Blog Tips voor een originele zomersalade

Tips voor een originele zomersalade

hanolux-tips-voor-een-originele-zomersalade-600x600.jpg

Gepubliceerd op 10 augustus 2012

BBQ Recepten

Een geslaagde BBQ onder vrienden of familie kan niet zonder een overheerlijke salade. Wanneer we in de keuken de handen uit de mouwen willen steken om die salade klaar te maken, missen we echter vaak wat inspiratie en komen we niet verder dan het mixen van wat tomaatjes, komkommer en ijsbergsla. Daarom geven we je een aantal originele tips om je lichte zomersalade net dat "ietsje extra" te geven. Je saaie salade wordt een feestmaal in no time.

1. Niets is zo lekker als vers

Zorg ervoor dat je steeds werkt met verse producten. Een stukje komkommer dat net iets te lang in je ijskast heeft gelegen, kan de smaak van je salade niet enkel overheersen, maar zelfs bederven. Laat in de supermarkt de voorverpakte groenten voor wat ze zijn en selecteer zelf met een kritisch oog de groenten waarmee jij aan de slag wilt in de keuken. Verse producten bevatten niet enkel meer smaak, ze bevatten bovendien ook meer voedingstoffen.

2. Creatief met ingrediënten

Tijd om je horizonten te verruimen! Een salade kan meer zijn dan wat blaadjes sla, komkommer, geraspte worteltjes en een stukje tomaat. Durf eens een minder voor de hand liggende groente aan je salade toe te voegen: verse groene boontjes of peultjes, avocado, licht gebakken of gegrilde champignons, cherry tomaatjes, witte of rode kool, geraspte rode biet, gegrilde courgette, artisjok, asperges en venkel. Kies niet telkens voor een rode paprika, maar mix stukjes rode- ook met gele- en groene paprika.

Niets zo heerlijk ook als wat kaas aan je salade toe te voegen: geraspte parmezaanse kaas, brokjes blauwe kaas en zelfs wat mozzarella of feta.

Ook fruit kan zorgen voor een extra smaakvolle dimensie aan je salade: watermeloen, sneetjes peer, veenbessen, bosbessen en schijfjes appelsien of mandarijn.

3. Denk "out-of-the-box"

Je zal ervan versteld staan hoeveel verschillende soorten salade er zijn. Laat de traditionele ijsbergsla dus af en toe voor wat het is en kies voor een originelere variant: veldsla, rode of groene koraalsla, Romeinse sla, rode of groene batavia, kropsla, veldsla, ...

Als je écht origineel uit de hoek wil komen, maak dan een salade zonder sla. Combineer bijvoorbeeld watermeloen, feta, rode uien en basilicum. Mix geraspte worteltjes, stukjes appelsien, cashewnoten en komijnzaadjes. Of bonen, radijsjes, rode uien en koriander. Of tenslotte zongedroogde tomaten, rode uien, dille, peterselie, linzen en bieslook.

 4. Voeg wat proteïnen toe

Door proteïnen toe te voegen aan je salade, wordt je salade op slag een volwaardige maaltijd. Voeg bijvoorbeeld wat kip, rund- of lamsvlees, tonijn, zalm, scampi's, garnaaltjes, bonen, tofu, linzen, hardgekookte eitjes, rijst, worteltjes, amandelnootjes of maïs toe.

5. Voeg zaden, noten en kruiden toe

Het geheim van een lekkere salade is het toevoegen van verrassende of onverwachte smaken. Zaden, noten en verse kruiden zijn hier perfect voor. Kies bijvoorbeeld voor zonnebloem-, pompoen-, sesam- of papaverzaadjes. Voeg ook wat walnoten, amandelen, macadamia- en pecannoten of pijnboompitten toe. Ook verse kruiden kunnen een unieke twist aan je salade bezorgen. Je kan ongelimiteerd verschillende kruiden combineren zoals basilicum, koriander, verse munt, thijm, dille, oregano, bieslook, salie en peterselie. Als je echt zot wilt doen, kan je zelfs viooltjes, dadels, cichorei, marshmellows of citroenmelisse toevoegen.

6. Laat ieder zijn eigen salade dresseren

De één is zot van verse olijfolie bij zijn salade, de ander moet hier niets van weten. Met voorgaande tips kan je misschien wel een overheerlijk salade in elkaar flansen, als het op de dressing aankomt, kan je misschien niet voor iedereen goed doen. Laat je gasten hun salade dus best zelf dresseren. Deze "finishing touch" is immers zo persoonlijk.

Naast verse olijfolie, kan je eventueel een zelfgemaakte dressing voorzien. Een eenvoudige, maar lekkere dressing bestaat bijvoorbeeld uit volgende ingrediënten: limoen- of citroensap, een beetje azijn zoals balsamico en tenslotte zout en peper. Als extra kan je eventueel nog wat vissaus, sesamolie, graanmosterd of tamari toevoegen.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen je salade niet te dresseren, dan blijft hij langer vers.

7. Serveren op kamertemperatuur

Je kan je salade best serveren onmiddellijk nadat je hem hebt bereid. Als je hem wegens omstandigheden nog een tijdje in de ijskast moet zetten, haal hem er dan ongeveer een uurtje voor het opdienen eruit. Een gekoelde salade smaakt nu eenmaal veel minder goed dan één op kamertemperatuur.

Open Zondag met zomerbar en BBQ demo's ☀️

Ja, ik kom langs