Blog Welke tuintafel kiezen? De ideale design eettafel voor jouw terras

Welke tuintafel kiezen? De ideale design eettafel voor jouw terras

Buiten tafelen, het heeft iets magisch. En als je dat op een nieuwe eettafel kan doen, dan al helemaal. Maar welke design tuintafel koop jij nu best? In deze blogpost begeleiden we je bij de juiste keuze van jouw grote tuintafel.

vis-a-vis-tribu-eettafel-hanolux.jpg

Gepubliceerd op 23 april 2024

Tuinmeubelen

Stap 1: Bepaal de grootte van je design tuintafel

Vooraleer je jouw droomtafel gaat zoeken, is het belangrijk te weten wat de maximale grootte van je tuintafel kan zijn, rekening houdend met jouw terras of balkon. Hoeveel plaats heb jij buiten ter beschikking? 

Tip: meten is weten! 😉

Hoeveel personen tafelen mee?

eettafel-styletto-royal-botania-hanolux.jpg

Een grote tuintafel voor 8 tot 10 personen

Heb je een ruim terras, een groot gezin of ontvang je vaak veel volk? Dan is een tafel voor 8 personen ideaal.

  • Daar reken je best op 250 cm à 300 cm lengte en 100 cm breedte. Of zo’n 180 cm diameter als je voor een ronde tafel kiest. 
  • Reken daarbij nog 80 cm à 85 cm ruimte om je tuinstoel comfortabel naar achteren te schuiven. 
  • Denk zeker ook aan de loopruimte die je wil overhouden achter je tuinstoelen voor een vlotte doorgang.
tribu-hanolux-t-table-eettafel-turnhout.jpg

Een compacte tuintafel voor 4 tot 6 personen

Heb je een klein gezin of een smal terras? Dan ga je best voor een smallere tuintafel. Een compact model voor 4 personen is doorgaans zo’n 150 cm lang en 80 cm breed. Of 120 cm à 125 cm diameter als je voor een ronde tafel kiest.

Kies jij een eettafel, een low dining tafel of een hoge bartafel met gezellige barkruk? Kijk vooral naar hoe vaak je gasten uitnodigt en wat je zelf fijn vindt.

Onze gouden regel?

Je hoeft geen tuintafel van 8 personen te kopen als er zelden volk over de vloer komt. Koop vooral wat je zelf fijn vindt. Een stoel is snel bijgezet.

De luxe van uitschuifbare tafels

Schuif maar aan!

Is bij jou iedereen welkom, maar heb je zelf een klein gezin? Dan is een uitschuifbare tafel met stapelbare stoelen de perfecte keuze. Die gezellige familiebarbecues en borrelavonden met vrienden worden vast smakelijk geapprecieerd.

Onze favoriet: Zidiz tuintafel van Royal Botania. Je geniet van 4 verschillende maten waarvan één uitschuifbaar is. Zo kan je in een handomdraai een tafel van 220 cm omvormen in een van 320 cm. Plaats voor iedereen!

jivezidiz3.jpg

Stap 2: Welk materiaal tuintafel koop je best?

Hout, keramisch, Mortex® of een mix?

Is de grootte van je design tuintafel bepaald? Dan komt nu het leukste werk, de uitvoering kiezen.

Wat vind jij het belangrijkste, de uitstraling van je tafel of het onderhoud? Wil je dat je tuintafel strak, clean en modern oogt, of heb jij een landelijke stijl voor ogen? Kan je niet kiezen? Mix dan materialen! We bespreken de 3 opties hieronder.

tribu-ukiyo-teak-hanolux-turnhout.jpg

Teak houten tuintafels

Teakhout is een blijvende tuintrend. Dit 100% natuurlijke materiaal zien we steeds vaker terugkomen voor zowel tafelbladen als het frame van je tafel. En wij weten wel waarom.

Teak hout oogt warm, zacht en is tijdloos dankzij zijn natuurlijke look. Aandachtspunt van dit materiaal? Het vraagt wel wat onderhoud om je houten tuintafel mooi te houden. Een twee- tot driejaarlijkse behandeling is absoluut aangeraden.

Hoe je daaraan begint? Lees onze blog: 'Hoe onderhoud ik mijn teakhouten tuinmeubelen?'

conix-3214-ellipse-dining-table-hanolux.jpg

Keramische tuintafels

Word jij verliefd op alles dat clean is? Dan is een keramische tuintafel echt iets voor jou. Dit materiaal is volledig krasvrij, hitte- en koudebestendig én makkelijk te onderhouden. Heerlijk!

Volkeramiek is een stevig materiaal dat bestand is tegen weer en wind en bestaat in allerlei uitvoeringen. Onze Belgische tuinmeubelmerken pakken dit jaar weer uit met volkeramische design tuinbladen met natuursteen look, marmerprint of terrazo afwerking.

bymi-mortex-tuintafel-hanolux-4.jpg

Mortex® tuintafels

Microtopping, het is een tuintrend die al menig hart veroverde. En terecht. Want naast de prachtige natuurlook, zijn Mortex® handgemaakte design tuintafels het resultaat van een arbeidsintensief proces. Daarmee heb je altijd een uniek model bij jou thuis staan.

Ken je ByMi al? Dit topmerk is van Belgische bodem. Zo koop je de beste kwaliteit van een lokale speler.

Onze tuinmeubelmerken

Op zoek naar een unieke design tuintafel?

Ontdek Nox van Tribù

Nox, met lavasteen tafelblad

Dit topmerk weet ons elke keer opnieuw te verwonderen. Met Tribù's Nox tafel heb je een ware design eyecatcher op je terras staan. Het tafelblad is verkrijgbaar in 3 luxe-afwerkingen.

  • Lavasteen materiaal: 3 tinten handgeglazuurde, 400 jaar oude lavasteen van de Vesuvius, die de lucht weerspiegelt en doet denken aan kabbelend water.
     

  • Keramisch materiaal: tot slot zijn er 5 subtiele, natuurlijke tinten keramiek.

Het roestvrijstalen frame heeft een poedercoating in 3 subtiele kleuren en de tafel is verkrijgbaar in verschillende lengtes en hoogtes.

nox-eettafel-tribu-hanolux-turnhout.jpg

Stap 3: Welke vorm heeft jouw tuintafel?

Organisch, rechthoekig of ovaal

Naast de grootte en de uitvoering speelt ook de vorm van je tuintafel een rol. Niet langer zijn alleen rechthoekig en rond een optie, steeds populairder worden de design tuintafels van organische vormen, ovale vormen en bootvormen. Wij hebben ze allemaal in huis. Kom mixen en matchen!

Bekijk al onze soorten tuintafels

Ben je niet op zoek naar een eettafel voor buiten? Gelukkig hebben wij ook heel wat andere tuintafelsoorten in ons aanbod! 

Bewonder alle tuinmeubelen van dichtbij

Heb je inspiratie opgedaan en een globaal idee voor je ideale tuintafel? Kom langs in onze showroom en bewonder alle opties van dichtbij. 

Tip: neem de afmetingen van je terras mee. Dan begeleiden we je vrijblijvend bij je keuze.

studio-outdoor-living-architect-tekenaars-hanolux-turnhout.png

Open Zondag met BBQ demo's ☀️

Ja, ik kom langs