Blog Wat is het effect van een sauna op uw gezondheid?

Wat is het effect van een sauna op uw gezondheid?

Dat een saunabezoek een positief effect heeft op je lichaam en gezondheid is al lang geen geheim meer. Natuurlijk is een sauna ook een heerlijke manier om tot rust te komen en om jezelf, bijvoorbeeld in het najaar, op te warmen.

effegibi-sauna-hanolux.jpeg

Gepubliceerd op 23 april 2020

In een sauna wordt je lichaamstemperatuur kunstmatig verhoogd. Hierbij zweet het lichaam met het doel warmte te laten verdwijnen en het is juist dit proces dat veel positieve gevolgen heeft voor het lichaam.

  • Zorgt voor een beter afweersysteem. Bij een verhoogde lichaamstemperatuur worden er meer witte bloedcellen aangemaakt, waardoor het lichaam beter bestand is tegen ziektekiemen. 
  • Vertraagt veroudering van de huid. Omdat je bloedvaten wijder en flexibeler worden, gaat er meer bloed naar de huid en krijgt het meer voedingsstoffen. Ook de poriën gaan meer openstaan en door het zweten wordt de huid diep gereinigd. Na een snelle afkoeling (in bijvoorbeeld een dompelbad) trekken deze poriën zich weer snel dicht waardoor de elasticiteit van de huid vergoot wordt en je een gladdere huid krijgt. 
  • Spieren ontspannen, verlagen van de bloeddruk en verbeteren van de bloedcirculatie zijn nog enkele van de vele voordelen voor het lichaam.
  • Helpt bij het relaxen. Kom tot jezelf en ontsnap even aan de drukte.
  • Zorgt voor een diepere slaap door het vrijkomen van endorfine.

Een sauna pak je best regelmatig

Sauna's gebruik je wanneer je dat zelf wil, maar weet dat de positieve effecten het grootst zijn bij een regelmatig gebruik. Wees gerust dat wanneer je er thuis een hebt staan, je ook sneller geneigd bent om erin te kruipen.

Overigens beslis je zelf of je een sauna op maat gemaakt wilt hebben, of een die zo goed als pasklaar is zoals een barrelsauna. Daarnaast heb je ook volledige controle over de opties, zoals netheid, het gebruik van aromatherapie, kleurverlichting, muziek, enz. …

saunum-luxury-heater-saunakachel-sauna-wellness-hanolux-turnhout.jpeg

Tot slot: nog enkele tips

  • Ga niet in de sauna vlak voor of na een zware inspanning. Dit kan leiden tot een daling van de bloeddruk.
  • Drink geen alcohol voor of tijdens de sauna, dit kan leiden tot oververhitting
  • Het voorgaande geldt ook voor sommige geneesmiddelen die een invloed hebben op het zweten of de bloeddruk
  • Blijf maximaal 15 tot 20 minuten in de sauna
  • Drink twee tot drie glazen koel water na elke saunabeurt om uitdroging te voorkomen

Kom langs in onze showroom

Een wellness in eigen huis installeren vraagt heel wat voorbereiding. Kom met je plannen naar onze showroom in Turnhout, dan bekijken we in onze Studio Wellness alle mogelijkheden.

vitalhome-hanolux-infraroodcabine-2.jpg

Open Zondag met BBQ demo's ☀️

Ja, ik kom langs