Blog Marinades

Marinades

marinades-600x600.jpg

Gepubliceerd op 24 juli 2012 door

hanolux-sq.jpg

Hanolux

BBQ Recepten

Marinades kunnen gebruikt worden om creatieve gerechten vol smaak te bereiden. Marinades kunnen ook gebruikt worden om het vlees sappig en mals te maken. De meeste marinades bevatten een zurig component, zoals citroensap, wijnazijn, maar ook kruiden, specerijen en uiteraard olie. Het zurige component maakt het vlees mals en brengt de zoete of kruidige smaken in balans. Bovendien hebben studies aangetoond dat marinades zeer voedzaam zijn. Oliën De olie in een marinade zorgt ervoor dat het voedsel zijn natuurlijke smaken behoudt en voorkomt dat het zou uitdrogen. Sommige oliën voegen ook smaak toe. Goede oliën voor marinades bevatten olijven, sesam, pinda en bewerkte oliën (zoals o.a. olie op smaak gebracht met chilipeper, ...).

Zuren De zuren maken het voedsel mals doordat de proteïnen vrijkomen, het verzacht de buitenzijde en zorgt ervoor dat de smaken in het vlees kunnen dringen. Zuren kan je toevoegen door het gebruik van azijn, wijn, sherry, citroensap, yoghurt of karnemelk. Yoghurt en karnemelk houden het voedsel sappig, terwijl een marinade gebaseerd op citroensap rauwe vis echt kan klaarmaken. Kruidenmengelingen Kruiden zorgen voor unieke smaken. Look, gember en ajuin zijn ideale ingrediënten om smaak te brengen in een marinade. Maar ook verse kruiden en chili geven veel smaak. Honing en suiker kan je dan weer gebruiken om voedsel een zoete smaak te geven. Kruidenmengelingen bevatten de schil van de citroen, sojasaus, mosterd, zout en peper, kruiden en specerijen. Basis van het marineren Als algemene regel geldt dat, hoe langer het voedsel gemarineerd wordt, hoe meer smaak het zal krijgen. De ideale marinadetijd hangt echter af van het soort voedsel, de hoeveelheid voedsel en het type van marinade dat je gebruikt. Kleine of malse stukken vlees, zoals lam of rundfilet, kippenborst en vis vragen om een minder lange marinadetijd (meestal 2 tot 4 uren). Grote of stevigere stukken vlees, zoals van het been, de romp of de schouder hebben een langere marinade nodig (meestal 4 tot 6 uren).

Wees voorzichtig wanneer je een zure marinade gebruikt. Wanneer je het voedsel hier te lang in laat marineren kan dit de textuur en het kleur van het voedsel beïnvloeden. Visfilets bijvoorbeeld, kan je marineren in enkele minuten.

Droge marinade Niet alle marinades vragen om vloeibare ingrediënten – sommige bevatten enkel droge ingrediënten zoals kruiden en specerijen. Dit noemt men een ‘rub’ (het voedsel wordt werkelijk ingewreven met de marinade). Eenmaal de rub aangebracht is op het vlees, de kip of de vis, bedek je het voedsel met een plastic folie en plaats je het gerecht in de koelkast om het te laten marineren.

Veiligheidstips Marinades die gebruikt worden voor rauw vlees of kip kunnen nadien gebruikt worden om het voedsel te bedruipen wanneer je het aan het bakken bent of om de saus te bereiden. De marinade dient dan wel eerst gekookt te worden. Plaats de marinade in een sauspan op het hoogste vermogen en kook de marinade gedurende 5 minuten. Dit zal alle schadelijke bacteriën verwijderen. Laat vlees, kip en vis steeds in de koelkast marineren.

Overzicht van marineertijden

Ingrediënt Voorbeeld Marineertijd
Lams, rund of varkensvlees Steaks, koteletten, reepjes 2-4 uur
Volledig gebraad 4-6 uur (of 's nachts)
Gevogelte Filets, escalopes, vleugels, drumsticks 2-4 uur
Volledig gebraad 4-6 uur (of 's nachts)
Zeevruchten scampi's, calamares 1-2 uur
Vis Volledige vis, steaks, filets 15 minuten - 1uur
Groenten Courgette, champignons, paprika's 15 minuten - 1uur

Uitzonderlijke kortingen op Jacuzzi® spa's tot -25%

Ja, ik wil een topdeal