Blog Meer info over de Oklahoma Barbecues

Meer info over de Oklahoma Barbecues

ok-sfeerfoto-20-chuckwagon.jpg

Gepubliceerd op 04 juni 2010

Barbecue

Waarom kiezen voor de Oklahoma barbecue?

 • Gemaakt voor indirect barbecueën, roken. braden, koken en grillen.
 • Het is een complete hout gestookte buitenkeuken waar je alles in en op kan klaarmaken.
 • Veilig en gezond omdat er geen vet of vlees kan verbranden en zo het vlees of gerecht aanblakert.
 • Optimale smaak van het vlees door rondom grillen en roken middels het unieke design effect.
 • Vlees is sneller klaar en het barbecueën is minder bewerkelijk.
 • Het vlees of gerecht is beter van smaak en malser dan bij gewoon barbecueën.
 • Geen last van vlammen door gevallen vlees of druipend vet.
 • Roken en barbecueën tegelijk doordat de smoke-temperatuur in de rookruimte tijdens het barbecueën synchroon loopt met de grill-temperatuur in de grill ruimte; deze zal altijd ongeveer de helft zijn van de grill-temperatuur.
 • Weinig last van rook.
 • De stookruimte is onafhankelijk van de grill en rookruimte bij te vullen.
 • Zeer geschikt voor kleine en grote gezelschappen.
 • Een culinaire manier van barbecueën dat zeker niet onopgemerkt blijft.

Welk hout gebruik je?

Beuken- of Eikenhout kun je het beste gebruiken. Natuurlijk kun je ook stoken met briketten of houtskool. De echte smaak krijg je door beuken of eiken, eiken geeft een scherpere smaak. Fruitboomhout en elzenhout wordt ook wel eens gebruikt. Naald en andere soorten hout zijn af te raden!

Grillen

Oklahoma-grill-150x150Bij het grillen wordt gebruik gemaakt van directe verhitting boven de vuurbox. Op deze manier bereidt u biefstuk, hamburgers, hotdogs, vis of groente gerechten of iets anders wat u lekker vindt om te koken op houtvuur, kolen of briketten en of houtsnippers. Grillen doet u met temperaturen tussen de 175 ºC en 290 ºC. Rook en grill temperaturen staan aangegeven op de temperatuur meters.

Bij het barbecueën wordt gebruik gemaakt van indirecte verhitting. Door gebruik te maken van de kamer naast de vuurbox zal de hitte en de rook door deze kamer trekken en zo het voedsel bereiden met een temperatuur tussen de 95 ºC en de 250 ºC. Probeer rond de 165 ºC te blijven, dit is de ideale temperatuur om te barbecueën.

Deze manier kunt u gebruiken om spare ribs, kip, borststuk, garnalen, vis, biefstuk, hamburgers, hotdogs, worsten, wild en ook groenten te bereiden. Gebruik bij het barbecueën uw fantasie.

Het roken van gerechten gebeurd bij lagere temperaturen in de verticale rookpijp welke standaard is voorzien van roosters. Deze manier van klaarmaken vereist veel geduld omdat het langer duurt voordat het gerecht klaar is.  Een tip is om extra houtsnippers toe te voegen aan het vuur in de vuurkorf. De authentieke rooksmaak die men wil komt 100% uit het hout. Deze wordt niet beïnvloed door rook van verbrand vlees of verbrand gelekt vet.

Gerechten Roken

Oklahoma-vuurhaard-150x150

Bij deze manier gebruikt u lage temperaturen en veel geduld. De temperaturen liggen tussen de 60°C en de 95°C. Dit is een ideale manier om kalkoen, hammen, kip, borststukken, kaas en worsten te bereiden. De verticale rookkamer van de Oklahoma grill kan met een goed rustig vuur een constante temperatuur gedurende meerdere uren zelfs dagen behouden. Juist om vis en vlees soorten te conserveren kan men bij 25 to 50°C dagen lang vlees roken om een goede conservering mogelijk te maken.

Aan een goed houtskool vuur kunt u vochtige hout snippers toevoegen om een meer robuuste rooksmaak te verkrijgen en het vlees sappig te houden, smaak van whisky en of andere drank soorten of anijs kan tevens op deze manier worden toegevoegd. Leg de hout snippers ongeveer een ½ uur in een emmer water (met evt. toevoegingen) voordat u ze over het vuur verdeelt. U kunt natuurlijk ook hout blokken toevoegen. De Oklahoma barbecues zijn speciaal ontworpen om optimaal mee te kunnen koken , oven gerechten te bereiden, roken, te barbecueën of te grillen of u nu houtskool of hout blokken, briketten of hout snippers gebruikt.

Houtskool barbecueën bracht ondanks de rookontwikkeling tijdens het barbecueën, niet de echte rooksmaak die men zo graag wilde. Dit had echter twee redenen:

1. Het Barbecueën gaat te snel en de aanmaak vloeistoffen zorgde ervoor dat het vuur te snel brand en de  vieze petroleum houdende smaak in het gerecht of lees komt. 2. Het vet van het vlees zorgt voor steekvlammen en rook vorming van de verbrande vetten en vlees verpest de smaak van het eten, dat tevens erg ongezond is.

Kortom, de rookontwikkeling werd grotendeels veroorzaakt door de aanmaak vloeistof en de steekvlammen. De Oklahoma barbecue maakt echt barbecueën en roken mogelijk. Uw etenswaar wordt indirect verhit, waardoor u niet de rook van verbrand vet gebruikt, maar de rook van het hout waar u zelf voor kiest. Met 2 of 4 plateaus om te roken is het mogelijk om een compleet gerecht gelijktijdig te koken en roken. Deze manier zorgt echter voor de specifieke smaak van gerookte gerechten. De temperatuur ligt ongeveer tussen de 60ºC en 95ºC. Dit is de ideale manier om kalkoen, kip, hammen, vis, borststukken en worsten te bereiden.

De verticale rooktoren van de “Chuckwagon” kan met een goed rustig vuur een constante temperatuur gedurende meerdere uren zelfs dagen behouden.

bbq barbecue hanolux

Open Zondag met BBQ demo's ☀️

Ja, ik kom langs