Blog Waarop moet ik letten bij het kopen van een sauna?

Waarop moet ik letten bij het kopen van een sauna?

Een eigen sauna kopen is een hele investering, maar één die de moeite waard is en waar je lang plezier aan zal beleven!

08-skycorner-95-effegibi-1024x1024.jpg

Gepubliceerd op 23 april 2020

Vooral met de winter in de aantocht, is een privé sauna een plek om tot rust te komen, je lichaam wat nieuwe energie te geven en de koude even te vergeten. Daarnaast biedt de aankoop van een eigen sauna ook heel wat leuke voordelen: je kan er gebruik van maken wanneer jij dat wilt, je kan hem plaatsen waar je wilt en je kan de inrichting afstemmen op jouw smaak.

Houtsoort
Om te beginnen is de houtsoort van je sauna van groot belang, meer bepaald de zogenaamde nerfdichtheid. De warmte die door de kachel wordt geproduceerd, wordt namelijk opgeslagen in het hout en vervolgens weer langzaam teruggeven aan de cabine. Hierdoor hoeft de kachel niet continu te branden om de sauna op temperatuur te houden, maar ontstaat automatisch het ideale saunaklimaat. Hout met een hoge nerfdichtheid is in principe hout dat trager groeit. Bij dennenhout zie je dit bijvoorbeeld makkelijk aan de grootte van de noesten. Hoe groter de noesten, hoe sneller het hout is gegroeid, en hoe meer hars er in het hout zit. Dennenhout uit het hooggebergte of polaire den heeft kleinere noesten en is dus beter van kwaliteit. Grotere noesten kunnen ook makkelijker uit het hout vallen, en er zal snel plakkerig hars uit het hout komen lopen. Er is dan ook een merkelijk prijsverschil tussen deze soorten dennenhout. Een nog betere houtsoort voor de sauna is hemlock. Hemlock is hars- en noestvrij en daardoor uitermate geschikt voor sauna’s. Deze sauna’s zien er ook strakker en moderner uit, in een egaal noestvrij houtkleur! Hiervoor moet je wel iets dieper in uw buidel tasten.

Ook de keuze van het hout dat wordt gebruikt om de lig- en zitbanken in de sauna te maken, is niet onbelangrijk. Bij goedkope sauna’s zou het wel eens kunnen dat het hout dat voor de lig- en zitbanken wordt gebruikt, hetzelfde hout is waarmee de sauna wordt gebouwd. Het massieve hout dat gebruikt wordt voor de sauna houdt echter de warmte op om ze daarna opnieuw af te geven. Het is na verloop van tijd erg heet en dus niet geschikt voor je banken, rugleuningen en hoofdsteunen. Let er dus op dat het hout dat gebruikt wordt om je lig- en zitbanken te maken niet te heet wordt. Je kan hier bijvoorbeeld abachihout of rood elzenhout (espenhout) voor gebruiken.

Kachel
Uiteraard is ook de kachel een belangrijk element waar je rekening mee moet houden wanneer je een sauna aankoopt. Een goede kachel is afgestemd op de afmetingen of totale kubieke meters van je sauna en is roestvrij. Voor de juiste kachel helpen we je graag verder in onze winkel. Kleinere sauna’s tot ongeveer 8 kubieke meter leveren we met een kachel die monofazig kan worden aangesloten. Voor grotere sauna’s is een 3-fazig stroomnet aangewezen. Ook de constructie en de materialen van de oven kunnen sterk verschillen. De betere ovens zijn sowieso gemaakt in roestvrij staal, hebben een aparte steenkorf, en zijn gevuld met een 30-tal kg saunastenen.

Isolatie
Natuurlijk moet de warmte die je kachel produceert ook renderen. Een goede isolatie is dus van cruciaal belang. Je kiest bijgevolg dus beter niet voor enkelvoudige wanden en niet voor wanden zonder dampscherm. Ook de dikte van de planchetten en de dikte van de tussenliggende isolatie bepalen de isolatiewaarde. Een sauna kan er langs de buitenkant wel hetzelfde uitzien, maar toch een totaal verschillende isolatiewaarde hebben!

Misschien overweegt u om een sauna via internet te kopen? Aangezien de prijzen online waarschijnlijk iets lager liggen, klinkt dit waarschijnlijk als muziek in je oren. Toch raden we je aan om deze lagere prijs af te wegen met bovenstaande punten. Via internet kan je namelijk heel wat zaken niet controleren: Hoe zit het met de afwerking? Is de bekabeling in orde? Wat is de kwaliteit van het hout? Sluit de deur goed? Hoe dik zijn de planchetten en de isolatie? Zijn er kieren waarlangs warmte eventueel zou kunnen ontsnappen? Hoe zit het met de luchtdoorstroming? Hoe is de oven gemaakt? En vooral: op welke (na)service kan je rekenen?

Wij leveren en monteren jouw sauna. Een kleine extra kost, die heel wat problemen achteraf voorkomt.

Vooral voor sauna’s geldt immers de gouden regel: goedkoop is vaak duurkoop!

Uitzonderlijke kortingen op Jacuzzi® spa's tot -25%

Ja, ik wil een topdeal