Blog Hulp bij het kiezen van infraroodcabines

Hulp bij het kiezen van infraroodcabines

Er is een massaal aanbod van infraroodcabines op de markt. Maar voor welke cabine kies jij? Op basis van deze 5 stappen maken we samen de beste keuze.

vitalhome-hanolux-infraroodcabine.jpg
Infraroodcabines

1. Kies de juiste houtsoort

De twee meest voorkomende houtsoorten bij infraroodcabines zijn:

  • Vurenhout zoals: den, schroten of hemlock 
  • Cederhout 

Vurenhout 

Vurenhout wordt bij infraroodcabines voornamelijk gebruikt bij de goedkopere enkelwandige modellen. Het nadeel is dat deze houtsoort nogal wat noesten en hars kan bevatten, afhankelijk van de kwaliteit van het hout. Wil je toch voor vurenhout gaan? Kies dan voor vurenhout uit Noord-Europa.

Cederhout

Wil je graag een dubbelwandige infraroodcabine van hoge kwaliteit? Dan gebruik je beter cederhout. Cederhout is kwalitatief veel beter dan vurenhout, maar dat merk je ook wel aan de prijs. Bij cederhout heb je gelukkig geen hars uit de naden, het hout splintert niet en het ruikt zeer aangenaam.

2. Welke infraroodstralers wil je?

Korte golf infraroodstraler - rood licht

Stralers met korte golf infrarood zijn makkelijk te herkennen: ze geven licht af

Het zijn de eerste infraroodstralers die op de markt werden gebracht door Philips en zijn algemeen bekend als de "rode lampen". Ze stralen een wit-geel licht uit, waarvoor een rode Robax-filter wordt geplaatst. Deze Robax-filter is nodig om het schadelijke frequentiedeel aan straling tegen te houden.

Doordat de straler zo krachtig is en zo diep indringt moet er zéér consequent mee worden omgesprongen. Door te intensief gebruik kan de straler juist voor extra schade zorgen in plaats van voor herstel. De straler is daarom eerder geschikt voor occasioneel gebruik bij blessures en ideaal voor dokters en kinesisten. 

Bij belichting van het gezicht is een zonnebankbrilletje aangewezen ter bescherming van de ogen.

Lange golf infraroodstraler - zonder licht

Enkele jaren na de korte golf straler werd de lange golf straler ontwikkeld. Dit is een ander concept. 

De stralers geven geen licht en hebben een zachtere uitstralingstemperatuur

De aangewezen gebruikstijd is afhankelijk van het doel dat men wil bereiken. Meestal neemt men een sessie van een 30-tal minuten, maar langer kan geen kwaad. Je kan geen schade veroorzaken bij overdadig gebruik

In tegenstelling tot de korte golf stralers die op een statief of tegen de muur geplaatst kunnen worden, is voor de lange golf stralers een cabine noodzakelijk. Het is de combinatie van omgevingstemperatuur en infrarood die voor het resultaat zorgt. 

Het lichaam wordt van binnenuit geactiveerd, net als bij het sporten. Het gevolg?

  • Betere doorbloeding van het lichaam 
  • Verhoogde zuurstofopname. 

Het resultaat is afhankelijk van het type lange golf straler dat u kiest. Hoe meer de golflengte aanleunt bij de infraroodwaarde van ons lichaam, hoe beter het resultaat. Hoe warmer de straler, hoe lager het resultaat. 

De temperatuur van de straler bepaalt zijn piekgolflengte waarop hij de meeste energie uitstraalt. Via de Wet van Wien, een fysische wet, wordt dit wetenschappelijk aangetoond.

Nadeel van de lange golf infraroodstralers? De opwarmingstijd van 5 à 15 minuten. Gelukkig heb je precies die tijd nodig om je handdoeken klaar te leggen en je uit te kleden. Problem solved!

infraworld-natura-cabine-hanolux-turnhout-wellness.jpg

3. Besturing op basis van temperatuur of stralingsintensiteit?

De laatste nieuwe ontwikkelingen binnen de infraroodcabine-markt bevinden zich vooral op vlak van de besturing. 

Besturing op basis van temperatuur 

De klassieke infraroodcabine wordt aangestuurd door een thermostaat, waar men de gewenste cabinetemperatuur instelt. Dat is meestal 45-55 graden Celsius

Dan worden de infraroodstralers ingeschakeld en geven ze infrarood en warmte af. Zodra de cabine de gewenste temperatuur heeft bereikt, worden de stralers uitgeschakeld. 

Dit gebeurt het snelst bij inox stralers en het minst snel bij W-incoloy stralers. Daarna zit je nog wel in de warmte van de cabine, maar ontvang je geen infrarood meer. 

Besturing op basis van stralingsintensiteit

Maar als we nagaan wat het belangrijkste is bij een infraroodcabine is een besturing op absis van de stralingswarmte logischer. 

Momenteel zijn er 3 producenten op de markt die de aansturing van de stralers hebben aangepast. Men stelt niet meer de cabinetemperatuur in, maar de intensiteit van de stralers. En de stralers stralen gedurende de volledige sessie de gewenste infraroodintensiteit uit. Dit heeft het resultaat nog verbeterd. 

Voor deze cabines van de laatste generatie kies je uit:

  • Vlaktestralers met constante infrarooduitstraling vanuit het hele oppervlak
  • W-vormige incoloy stralers met constante infraroodstralers

4. Welke afwerking wil je?

De afwerking van de cabines is vaak de minst belangrijke factor bij aankoop van een infraroodcabine. Toch is het een belangrijk aandachtspunt, want ook hier moeten er bepaalde beslissingen worden gemaakt. Let daarom op de volgende zaken: 

  • Zijn de montageslotjes aan de buitenzijde mooi weggewerkt? 
  • Is er een kleurenverlichting of sterrenhemel voorzien? 
  • Is er LED-verlichting aanwezig of een klassieke lamp met een storende ventilator
  • Is er een aromapotje voorzien? 
  • Zijn er individueel verstelbare rugsteunen?
  • Wat is er voorzien voor muziek
  • Is de muziekinstallatie aan de buitenzijde of binnenin gemonteerd? Binnenin gaat de muziekinstallatie naar verloop van tijd stuk door de inwerking van warmte en vocht.

5. Bekijk de garantievoorwaarden

Lees ook steeds duidelijk de garantievoorwaarden na.

Vaak worden mensen verleid door een levenslange garantie. Daar wordt bijvoorbeeld steeds vermeld "met uitzondering van natuurlijke slijtage of gebruiksschade". Wie tussen de lijntjes leest, merkt dan dat je eigenlijk simpelweg de wettelijke garantieperiode van 2 jaar krijgt voor elektrische toestellen. 

Lees ook steeds de garantievoorwaarden van de producent na. Sommige verkopers durven de garantiebepalingen te wijzigen en andere garantiebepalingen aan te bieden dan de producent. Dit zorgt voor vervelende discussies, waarbij de consument het meestal aan het kortste eind trekt.

Waarom Hanolux?

Bij Hanolux zijn we al meer dan 25 jaar actief als verdeler van infraroodcabines.

sunlight-120-hanolux-infraroodcabine-infrarood.jpg

Alle merken onder één dak

We beperken ons aanbod daarbij niet tot één houtsoort of één infraroodsysteem. We hebben een lange ervaring in verscheidene systemen en merken. Als enige op de markt bieden we je alle systemen onder één dak. Je kan bij ons dan ook kiezen uit meer dan 50(!) verschillende standaard infraroodcabines.

hanolux-tribu-2021-senja-detail.jpg

Persoonlijk advies

Onze wellness specialisten adviseren je graag bij je keuze. In een persoonlijk gesprek leggen we uit welke verschillen er zijn tussen de houtsoorten, de infraroodsystemen en de afwerking. Ook de keuze van kachels en isolatie komt aan bod. Samen zoeken we uit wat voor jou het best geschikt is. Immers, elke situatie is anders.

sunlight-140-hanolux-infrarood-infraroodcabine.jpg

Maatwerk, uitgetekend zoals jij het wil

Naast de standaard infraroodcabines bieden wij je ook maatwerk aan. Hierbij tekenen wij een cabine uit precies zoals jij die wil, en alles wordt samen met jou besproken. Wij hebben de nodige vakmensen in huis om alles zelf uit te voeren. Kortom, wij helpen je met jouw project, van begin tot eind!

Tijd om onze showroom van 3000 m2 te bezoeken!

Bekijk onze openingsuren

Open Zondag met zomerbar en BBQ demo's ☀️

Ja, ik kom langs