in feite neerkomt op de wettelijke garantieperiode van 2 jaar voor elektrische toestellen. Lees ook steeds de garantievoorwaarden van de producent na. Sommige verkopers durven de garantiebepalingen te wijzigen en andere garantiebepalingen aan te bieden dan de producent. Dit zorgt voor vervelende discussies, waarbij de consument het meestal aan het kortste eind trekt.

Meer informatie over onze infraroodcabines vind je hier of spring binnen in onze showroom van 3000 m² in Turnhout

 infrarood sauna